CITRININIS TORTAS SU VARŠKĖS KREMU

2023-03-28

Velykoms man šiemet norisi pavasariško ir gaivaus deserto. Citrinų rūgštelė ir jų žievelių kvapnumas man pasirodė būtent tai, ko reikia ant mūsų šiemetinio Velykų stalo. Esu tikra tortų mėgėja ir šventėms mėgstu tortą iškepti pati. Bet visai nenoriu prie jo gaišti visą dieną ar net dvi, todėl mano tortas yra lengvai pagaminamas. Tai tikrai nesuprastina skonio, nes jis išties puikus: biskvitas sunkus, drėgnas ir ypatingai aromatingas, o ant viršaus didelė gardaus ir gaivaus varškės kremo kepurė. Dar šiek tiek fantazijos papuošimui ir jau turiu šventinį desertą. Tai laukiamai palaimingai akimirkai, kai po margučių daužymo ir jų valgymo pagaliau ateina eilė kavos puodeliui ir gabalėliui torto. Tikiuosi išbandysite!

Dažniausiai man patinka gaminti iš visiems pažįstamų ir įprastų ingredientų. Nemanau, kad norint pagaminti kažką ypatingo, būtinai reikia įmantrių ar egzotiškų produktų. Kartais pakanka fantazijos :). Šiuo atveju taip pat! Net yra galimybė, kad jūsų šaldytuve ir spintelėse gali būti visi reikalingi produktai šiam tortui. Kiaušiniai, miltai, cukrus, citrinos, saldintas sutirštintas pienas ir, svarbiausia, kokybiški pieno produktai. Aš daug metų renkuosi puikiuosius DVARO pieno produktus, kurie manęs niekada nenuvilia ir yra aukščiausios kokybės. [reklama]

Taigi gaminkime! Patogią recepto kortelę rasite apačioje, o dabar eigą paaiškinsiu paeiliui su gamybos nuotraukomis. Pirmiausia į dubenį mušu kiaušinius, suberiu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku elektriniu plaktuvu arba rankine šluotele kol masė tampa puri ir balkšva. Tai užtrunka keletą minučių.

Į kiaušinių masę supilu ataušintą ištirpintą sviestą ir grietinę, viską išmaišau šaukštu. Nepersistengiu maišydama, kad masė išliktų puri. Dabar į tešlą supilu citrinų žieveles ir sultis. Vėl trumpai pamaišau šaukštu.

Galiausiai į tešlą sudedu miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišau šaukštu, kol miltai tolygiai pasiskirsto ir tešloje beveik nelieka gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti, kad tešla išliktų puri ir pilna oro burbuliukų. Taip biskvitas iškepa minkštesnis.

Tešlą supilu į sviestu išteptą kepimo formą ir kepu įkaitintoje orkaitėje centrinėje lentinėlėje maždaug 45 min., kol iškyla ir tampa rusvai apskrudęs. Iškepusį biskvitą išimu iš kepimo formos ir aušinu apverstą ant grotelių.

Kadangi visos orkaitės skirtingos, ar biskvitas iškepęs tikrinkite jo centre įsmeigdami medinį pagaliuką – jei jis ištraukiamas sausas, biskvitas iškepė. Jei pagaliukas ištraukiamas apsivėlęs tešla, kepkite dar 5 min. ir vėl tikrinkite.

Gaminu kremą: maisto smulkintuve su peiliu apačioje (taip pat tinka ir rankinis smulkintuvas) iki šilkinės masės sutrinu visus kremo ingredientus.
Jei neturite pastatomo arba rankinio maisto smulkintuvo, kremą galite gaminti pertindami varškę per sietelį ir poto įmaišydami į ją likusius kremo ingredientus.

Gerai ataušinto biskvito viršų šiek tiek pabadau šakute ir sulaistau ataušinta saldžia ir stipria juodąja arbata.
Ant sulaistyto biskvito sukraunu visą kremą ir mentele paskirstau ant paviršiaus, palikdama netvarkingas bangeles.

Ant kremo dėlioju uogas ir citrinų žieveles taip jį papuošdama.

Galima vagyti iškart. Taip pat tortas uždengtas puikiai laikosi šaldytuve bent kelias dienas.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO pieno produktais – reklama.

Spausdinti receptą
5 from 2 votes

CITRININIS TORTAS SU VARŠKĖS KREMU

Sunkus , drėgnas ir ypatingai aromatingas biskvitas. Ant viršaus didelė gardaus ir gaivaus varškės kremo kepurė. Dar šiek tiek fantazijos papuošimui ir jau turiu šventinį desertą.

