ŽALIŲJŲ LĘŠIŲ SALOTOS SU KEPTOMIS MORKOMIS
Maistingos, sočios, palankios sveikatai salotos, tinkamos valgyti dar šiltos, bet vienodai skanios ir atšaldytos. Puikiai laikosi šaldytuve, o pagaminti ilgai neužtuksite.
- 200 g žaliųjų lęšių (nevirtų)
- 4 vidutinės morkos
- Druska
- 4 česnako skiltelės
- 2 šaukšteliai džiovintų čiobrelių (tinka ir švieži)
- Juodųjų pipirų
- Pusė vidutinio raudonojo svogūno
PADAŽUI:
- 6 šaukštai citrinų sulčių
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukšteliai medaus (arba klevų sirupo)
- 2 šaukšteliai grūdėtų garstyčių
- 1-2 česnako skiltelės
- 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
- Juodųjų pipirų
Lęšius nuplaunu sietelyje ir verdu gerai pasūdytame vandenyje apie 10-12 min (nuo užvirimo). Neperverdu, kad liktų birūs. Išvirusius nukošiu su sieteliu.
Nuskustas ir nuplautas morkas pjaunu išilgai pusiau. Puseles supjaustau įstrižais griežinėliais.
Karštoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi kepinu pasūdytas morkas apie 10 min. Tuomet į keptuvę beriu smulkintus česnakus, čiobrelius ir juodųjų pipirų. Pakepu apie 2 min, kol atsiskleidžia prieskonių kvapas.
Atskirame indelyje gerai išmaišau visus padažo ingredientus.
Dideesniame dubenyje sumaišau lęšius, morkas ir smulkiai supjaustytą raudonąjį svogūną su paruoštu padažu. Patiekiu su citrinos skiltelėmis.