Grįžti

BULVIŲ IR SŪRIO APKEPAS SU GRIETINĖLE

Tai gali būti pagrindinas patiekalas, valgomas su gaiviomis žaliomis lapų ir daržovių salotomis arba ypatingas nekasdienis garnyras šventiniam stalui. Tiks prie mėsos kepsnių, žuvies ar kitokių karštųjų patiekalų. Atrodo itin viliojančiai, katik ištrauktas iš orkaitės su burbuliuojančia gretinėle ir apskrudusiu sūriu. Beje, išlaiko puikų skonį ir tekstūrą ir pašildytas orkaitėje (uždengus folija) sekančią dieną!

Ingredientai

  • 200 g puskiečio ar kietojo sūrio (rinkausi "Senojo Dvaro" sūrį)
  • 250 ml grietinėlės (10% rieb.)
  • 70 ml vandens
  • 60 g sviesto (ir dar gabalėlio kepimo formai ištepti)
  • 3-4 česnako skiltelės
  • 1,5 šaukštelio čiobrelių (šviežių arba džiovintų)
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • Juodųjų pipirų
  • ±1,5 kg bulvių

Gaminimo eiga

  • Sutarkuoju sūrį ir atidedu į atskirą dubenį.
  • Į nedidelį puodą pilu grietinėlę, vandenį, dedu sviestą, traiškytus česnakus, čiobrelius, druską ir pipirų. Puodą kaitinu ant nedidelės kaitros, kol ištirpsta sviestas. Svarbu neužvirti, tik pašildyti. Ištirpus sviestui, išjungiu kaitrą ir gerai išmaišau.
  • Bulves nuskutu, nuplaunu ir supjaustau maždaug 3-4 mm storio griežinėliais.
  • Kepimo formą (ar kelias nedideles formeles) ištepu sviestu.
  • Sluoksniuoju apkepą: darysiu tris sluoksnius (galima daryti mažiau ar daugiau sluoksnių, priklausomai nuo kepimo formos dydžio ir aukščio). Išdėlioju pirmą sluoksnį bulvių griežinėlių. Užpilu trečdalį grietinėlės ir sviesto mišinio (prieš pilant pamaišau jį). Barstau trečdalį sūrio.
    Kartoju sluoksniavimą, kol užpildau kepimo formą.
  • Pirmas 20 min. kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio. Tuomet keičiu rėžimą ir kepu dar 15-20 min. 180 laipsniuose su vėjeliu, kol apkepas apskrus iki norimo lygio. Patiekiu iškart, burbuliuojantį ir karštą!