Grįžti
Spausdinti receptą
4.80 from 5 votes

PORŲ IR DŽIOVINTŲ POMIDORŲ KYŠAS

Ingredientai

tešlai:

  • 350 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis druskos
  • 150 g šalto sviesto
  • 100 g grietinės (30% rieb.)

įdarui:

  • 3 dideli porai
  • 40 g sviesto
  • 125 g šalto rūkymo šoninės
  • 9 saulėje džiovintų pomidorų puselės
  • 1 skardinė sviestinių pupelių

kiaušinių užpilui:

  • 8 kiaušiniai
  • 150 g grietinės (30% rieb.)
  • 3 traiškytos česnakų skiltelės
  • 1 šaukštelis druskos
  • juodųjų pipirų

Gaminimo eiga

tešla:

  • Į didelį dubenį arba ant stalo beriu miltus, druską ir kubeliais susmulkintą šaltą sviestą (jis turi būti šaltas, galima net truputėlį palaikyti šaldiklyje). Tarp pirštų trinu miltus su sviestu, taip traiškydama sviesto gabalėlius. Trinu tol, kol nebelieka stambių sviesto gabalėlių ir miltai primena drėgną smėlį.
  • Dabar dedu grietinę (ji irgi turi būti šalta) ir minkau tešlą. Minkau kol ji nebebyra ir galiu iš jos padaryti vieną apvalų tolygios formos diską. 
  • Tešlą kočioju* ant miltais barstyto stalo į maždaug tolygios formos apskritimą, kurio dydis tiks mano kepimo formai. Kočiodama įsitikinu, kad tešla nelimpa prie stalo ir galėsiu ją pakelti. Jei limpa, beriu daugiau miltų. Naudoju 28 cm skersmens tarto kepimo formą garbanotais krašteliais. Taip pat tiks ir atsegama torto forma. Iškočioto apskritimo dydį galima pamatuoti ant iškočioto apskritimo uždedant formą. Jeigu uždėjus formą aplink ją išlenda pakankamai tešlos kepimo formos krašteliui užlenkti, reiškia apskritimas jau pakankamai iškočiotas. 
    * jeigu tešla yra per lipni ir per minkšta kočiojimui, įdedu suvyniotą į šaldytuvą pusvalandžiui ar ilgiau.
  • Iškočiotą tešlą švelniai užvynioju ant kočėlo, tuomet pakėlusi kočėlą perkeliu tešlą ant kepimo formos ir lėtai išvynioju tešlą nuo kočėlo ant formos. Tešlą rankų pagalba “įsodinu” į formą, kad būtų prigludusi prie formos dugno ir kraštelių. Išlindusius tešlos kraštelius nupjaunu peiliu arba nukerpu žirklėmis. Formą su tešla laikau šaldytuve, kol gaminsiu įdarą.

įdaras:

  • Porų baltąsias ir šviesiai žalias dalis supjaustau vidutinio storio griežinėliais. Keptuvėje ištirpinu sviestą ir kepinu porus ant vidutinės kaitros, kol jie suminkštėja ir griežinėliai išsiardo nuo maišymo. Pakepintus porus sudedu į dubenį, kuriame maišysiu įdarą.
  • Toje pačioje keptuvėje pakepinu spirgučiais pjaustytą šoninę, kol ji šiek tiek suminkštėja, bet neapskrunda. Dedu į dubenį su porais. Taip pat į dubenį sudedu ir nedideliais gabalėliais supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus bei nusunktas konservuotas pupeles. Įdarą išmaišau ir palieku atvėsti kol plaksiu kiaušinius.

kiaušinių užpilas:

  • Į dubenį mušu visus kiaušinius ir sudedu kitus užpilo ingredientus. Išplaku iki vientisos masės.
  • Iš šaldytuvo ištraukiu formą su įtiesta tešla. Į tešlos krepšelį sudedu įdarą ir jį paskirstau tolygiai. Tuomet užpilu kiaušinių masę.
  • Kyšą perkeliu į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios) ant žemutinės lentynėlės ir kepu 50-60 min., kol viršus švelniai pasipučia ir rusvai apskrunda. Iškeptą kyšą valgome dar karštą su žaliomis salotomis arba jau atvėsintą. Puikiai laikosi šaldytuve, skanus tiek karštas, tiek šaltas, tiek pašildytas. Tinka pietų dėžutėms ar lauktuvėms į svečius.