Grįžti

MOLIŪGINIS (arba klasikinis) TIRAMISU

Kreminis, riebus, bet kartu gaivus, švelnus ir aksominis desertas, kurį žino VISI. Pagaminti taip lengva, net nereikia jungti orkaitės. Tokį skanėstą lengva transportuoti, jei norisi neštis į svečius. Jį galima pagaminti iš anksto ir tiesiog ištraukti iš šaldytuvo, kai ateina tinkama proga desertui. Naudodami šį receptą galite pagaminti tiek klasikinį, tiek moliūginį tiramisu!

Ingredientai

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 60 g cukraus (jei gaminamas be moliūgų sviesto, papildomai 30 g cukraus)
  • 500 g mascarponės
  • 50 g moliūgų sviesto (nebūtina) (receptas mano IG)
  • 350 ml stiprios kavos (tinka ir be kofeino)
  • 30 ml konjako, brendžio arba romo (nebūtina)
  • 250-300 g biskvitinių sausainių (damų pirštelių)
  • nesaldintos kakavos apibarstymui

Gaminimo eiga

  • Pagaminu kavą ir palieku ataušti. Sausainių mirkymui reikės kambario temperatūros kavos.
  • Visi produktai (kiaušiniai, maskarponė, moliūgų sviestas) turėtų būti kambario temperatūros. Pirmiausia atskiriu kiaušinių trynius nuo baltymų. Išplaku baltymus iki standžių putų: standumą tikrinu apversdama dubenį. Jei baltymai laikosi ir neslysta iš dubens, tuomet išplakti pakankamai. Baltymus atidedu.
  • Dabar plaku trynius su cukrumi, kol masė tampa balkšva ir kremiška. Tai užtrunka apie 5 min.
  • Maskarponę išmaišau šaukšteliu, kad "atlaisvinčiau" ir nebūtų didelių gumulų. Tuomet ją dedu į išplaktus trynius. Čia atkeliauja ir moliūgų sviestas (jei naudojate). Plaku porą minučių iki vientisos šilkinės masės.
  • Paskutinis žingsnis kremui paruošti: įmaišyti išplaktus baltymus. Įdedu trečdalį baltymų ir atsargiai išmaišau, stengdamasi nesugadinti baltymų putų. Taip padariau ir su likusiais dviem trečdaliais baltymų.
  • Į ataušusią kavą pilu alkoholį (jei naudoju) ir išmaišau. Kavą supilu į patogų sausainių mirkymui dubenėlį.
  • Pasiruošiu sluoksniavimui: išsirenku indą, kuriame bus tiramisu. Tai gali būti vienas didesnis keraminis ar stiklinis indas arba nedideli indeliai, kuriuose susliuoksniuosite mažus tiramisu po vieną asmeninę porciją. Šalia padedu sausainius, kremą ir kavą, į kurią įpilu brendžio ar romo (jei naudoju).
  • Pirmiausia į indą (ar indelius) dedu sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Kaip mirkyti: imti po viena sausainį ir panardinti į kavą sekundei ar net vos mažiau. Jei laikysite per ilgai, tiramisu bus šiek tiek "pažliugęs" nuo per didelio kiekio kavos. Reikia rasti tinkamą mirkymo laiką, kad kava įsigertų į sausainį tiek, kad jo centras dar liktų nepermirkęs. Tuomet vėliau desertas susistovės šaldyuve ir bus idealios drėgmės.
  • Ant pirmo sausainių sluoksnio dedu kremo, kad pasidengtų tolygiai. Tada kartoju sausainių sluoksnį ir vėl kremo. Priklausomai nuo pasirinkto indo ar indelių gaunasi du arba trys sluoksniai.
  • Mentele išlygintu viršutinį sluoksnį ir naudodama smulkų sietelį apibarstau kakava. Tiramisu keliauja pailsėti į šaldytuvą bent 4 valandos ar ilgiau, o tada jau gali būti suvalgytas.