Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 2 votes

MOLIŪGINĖS CINAMONINĖS SPIRALĖS

Ingredientai

tešlai:

  • 350 g kvietinių miltų
  • 20 g cukraus
  • 2 šaukšteliai* vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelis* druskos (* - be kaupo)
  • 2 šaukšteliai* sausų mielių (7 gramai)
  • 250 g moliūgų piurė, geriausia kambario temperatūros (receptas ciaAmelija.lt)
  • 1 kiaušinis
  • 30 g tirpinto sviesto

pertepimui:

  • 80 g minkšto, kambario temp. sviesto (rinkausi DVARO)
  • 80-120 g cukraus
  • 1 šaukštas cinamono
  • žiupsnis druskos

aptepimui:

  • kefyras arba kiaušinio plakinys

Gaminimo eiga

tešla:

  • Dideliame dubenyje sumaišau miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir mieles.
  • Ant miltų mišinio dedu moliūgų piurė, mušu kiaušinį ir pilu ištirpintą šiltą sviestą.
  • Jei minkau rankomis: pradedu maišyti šaukštu, o vėliau pereinu prie tešlos minkymo rankomis. Minkau apie 10 min., kol gaunu vientisą, minkštą, šiek tiek lipnią tešlą.
    Jei minkau pastatomame tešlos maišytuve: pasirenku minkymo antgalį kablį ir minkau nustačiusi mažiausią greitį 10 min.
  • Išminkytą tešlą suformuoju į rutulį ir uždengusi palieku dvigubai pakilti šiltoje vietoje. Tai užtrunka apie 1,5-3 valandas, priklausomai nuo kambario temperatūros.
  • Pakilusią tešlą išverčiu ant šiek tiek miltais barstyto stalo, suformuoju rutulį ir iškočioju į stačiakampį (dydis - apie 20x30 cm).

pertepimas ir suformavimas:

  • Dubenėlyje gerai išmaišau minkštą sviestą su cukrumi, cinamonu ir druska iki vientisos pastos konsistencijos masės.
  • Sviesto pastą tolygiai užtepu ant pusės tešlos stačiakampio, dalindama jį išilgai perpus.
  • Užlenkiu neapteptą tešlos dalį ant apteptosios ir naudodama tešlos ratuką arba aštrų peilį supjaustau tešlą maždaug 2-3 cm pločio juostelėmis.
  • Imu kiekvieną atpjautą juostelę ir susuku į spiralę. Jas dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdama tarpelius. Palieku rankšluostėliu apklotas spirales apie 20 min. pakilti kambario temperatūroje.
  • Tuo tarpu įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios.

aptepimas ir kepimas:

  • Po 20 min. kildinimo, spirales teptuku aptepu kefyru arba kiaušinio plakiniu ir šaunu kepti į jau įkaitusios orkaitės lentynėlę, esančią vienu lygiu žemiau nei centras.
  • Kepu apie 15-18 min., kol spiralės švelniai rusvai apskrunda.