Ingredientai

biskvitui:

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 150 g sviesto (rinkausi DVARO)
  • 200 g grietinės (30% rieb.) (rinkausi DVARO)
  • 2 citrinų žievelės (rekomenduoju rinktis ekologiškas citrinas)
  • 70 g citrinos sulčių
  • 250 g kvietinių miltų (rekomenduoju 'ekstra')
  • 2 šaukšteliai* kepimo miltelių (*be kaupo)

kremui:

  • 400 g varškės 9% rieb. (rinkausi DVARO)
  • 100 g grietinės (30% rieb.) (rinkausi DVARO)
  • 150 g saldinto sutirštinto pieno
  • 1 citrinos žievelė ir sultys

sulaistymui ir papuošimui:

  • 100 ml saldžios stiprios juodosios arbatos
  • citrinų griežinėlių ir/ar mėgstamų uogų puošimui

Gaminimo eiga

pasiruošimas biskvito gamybai:

  • Mažame puode (arba mikrobangėje) ištirpinu sviestą ir palieku jį ataušti.
  • Itin smulkia tarka nutarkuoju dviejų citrinų žieveles (tik paviršinį geltonąjį sluoksnį). Išspaudžiu 70 g citrinų sulčių.
  • Naudoju 22 cm skersmens atsegamą torto formą. Jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus gausiai patepu sviestu.
  • Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kol pagaminsiu tešlą.

biskvito gamyba:

  • Pradedu gaminti tešlą: į dubenį mušu kiaušinius, suberiu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku elektriniu plaktuvu arba rankine šluotele kol masė tampa puri ir balkšva. Tai užtrunka keletą minučių.
  • Į kiaušinių masę supilu ataušintą ištirpintą sviestą ir grietinę, išmaišau šaukštu. Nepersistengiu maišydama, kad masė išliktų puri.
  • Dabar į tešlą supilu citrinų žieveles ir sultis. Trumpai pamaišau šaukštu.
  • Galiausiai į tešlą sudedu miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišau šaukštu, kol miltai tolygiai pasiskirsto ir tešloje beveik nelieka gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti, kad tešla išliktų puri ir pilna oro burbuliukų. Taip biskvitas iškepa minkštesnis.
  • Tešlą supilu į sviestu išteptą kepimo formą ir kepu įkaitintoje orkaitėje centrinėje lentinėlėje maždaug 45 min., kol iškyla ir tampa rusvai apskrudęs. Iškepusį biskvitą išimu iš kepimo formos ir aušinu apverstą ant grotelių.
    Kadangi visos orkaitės skirtingos, ar biskvitas iškepęs tikrinkite jo centre įsmeigdami medinį pagaliuką – jei jis ištraukiamas sausas, biskvitas iškepė. Jei pagaliukas ištraukiamas apsivėlęs tešla, kepkite dar 5 min. ir vėl tikrinkite.

kremo gamyba:

  • Maisto smulkintuve su peiliu apačioje (taip pat tinka ir rankinis smulkintuvas) iki šilkinės masės sutrinu visus kremo ingredientus.
    Jei neturite pastatomo arba rankinio maisto smulkintuvo, kremą galite gaminti pertindami varškę per sietelį ir poto įmaišydami į ją likusius kremo ingredientus.

torto surinkimas:

  • Gerai ataušinto biskvito viršų šiek tiek pabadau šakute ir sulaistau ataušinta saldžia ir stipria juodąja arbata.
  • Ant sulaistyto biskvito sukraunu visą kremą ir mentele paskirstau ant paviršiaus, palikdama netvarkingas bangeles.
  • Ant kremo dėlioju uogas ir citrinų žieveles taip jį papuošdama. Galima vagyti iškart. Taip pat tortas uždengtas puikiai laikosi šaldytuve bent kelias dienas.

Atsakymų į “CITRININIS TORTAS SU VARŠKĖS KREMU”: 16

  1. Audrone parašė:

    5 stars
    Na tikrai bandysiu,esu daug Jusu receptu isbandzius,nenuvyle….paprastai nepaprasti👍

  2. Diana parašė:

    Labai skaniai atrodo! Amelija, labai ačiū už receptus 😊Kokio skersmens formą naudojate?

  3. Audrone parašė:

    Pabandžiau,nzn ką blogai padariau,bet man neiškilo jis😳😥

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Gal praleidote kepimo miltelius? Dar variantas, kad per daug maišėte tešlą. O gal ingredientų nesvėrėte, o dėjot iš akies? Daug galimų variantų :)). Tikiuosi kitąkart pavyks jeigu dar duosite jam šansą.

  4. Jolita parašė:

    Sveiki,
    jei forma 28 cm, ar pyragas gausis ne per sausas, ar reiktų didinti proporcijas?

  5. Vilma parašė:

    Amelija, o kaip laistymo procesas vyksta?
    Ar turi nubėgti arbata, ar likti kažkokio indo dugne kols susigers į biskvitą?

  6. Greta parašė:

    5 stars
    Tobulo skonio! Per Velykas susilaukė daug komplimentų. Dėkoju už receptą!:))

  7. Adele parašė:

    Sveiki, ar galima kazkuo pakeisti juodaja arbata aplaistymui?

  8. Agnė parašė:

    Sveiki! Atrodo nuostabaus skonio tortas 🙂 Iškepiau biskvitą ir galvoju, ar kremą galima užtepti iš vakaro ir palikti šaldytuve, ar geriau kremą ruošti prieš valgant? Ar šaldytuve biskvitas nesukietės? Ačiū 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki 🙂 Atsakau pavėluotai, bet geriau vėliau nei niekada. Taigi aš tepčiau kremą ryte: pasigaminčiau kremą ir jį palikčiau šalti šaldytuve, o visiškai ataušusį biskitą sandariai įvyniočiau ir palikčiau kambario temperatūroje. Tačiau ir užtepus iš vakaro nebūtų nieko baisaus 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.