TUNO IR PUPELIŲ SALOTOS SU KEPTA DUONA
Sviestinės pupelės ir konservuotas tunas yra pora kaip tvora. Šitai porelei dėl smagumo trūksta tik trupučio džiazo: kažko traškaus (keptos duonos gabaliukai ir salierai), kažko pikantiško (džiovinti pomidorai ir raudonasis svogūas) ir viską sujungiančio citrininio garstyčių padažo. Tuomet gausime nerealias salotas: ypač sočias, maistingas, baltymingas ir, žinoma, labai SKANIAS.
padažui:
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
- 1 citrinos sultys
- 2 šaukšteliai Dižono garstyčių
- 1-2 šaukteliai skysto medaus
- 1 sutraiškyta česnako skiltelė
- 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
- Juodųjų pipirų pagal skonį
visa kita:
- 200 g mėgstamos duonos (puikiai tiks tamsesnė)
- 2 šaukštai aliejaus duonos kepimui
- 2 skardinės sviestinių pupelių
- 2 salierų stiebai (galima keisti pankoliu, ridikėliais, ridiku, ropiniu kopūstu)
- 15 saulėje džiovintų pomidorų puselių
- 1 vidutinis raudonasis svogūnas
- 3 mažosios skardinės tuno (aliejuje arba savo sultyse) (3 x 80 g)
- ryšulėlis mėgstamų žalumynų, pvz.: petražolių ar krapų
Duoną supjaustau kąsnio dydžio kubeliais. Juos sudedu į skardą su kepimo popieriumi, apšlakstau aliejumi ir išmaišau. Skardą šaunu į įkaitintą 160 laipsnių orkaitę su vėjeliu. Kepu duoną apie 15-25 min., iki norimo traškumo lygio. Kepimo metu 1-2 kartus duonos gabaliukus pamaišau, kad apskrustų iš visų pusių. Iškepusią duoną ištraukiu iš orkaitės ir palieku ataušti skardoje.
Dideliame dubenyje, kuriame maišysiu salotas, pirmiausia užmaišau padažą: sudedu visus padažui skirtus ingredientus ir gerai viską išmaišau naudodama plakimo šluotelę.
Dabar ant padažo dedu visus likusius salotų ingredientus: nusunktas sviestines pupeles, supjaustytus salierų stiebus ir džiovintus pomidorus, smulkiai pjaustytą raudonąjį svogūną, nusunktą tuną ir susmulkintus žalumynus. Galiausiai suberiu ir ataušusius skrudintos duonos kubelius.
Salotas išmaišau ir iškart patiekiu.Jeigu noriu salotas paruošti iš anksto ir patiekti vėliau, padažą maišau atskirame dubenėlyje, o visus kitus salotų ingredientus, išskyrus duonos skrebučius, sudedu į didelį dubenį. Prieš pat patiekiant ant salotų užpilu padažą, suberiu duonos skrebučius ir išmaišau.