DEGINTAS BASKŲ SŪRIO TORTAS
Neįtikėtinai kremiškas, švelnus ir burnoje tirpstantis sūrio tortas, kurio gamybai sugaištu tik 15 minučių, o visą likusį darbą atlieka orkaitė ir šaldytuvas. Tiesa, kadangi jį reikia itin gerai atšaldyti, kad sustandėtų, geriausia kepti iš vakaro. Jis vadinamas degintu, nes kepamas aukštoje temperatūroje, palyginus su kitais sūrio tortais ir dėl to tampa tamsiai rudai paskrudęs. Tamsi plutelė suteikia švelnų kartumo poskonį, kuris puikiai dera su torto kremiškumu.
- 500 g maskarponės
- 300 g kreminio sūrio
- 5 kiaušiniai
- 200 g grietinėlės (35% riebumo)
- 220-280 g cukraus
- 1 šaukštas vanilinio cukraus ar kitokios vanilės
- 2 šaukštai kvietinių miltų
- žiupsnis druskos
Visus ingredientus sudedu į trintuvą ir gerai išplaku, kol ištirpsta cukrus. Jei neturite trintuvo, viską gerai išplakite dubenyje naudodami plakimo šluotelę. Renkuosi 22 cm skersmens apvalią atsegamą torto formą. Į ją įtiesiu kepimo popieriaus lapą. Nesistengiu idealiai išlyginti kraštų, nes popieriaus klostės suteikia šiam tortui būdingą išvaizdą: netobulus kraštelius.
Išplaktą masę supilu į torto formą su kepimo popieriumi.
Kepu iš anksto įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 40 min., kol torto viršus paskrunda iki tamsiai rudos spalvos, o kraštai iškyla.
Pasibaigus kepimo laikui, tortą ištraukiu iš orkaitės. Jis būna labai netvirtas ir dreba pajudintas panašiai kaip želė. Atvėsinu neišimdama iš formos kambario temperatūroje. Nenustebkite, kad tortas šiek tiek subliukš - taip ir turi būti. Vėliau jį perkeliu į šaldytuvo šalčiausią lentyna nakčiai. Tortas šaldytuve sustandėja, bet išlieka ypatingi kremiškas. Patiekiu kuo šaltesnį.
Tortas puikiai laikosi šaldytuve apie savaitę, tad galima iškepti iš anksto. Taip pat labai tinka šaldymui.