Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 3 votes

DEGINTO SVIESTO MORKŲ TORTAS SU VARŠKĖS KREMU

Drėgnas riešutinis morkų tortas su karameliniu deginto sviesto aromatu ir gaiviu kreminiu varškės kremu. Puikiai laikosi šaldytuve bent kelias dienas.

Ingredientai

biskvitui:

  • 150 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 180 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 100 g grietinės 40% rieb.
  • 150 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai* kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis* cinamono
  • 0,5 šaukštelio* druskos (*nubrauktu kaupu)
  • žiupsnis muskato
  • 100 g graikiškų riešutų
  • 150 g tarkuotų morkų

kremui:

  • 400 g varškės 9% rieb.
  • 200 g grietinės 40% rieb.
  • 30 g cukraus

Gaminimo eiga

  • Pakepinu sviestą: jį išlydau keptuvėje ar puode ant vidutinės kaitros. Patogu naudoti šviesios spalvos puodą, kad matytumėte kaip keičiasi sviesto spalva. Sviestas putoja ir pradeda tamsėti. Nuolat stebiu, kad nesudeginčiau. Kepinu, kol tampa tamsaus gintaro spalvos ir pakvimpa riešutais. Palieku atvėsti.
  • Į dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku rankiniu arba pastatomu plaktuvu, kol gaunu standžias tirštas baltas putas.
  • Į kiaušinių masę dedu grietinę ir supilu ataušusį degintą sviestą (su visomis nuosėdomus!). Plaku iki vientisos masės.
  • Atskirame dubenėlyje išmaišau sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir muskatą. Juos supilu į išplaktą masę ir maišau šaukštu ar mentele iki grubios tešlos, kur dar lieka šiek tiek sausų miltų.
  • Dabar į tešlą suberiu tarkuotas morkas ir šiek tiek pasmulkintus graikiškus riešutus (juos prieš tai pakepinau sausoje keptuvėje ir ataušinau).
  • Tešlą išmaišau iki vientisumo ir supilu į kepimui paruoštą (ištiestą kepimo popieriumi ir išteptą sviestu) atsegamą torto formą (22 cm skersmens). Kepu iš anksto įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 30-35 min., arba kol į centrą įsmeigtas pagaliukas yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.
  • Biskvitą dar karštą atsargiai išimu iš formos ir palieku atvėsti ant grotelių.
  • Kol jis vėsta, sumalu kremą. Į kombaino indą su peiliu apačioje (galima naudoti ir rankinį trintuvą) sudedu visus kremo ingredientus ir sumalu iki vientiso kremo, kuriame nebėra varškės grūdelių.
  • Ant jau ataušusio biskvito sutepu visą kremą. Gaunasi gan storas sluoksnis. Tortą puošiu cinamonu ir apelsino žievele. Pastovėjęs šaldytuve tortas sustandėja, tačiau galima patiekti ir iškart sutepus. Bus nuostabu!