Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 2 votes

GALETĖ SU OBUOLIAIS

Trapios, sviestinės, burnoje tirpstančios tešlos krepšelis pilnas gardžių cinamonu kvepiančių obuolių. Man tai yra tiesiog TOBULAS obuolių pyragas.

Ingredientai

įdarui:

  • ±750 g obuolių (kad nuskutus ir išėmus sėklytes liktų 500 g)
  • 65 g cukraus
  • 1 šaukštas cinamono
  • pusės citrinos sultys
  • 2 šaukštai krakmolo (be kaupo)

tešlai:

  • 350 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • 2 šaukštai  cukraus
  • 150 g šalto sviesto
  • 100 g grietinės (30% rieb)
  • kiaušinio plakinio arba grietinės arba kefyro galetės kraštelių aptepimui

Gaminimo eiga

  • Paruošiu įdarą: švarius nuskustus obuolius supjaustau plonomis (apie 3 mm storio) skiltelėmis išimdama sėklytes. Skilteles dubenyje sumaišau su likusiais įdaro ingredientais ir atidedu, kol ruošiu tešlą.
  • Dideliame dubenyje sumaišau miltus su cukrumi ir druska. Ant miltų dedu nedideliais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Miltus ir sviestą trinu tarp pirštų, kol gaunu šlapio smėlio konsistenciją ir nebelieka didesnių sviesto gabalėlių.
  • Ant "šlaip smėlio" dedu grietinę ir užminkau tešlą, kol nebelieka sausų miltų, o tešla susijungia į vieną gabalą ir nebetrupa. Stengiuosi neperminkyti, kad sviestas nuo rankų šilumos neištirptų. Padarau kuo lygesnį ir šiek tiek plokščią tešlos diską.
  • Tešlos diską dedu ant kepimo popieriaus, pabarstau ant jo šiek tiek miltų ir iškočioju į kuo taisyklingesnės formos apskritimą. Noriu išgauti apie 4-5 mm storio apskritą tešlos lakštą.
    *jeigu tešla nuo minkymo pasidarė itin minkšta ir lipni, tešlos diską prieš kočiojimą palaikau pusvalandį šaldytuve, kad tešla sustandėtų ir lengviau kočiotųsi.
  • Ant tešlos, į jos centrą supilu obuolių įdarą ir paskirstau jį tolygiai, palikdama 4-5 cm laisvus kraštelius. Kraštelius užlenkiu, padarydama "krepšelį", iš kurio kepant įdaras neišbėgs.
  • Kraštelius aptepu kiaušinio plakiniu arba grietine arba kefyru, kad kepdami gražiai apskrustų ir taptų auksiniai.
  • Galetę kepu iš anksto iki 190 laipsnių (be vėjelio) įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 min., skardą įdėjusi į orkaitės centrą. Patiekiu dar karštą arba atšaldytą. Itin dera su vaniliniais ledais arba šaltu graikišku jogurtu.