Grįžti

CUKINIJŲ KEKSAS SU PERSIKAIS

Drėgnas keksas su traškia plutele. Cukinijos suteikia drėgmės ir minkštumo, o persikų gabaliukai tekstūros ir skonio "bombelių". Keksas puikiai išlieka skanus keletą dienų, ypač jei įvyniosite į bičių vaško drobelę ar kitaip apsaugosite nuo apdžiūvimo.

Ingredientai

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 150-190 g cukraus
  • 1,5 šaukštelio* vanilinio cukraus
  • 0,5 šaukštelio* druskos
  • 170 g sviesto
  • 50 g grietinės (30% rieb.)
  • 300 g tarkuotų cukinijų
  • 200 g persikų, supjaustytų kubeliais (galima keisti nektarinais, slyvomis, abrikosais)
  • 380 g miltų
  • 2 šaukšteliai* kepimo miltelių

Gaminimo eiga

  • Pirmiausia pasiruošiu: supjaustau kubeliais persikus ir pasveriu, kad kiekis būtų tinkamas (200 g).
    Šiaudelių arba burokine tarka sutarkuoju cukiniją ir taip pat pasveriu reikiamą kiekį (300 g).
    Ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą ir palieku ataušti.
  • Dideliame dubenyje plaktuvu iki balkšvų putų išplaku kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir druską. Tai gali užtrukti apie 5 min.
  • Į išplaktų kiaušinių masę pilu ištirpintą ir atvėsintą sviestą, dedu grietinę. Trumpai išplaku iki vientisumo.
  • Į dubenį sudedu miltus, kepimo miltelius, cukinijas ir persikus. Viską išmaišau ranka, kol nelieka sausų miltų.
  • Tešlą dedu į gausiai sviestu išteptą žiedo kepimo formą.
    Kepu iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 60 min. arba kol paviršius bus auksinis ir šiek apskrudęs, o įsmeigus medinį pagaliuką jis neapsivels šlapia tešla.
    (Galima naudoti ir kitokias kepimo formas, tik kepimo laikas gali skirtis, priklausomai nuo pyrago aukščio.)
  • Iškepusį keksą išimu iš kepimo formos ir atvėsinu ant grotelių bent pusvalandį. Taip susiformuoja traški plutelė!