Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 5 votes

TUNO IR PUPELIŲ SALOTOS SU KEPTA DUONA

Sviestinės pupelės ir konservuotas tunas yra pora kaip tvora. Šitai porelei dėl smagumo trūksta tik trupučio džiazo: kažko traškaus (keptos duonos gabaliukai ir salierai), kažko pikantiško (džiovinti pomidorai ir raudonasis svogūas) ir viską sujungiančio citrininio garstyčių padažo. Tuomet gausime nerealias salotas: ypač sočias, maistingas, baltymingas ir, žinoma, labai SKANIAS.

Ingredientai

padažui:

  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 citrinos sultys
  • 2 šaukšteliai Dižono garstyčių
  • 1-2 šaukteliai skysto medaus
  • 1 sutraiškyta česnako skiltelė
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • Juodųjų pipirų pagal skonį

visa kita:

  • 200 g mėgstamos duonos (puikiai tiks tamsesnė)
  • 2 šaukštai aliejaus duonos kepimui
  • 2 skardinės sviestinių pupelių
  • 2 salierų stiebai (galima keisti pankoliu, ridikėliais, ridiku, ropiniu kopūstu)
  • 15 saulėje džiovintų pomidorų puselių
  • 1 vidutinis raudonasis svogūnas
  • 3 mažosios skardinės tuno (aliejuje arba savo sultyse) (3 x 80 g)
  • ryšulėlis mėgstamų žalumynų, pvz.: petražolių ar krapų

Gaminimo eiga

  • Duoną supjaustau kąsnio dydžio kubeliais. Juos sudedu į skardą su kepimo popieriumi, apšlakstau aliejumi ir išmaišau. Skardą šaunu į įkaitintą 160 laipsnių orkaitę su vėjeliu. Kepu duoną apie 15-25 min., iki norimo traškumo lygio. Kepimo metu 1-2 kartus duonos gabaliukus pamaišau, kad apskrustų iš visų pusių. Iškepusią duoną ištraukiu iš orkaitės ir palieku ataušti skardoje.
  • Dideliame dubenyje, kuriame maišysiu salotas, pirmiausia užmaišau padažą: sudedu visus padažui skirtus ingredientus ir gerai viską išmaišau naudodama plakimo šluotelę.
  • Dabar ant padažo dedu visus likusius salotų ingredientus: nusunktas sviestines pupeles, supjaustytus salierų stiebus ir džiovintus pomidorus, smulkiai pjaustytą raudonąjį svogūną, nusunktą tuną ir susmulkintus žalumynus. Galiausiai suberiu ir ataušusius skrudintos duonos kubelius.
  • Salotas išmaišau ir iškart patiekiu.
    Jeigu noriu salotas paruošti iš anksto ir patiekti vėliau, padažą maišau atskirame dubenėlyje, o visus kitus salotų ingredientus, išskyrus duonos skrebučius, sudedu į didelį dubenį. Prieš pat patiekiant ant salotų užpilu padažą, suberiu duonos skrebučius ir išmaišau.