CITRININIS TORTAS SU VARŠKĖS KREMU
Sunkus , drėgnas ir ypatingai aromatingas biskvitas. Ant viršaus didelė gardaus ir gaivaus varškės kremo kepurė. Dar šiek tiek fantazijos papuošimui ir jau turiu šventinį desertą.
biskvitui:
- 4 dideli kiaušiniai
- 200 g cukraus
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
- 150 g sviesto (rinkausi DVARO)
- 200 g grietinės (30% rieb.) (rinkausi DVARO)
- 2 citrinų žievelės (rekomenduoju rinktis ekologiškas citrinas)
- 70 g citrinos sulčių
- 250 g kvietinių miltų (rekomenduoju 'ekstra')
- 2 šaukšteliai* kepimo miltelių (*be kaupo)
kremui:
- 400 g varškės 9% rieb. (rinkausi DVARO)
- 100 g grietinės (30% rieb.) (rinkausi DVARO)
- 150 g saldinto sutirštinto pieno
- 1 citrinos žievelė ir sultys
sulaistymui ir papuošimui:
- 100 ml saldžios stiprios juodosios arbatos
- citrinų griežinėlių ir/ar mėgstamų uogų puošimui
pasiruošimas biskvito gamybai:
Mažame puode (arba mikrobangėje) ištirpinu sviestą ir palieku jį ataušti.
Itin smulkia tarka nutarkuoju dviejų citrinų žieveles (tik paviršinį geltonąjį sluoksnį). Išspaudžiu 70 g citrinų sulčių.
Naudoju 22 cm skersmens atsegamą torto formą. Jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus gausiai patepu sviestu.
Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kol pagaminsiu tešlą.
biskvito gamyba:
Pradedu gaminti tešlą: į dubenį mušu kiaušinius, suberiu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku elektriniu plaktuvu arba rankine šluotele kol masė tampa puri ir balkšva. Tai užtrunka keletą minučių.
Į kiaušinių masę supilu ataušintą ištirpintą sviestą ir grietinę, išmaišau šaukštu. Nepersistengiu maišydama, kad masė išliktų puri.
Dabar į tešlą supilu citrinų žieveles ir sultis. Trumpai pamaišau šaukštu.
Galiausiai į tešlą sudedu miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišau šaukštu, kol miltai tolygiai pasiskirsto ir tešloje beveik nelieka gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti, kad tešla išliktų puri ir pilna oro burbuliukų. Taip biskvitas iškepa minkštesnis.
Tešlą supilu į sviestu išteptą kepimo formą ir kepu įkaitintoje orkaitėje centrinėje lentinėlėje maždaug 45 min., kol iškyla ir tampa rusvai apskrudęs. Iškepusį biskvitą išimu iš kepimo formos ir aušinu apverstą ant grotelių.Kadangi visos orkaitės skirtingos, ar biskvitas iškepęs tikrinkite jo centre įsmeigdami medinį pagaliuką - jei jis ištraukiamas sausas, biskvitas iškepė. Jei pagaliukas ištraukiamas apsivėlęs tešla, kepkite dar 5 min. ir vėl tikrinkite.
kremo gamyba:
Maisto smulkintuve su peiliu apačioje (taip pat tinka ir rankinis smulkintuvas) iki šilkinės masės sutrinu visus kremo ingredientus. Jei neturite pastatomo arba rankinio maisto smulkintuvo, kremą galite gaminti pertindami varškę per sietelį ir poto įmaišydami į ją likusius kremo ingredientus.
torto surinkimas:
Gerai ataušinto biskvito viršų šiek tiek pabadau šakute ir sulaistau ataušinta saldžia ir stipria juodąja arbata.
Ant sulaistyto biskvito sukraunu visą kremą ir mentele paskirstau ant paviršiaus, palikdama netvarkingas bangeles.
Ant kremo dėlioju uogas ir citrinų žieveles taip jį papuošdama. Galima vagyti iškart. Taip pat tortas uždengtas puikiai laikosi šaldytuve bent kelias dienas.