Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 3 votes

TRAŠKŪS IMBIERINIAI SAUSAINIAI

Kvapnūs Kalėdiniai sausainiai, kuriais galima papuošti eglutę, skanauti su arbata ar kava, o gal padovanoti artimiesiems švenčių proga. Jie ilgai nesuges, tad galite kepti jau dabar ir sandariai uždarę stiklainyje laikyti iki Kalėdų. Iš šio kiekio iškepsite daugiau nei kilogramą sausainių, todėl, jei norite mažiau, dalinkite visų produktų kiekius perpus.

Ingredientai

  • 200 g sviesto
  • 200 g medaus
  • 200 g balto cukraus
  • 500 g kvietinių miltų
  • 250 g viso grūdo kvietinių miltų (galima keisti baltais kvietiniais miltais)
  • 1,5 šaukštelio* sodos
  • 1 šaukštelis* druskos
  • 1 šaukštas* cinamono
  • 2 šaukšteliai* maltų imbierų miltelių
  • Po žiupsnį muskatų, gvazdikėlių, kardamonų miltelių (nebūtina, bet rekomenduoju!)
  • 2 kiaušiniai
  • (*nubrauktas, be kaupo)

Gaminimo eiga

  • Puode ant nedidelės kaitros vis maišant ištirpinu sviestą su cukrumi ir medumi, kol masė būna panaši į tirštą sirupą. Nebūtinai laukti, kol visiškai ištirps cukrus. Atidedu, kad šiek tiek atvėstų.
  • Atskirame dubenėlyje išplaku kiaušinius.
  • Dideliame dubenyje arba pastatomo maišytuvo inde sumaišau miltus, sodą, druską ir prieskonius. Centre padarau duobutę.
  • Į duobutę pilu atvėsintą sirupą ir išplaktus kiaušinius. Tešlą išminkau rankomis arba maišytuvu su tešlos kablio antgaliu kol nelieka sausų miltų ir tešla vientisa.
  • Išminkytą tešlą suvynioju į šankšluostėlį ar kepimo popierių ir palieku šaldytuve bent valandai. Galima laikyti ir savaitę! Taip pat galima užšaldyti.
  • Išimtą iš šaldytuvo tešlą supjaustau maždaug kumščio dydžio gabalais. Jei ji per kieta kočiojimui, palaukiu pusvalandį arba pašildau delnuose.
  • Kočioju ant miltais pabarstyto stalo iki maždaug 3-4 mm storio. Miltų naudoju tiek, kad tešla neliptų prie stalo ir kočėlo. Darau norimas sausainių formas formelėmis arba peiliu.
  • Sausainius kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaiteje (be vėjelio), skardoje ištiestoje kepimo popieriumi apie 13-17 min. Kepimo ilgis priklauso nuo sausainių storio ir norimo traškumo lygio.