Grįžti

JAPCHAE - KORĖJIETIŠKI MAKARONAI

Korėjoje japchae (džiapčė) populiaru gaminti švenčių proga. Saldžiųjų bulvių makaronai išvirti tampa šiek tąsūs ir maloniai kramtomi. Drauge su daržovėmis ir mėsa (kurią galima praleisti, jei tik norisi), makaronai susijungia į neatsivalgomą patiekalą, turintį nenugalimą privalumą - jis skanus tiek karštas, tiek šaltas. Tad puikiai tiks ne tik pietums ar vakarienei, bet ir pietų dėžutei. Taigi japchae galima pasigaminti iš anksto, o valgyti vėliau. Fantastiškai skanu!

Ingredientai

mėsa ir shiitake:

  • 300 g jautienos ar kiaulienos
  • 3 vnt. džiovintų shiitake grybų (pamerkti vandenyje bent 2 val. iki gaminimo)
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 sutraiškyta česnako skiltelė
  • juodieji pipirai pagal skonį

kiaušiniai:

  • 2 kiaušiniai
  • 1 šaukštelis sojos padažo
  • 1 šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus

makaronai:

  • 200 g saldžiųjų bulvių makaronų
  • 4 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštas skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 šaukštas sezamų sėklų
  • 2 sutraiškytos česnako skiltelės

visa kita:

  • 1 vidutinio dydžio morka
  • 1/2 raudonosios paprikos
  • 1 svogūnas
  • 2-3 dideli pievagrybiai
  • druskos
  • aliejaus kepimui

Gaminimo eiga

  • Plonais griežinėliais supjaustytą mėsą ir išmirkytus griežinėliais supjaustytus shiitakius užmarinuoju dubenyje su soja, skrudintų sezamų aliejumi, česnaku ir juodaisiais pipirais. Atidedu, kol ruošiu kitus ingredientus.
  • Kiaušinius išplaku dubenėlyje su soja ir sezamų aliejumi. Atidedu.
  • Supjaustau daržoves: morkas ir paprikas - plonais pagaliukais, svogūną pusžiedžiais, pievagrybius vidutinio storio skiltelėmis.
  • Vidutinio dydžio puode užverdu vandens makaronų virimui. Sudedu makaronus į verdantį vandenį, pamaišau, kad nesuliptų ir verdu 7 minutes.
  • Kol makaronai verda, dubenėlyje sumaišau jiems padažą: soją, skrudintų sezamų aliejų, sezamų sėklas ir česnakus. Pasibaigus virimo laikui, makaronus nukošiu per sietelį ir supilu į didelę lėkštę ar dubenį. Pasirenku didelį indą, nes jame maišysiu visus ingredientus į vieną patiekalą. Ant makaronų užpilu užmaišytą padažą ir juos išmaišau žnyplių ar rankų pagalba. Jei makaronai labai ilgi, dabar galima juos kelissyk perkirpti žirklėmis.
  • Imuosi kepti daržoves. Morkas, paprikas, svogūną ir pievagrybius kepinu kiekvienus atskirai karštoje keptuvėje: į labai gerai įkaitintą keptuvę įpilu šlakelį aliejaus, suberiu morkas ir užberiu nedidelį žiupsnelį druskos. Maišydama kepinu, kol morkos šiek tiek suminkštėja, bet išlieka traškios. Tuomet morkas supilu ant makaronų į lėkštę/dubenį. Lygiai taip pat padarau ir su likusiomis daržovėmis: paprikomis, svogūnais ir pievagrybiais
    Daržovės šiam patiekalui tradiciškai kepinamos atskirai, kad išliktų traškios ir išlaikytų savo formą. Kiekvienai daržovei tinkamai apkepti prireikia skirtingos kepimo trukmės.
  • Toje pačioje ypač karštoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus vis pamaišydama apkepinu marinuotą mėsą ir shiitakius. Stengiuosi neperkepinti mėsos, kad išliktų sultinga. Tuomet mėsą ir shiitakius sudedu ant makaronų ir daržovių.
  • Dabar keptuvės kaitrą sumažinu iki vidutinės, įpilu mažą šlakelį aliejaus ir kiaušinių plakinį. Paskirstau kiaušinių masę keptuvėje, kad padengtų visą jos dugną. Nemaišydama iškepu kiaušinių blyną iki sustandėjimo ir atsargiai išimu iš keptuvės ant pjaustymo lentos. Leidžiu porą minučių atvėsti ir suvynioju į ritinį (kaip lietinį). Dabar tą ritinį supjaustau siauromis riekelėmis taip gaudama daug ilgų omleto šiaudelių. Juos sudedu ant makaronų, mėsos ir kepintų daržovių.
  • Paskutinis žingsnis - viską išmaišau žnyplių ar dviejų šaukštų pagalba, pabarstau sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais. Patiekiu iškart dar neatšalusius arba vėliau, kaip šaltą patiekalą.