Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 2 votes

POMIDORŲ SALOTOS SU GRŪDĖTA VARŠKE

Sočios pomidorų sezono salotos, kuriose susitinka traškumas, minkštumas, kremiškumas ir sultingumas. Čia svarbu naudoti itin prisirpusius ir skoningus pomidorus, kurių lengva gauti vasaros ir rudens sezonų metu. Salotos pilnos baltymų dėl GRŪDĖTOS varškės, avinžirnių ir sėklų duonos!

Ingredientai

duonos skrebučiams:

  • ±250 g mėgstamos duonos su sėklomis (itin tinks padžiūvusi)
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • druskos

užpilui:

  • 350 g GRŪDĖTOS varškės (gamintojas - Pieno Žvaigždės)
  • 1/2 citrinos sulčių (2-3 šaukštai)
  • 1 šaukštas skysto medaus
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2-3 česnakų skiltelės (traiškytos ar itin smulkiai supjaustytos)
  • didelė sauja smulkintų šviežių krapų
  • 1 šaukštelis druskos
  • juodųjų pipirų

visa kita:

  • ±750 g gerai prisirpusių pomidorų
  • 1 skardinė avinžirnių
  • 2-3 saujos svogūnų laiškų

Gaminimo eiga

duonos skrebučiai:

  • Orkaitę įkaitinu griliaus rėžimu iki 200 laipsnių.
  • Į orkaitės skardą ar kitą kepimui tinkamą indą rankomis sulaužau duoną (nelabai smulkiais) kąsnio dydžio gabaliukais. Kepdami gabaliukais šiek tiek sumažėja.
  • Gabaliukus apšlakstau aliejumi ir pabarstau druska. Išmaišau ir kepu orkaitėje, kol visi gabaliukai tolygiai paskrunda. Kepimo procese duoną kelissyk pamaišau, kad apskrustų iš visų pusių. Kepimas užtrunka apie 10-15 min. (bet tai labai priklauso nuo konkrečios orkaitės, tas svarbu stebėti procesą, kad nesudegtų, bet paskrustų).
  • Apskrudusią duoną ištraukiu ir palieku atvėsti iki kambario temperatūros.

užpilas:

  • Į dubenį arba didelę gilią lėkštę, kurioje maišysiu salotas, pilu GRŪDĖTĄ varškę ir visus kitus užpilo ingredientus. Užpilą išmaišau ir paragauju. Pagal skonį papildomai įdedu dar druskos, pipirų ar citrinos sulčių (tik jei jaučiu, kad trūksta).

visa kita:

  • Ant paruošto užpilo sudedu stambiais gabaliukais pjaustytus pomidorus, nusunktus avinžirnius, smulkintus svogūnų laiškus ir atvėsusius duonos skrebučius.
  • Salotas išmaišau ir patiekiu iškart, kol duona vis dar traški.