BULVIŲ IR SŪRIO APKEPAS SU GRIETINĖLE

2021-11-17

Tai gali būti sotus pagrindinis patiekalas, kurį rekomenduočiau valgyti su gaiviomis žalių lapų ir šviežių daržovių salotomis. Arba nekasdieniškas ypatingas garnyras šventiniam stalui, tiksiantis prie mėsos kepsnių, keptos žuvies arba kitokių karštųjų patiekalų. Atrodo itin viliojančiai katik ištrauktas iš orkaitės su dar burbuliuojančia grietinėle ir apskrudusiu sūriu. Toks vaizdas gali “nunešti” net Kalėdinio kalakuto grožį :)!

Apkepui renkuosi didesnes, pailgas, taisyklingesnės formos bulves, kurias bus lengva supjaustyti maždaug vienodo dydžio griežinėliais. O esminiai ingredientai, suteikiantys apkepui visą charakterį yra pieno produktai: sviestas, grietinėlė ir sūris. Čia man laimi DVARO produktų šeima, kurią renkuosi kasdienai ir šventėms. “Senojo DVARO” brandintas sūris vertas atskiro pagyrimo: labai jį pamėgau ir siunčiu komplimentus Pieno Žvaigždėms už tokią puikią naujieną. Nuoširdžiai linkiu jo paragauti ir jums! [reklama]

Gaminimo eiga nesudėtinga, gal tik reikės kiek pažaisti dėliojant bulves į kepimo formą, bet kas pasakė, kad gaminimas nėra žaidimas? 🙂

Stambia tarka sutarkuoju sūrį ir atidedu į atskirą dubenį.

Į nedidelį puodą pilu grietinėlę ir vandenį, dedu sviestą, traiškytus česnakus, čiobrelius, druską ir pipirų. Puodą kaitinu ant nedidelės kaitros, kol sviestas ištirpsta. Svarbu neužvirti, tik pašildyti. Kai sviestas ištirpsta, išmaišau, kad viskas susijungtų į vientisą masę.

Ruošiu bulves: jas nuskutu ir nuplaunu.

Paruoštas bulves supjaustau maždaug 3-4 mm storio griežinėliais.

Dabar sluoksniuoju apkepą: į sviestu išteptą kepimo formą ar formeles sudėlioju pirmą sluoksnį bulvių griežinėlių. Kadangi darysiu tris sluoksnius, ant bulvių užpilu trečdalį grietinėlės ir sviesto masės (prieš tai ją vėl išmaišiusi). Barstau maždaug trečdalį sūrio.
Sluoksniavimą kartoju, kol užpildau kepimo formas (-ą).

Kepu iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio 20 minučių. Tuomet keičiu rėžimą: 180 laipsnių su vėjeliu ir kepu dar 15-20 minučių, kol apkepas apskrus iki norimo lygio. Patiekiu iškart, dar karštą ir burbuliuojantį.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždėmis – reklama.

BULVIŲ IR SŪRIO APKEPAS SU GRIETINĖLE

Tai gali būti pagrindinas patiekalas, valgomas su gaiviomis žaliomis lapų ir daržovių salotomis arba ypatingas nekasdienis garnyras šventiniam stalui. Tiks prie mėsos kepsnių, žuvies ar kitokių karštųjų patiekalų. Atrodo itin viliojančiai, katik ištrauktas iš orkaitės su burbuliuojančia gretinėle ir apskrudusiu sūriu. Beje, išlaiko puikų skonį ir tekstūrą ir pašildytas orkaitėje (uždengus folija) sekančią dieną!

Ingredientai

  • 200 g puskiečio ar kietojo sūrio (rinkausi "Senojo Dvaro" sūrį)
  • 250 ml grietinėlės (10% rieb.)
  • 70 ml vandens
  • 60 g sviesto (ir dar gabalėlio kepimo formai ištepti)
  • 3-4 česnako skiltelės
  • 1,5 šaukštelio čiobrelių (šviežių arba džiovintų)
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • Juodųjų pipirų
  • ±1,5 kg bulvių

Gaminimo eiga

  • Sutarkuoju sūrį ir atidedu į atskirą dubenį.
  • Į nedidelį puodą pilu grietinėlę, vandenį, dedu sviestą, traiškytus česnakus, čiobrelius, druską ir pipirų. Puodą kaitinu ant nedidelės kaitros, kol ištirpsta sviestas. Svarbu neužvirti, tik pašildyti. Ištirpus sviestui, išjungiu kaitrą ir gerai išmaišau.
  • Bulves nuskutu, nuplaunu ir supjaustau maždaug 3-4 mm storio griežinėliais.
  • Kepimo formą (ar kelias nedideles formeles) ištepu sviestu.
  • Sluoksniuoju apkepą: darysiu tris sluoksnius (galima daryti mažiau ar daugiau sluoksnių, priklausomai nuo kepimo formos dydžio ir aukščio). Išdėlioju pirmą sluoksnį bulvių griežinėlių. Užpilu trečdalį grietinėlės ir sviesto mišinio (prieš pilant pamaišau jį). Barstau trečdalį sūrio.
    Kartoju sluoksniavimą, kol užpildau kepimo formą.
  • Pirmas 20 min. kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio. Tuomet keičiu rėžimą ir kepu dar 15-20 min. 180 laipsniuose su vėjeliu, kol apkepas apskrus iki norimo lygio. Patiekiu iškart, burbuliuojantį ir karštą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos