SŪRI GRANOLA SU PRIESKONIAIS
Pikantiška granola su prieskoniais, kuri tiks barstyti ant salotų, sriubų, sumuštinių, į tortilijų suktinius, o gal tiesiog su jogurtu ar varške. Joje daug mažiau cukraus, nei įprastose saldžiose granolose. Prieskonių variacijų daugybė, todėl drąsiai mėginkite savo mėgstamus derinius ir skonius!
- 300 g stambių avižinių dribsnių (apie 3 stiklinės)
- 300 g riešutų ir/ar stambių sėklų mišinio (saulėgrąžų, moliūgų sėklų) (apie 2 stiklinės)
- 50 g smulkių sėklų mišinio (sezamų, chia, linų sėmenų, kanapių...) (apie 1/3 stiklinės)
PRIESKONIAI:
- 1,5 šaukštelio* druskos (*nubraukto)
- 1 šaukštelis maltų kuminų
- 1 šaukštelis maltų kalendrų sėklų
- Žiupsnis čili miltelių (arba daugiau)
SIRUPUI:
- 2 kiaušinių baltymai
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 3 šaukštai medaus/klevų sirupo
- 1 šaukštas balzaminio acto (tiks ir obuolių ar vyno actas)
- 2 šaukštai sojos padažo
Dideliame dubenyje sumaišau avižinius dribsnius, riešutus, sėklas ir prieskonius.
Atskirame dubenėlyje šluotele išplaku kiaušinių baltymus, kol lengvai suputoja. Pilu visus likusius sirupo ingredientus ir išmaišau.
Sirupą pilu ant dribsnių ir maišau, kol pasiskirsto tolygiai.
Granolą pilu į skardą ištiestą kepimo popieriumi ir paskirstau tolygiai.
Kepu įkaitintoje iki 170 laipsnių orkaitėje su vėjeliu 20 min. Būtinai pamaišau vieną ar du kartus kepimo eigoje.
Iškepusią granolą jau nemaišydama ataušinu skardoje ir, kai visiškai atvėsta, perkeliu į sandarų stiklinį indą, kad išliktų traški.