Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 7 votes

APELSININIAI BISKOČIAI SU ANAKARDŽIAIS IR SPANGUOLĖMIS

Šventinė, kvapni, turtinga riešutais ir spanguolėmis biskočių versija puikiai tinkama Kalėdinei dovanai. O gal tiesiog pasimėgauti su puodeliu kavos ar arbatos ir pajausti šildantį apelsininį ir cinamono kvapą, spanguolių rūgštumą, riešutų traškumą ir sausainio trapumą.

Ingredientai

  • 80 g anakardžių (apie 1/2 stiklinės)
  • 70 g džiovintų spanguolių (apie 1/2 stiklinės)
  • 1 apelsino žievelė
  • 60 g kokosų aliejaus
  • 60 g alyvuogių aliejaus
  • 130 g rudojo cukraus
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto (arba 1,5 šaukštelio vanilinio cukraus)
  • 2 kiaušiniai
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės miltelių (nebūtina)
  • 400 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos

Gaminimo eiga

  • Nuo gerai nuplauto apelsino smulkia tarkele nutarkuoju oranžinę žievelės dalį. Stengiuosi netarkuoti baltosios dalies, kuri yra karti.
  • Sausoje keptuvėje pakepinu anakardžius ir atidedu, kad atvėstų.
  • Į dubenį sudedu kokosų ir alyvuogių aliejus, cukrų ir vanilę. Masę plaku, kol ji šiek tiek pabąla.
  • Toliau plakdama masę į ją įmušu po vieną kiaušinį ir gerai po kiekvieno išplaku.
  • Dabar sudedu apelsinų žievelę, cinamoną ir ciberžolę. Vėl išplaku.
  • Į masę keliauja miltai, kepimo milteliai ir druska. Ją maišau tol, kol tešla tampa stambių trupinių tekstūros.
  • Į tešlą dedu spanguoles ir ataušintus anakardžius, įminkau juos rankomis.
  • Tešlą dedu ant pabarstyto miltais stalo ir suformuoju rutulį. Jį padalinu į dvi lygias dalis. Iš kiekvienos dalies suformuoju pailgą ritinį ir suploju paviršių, kad būtų panašus į batoną.
  • Abu "batonus" dedu į skardą ištiestą kepimo popieriumi ir kepu įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio 35 min.
  • Iš orkaitės išimtus "batonus" palieku atvėsti 1-2 minutes. Tuomet supjaustau juos aštriu dideliu peiliu be dantukų maždaug 1,5 cm storio riekelėmis stengdamasi jų nesutrupinti.
  • Riekeles suguldau atgal į kepimo skardą ir kepu dar kartą tokio pat karščio orkaitėje 12-15 min. Išimtus biskočius visiškai atvėsinu. Atvėsintus galima apšlakstyti tirpintu baltuoju šokoladu.