Jei mėgstat sūrio tortus, taip kaip juos dievinu aš, šis receptas turėtų tapti jūsų perliuku. Nes tortas tiesiog sunkiai nupasakojamai kremiškas, švelnus ir tirpstantis burnoje. Jis vadinamas degintu, nes kepamas daug aukštesnėje temperatūroje, nei kiti sūrio tortai. Dėl to jo viršus paskrunda iki tamsaus gintaro spalvos ir tai suteikia labai malonų vos kartų degintos karamelės poskonį, baisiai derantį prie kreminės tektūros. Ir realiai sunku patikėti, bet jo gamybai užtrunku vos 15 minučių. Tiesiog visus ingredientus sudedu į trintuvą ir gerai išplaku. Visas likęs darbas ir laikas atitenka orkaitei ir šaldytuvui. Tiesa, geriausia šį tortą kepti iš vakaro, nes reikia labai gerai atšaldyti, kad jis sutandėtų.
Gaminimo eigos aprašymas bus labai trumpas. Pagrindinis darbas yra sudėti visus ingredientus į plaktuvo indą ir gerai išplakti, kol ištirps cukrus.
Jeigu neturite plaktuvo, galite naudoti virtuvinį kombainą su peiliu apačioje arba elektrinį rankinį plaktuvą. Bet net ir naudodami didelį dubenį ir paprastą plakimo šluotelę ilgai neužtruksite.
Renkuosi 22 centimetrų skersmens apvalią atsegamą torto formą. Į ją įtiesiu kepimo popieriaus lapą, nesistengdama tobulai išlyginti kraštelių. Popieriaus klostės šiam tortui suteikia būdingą išvaizdą – netobulus kraštelius.
Į formą su popieriumi supilu išplaktą masę. Kepu iš anksto įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje be vėjelio 40 minučių, kol torto viršus tampa tamsiai rudai apskrudęs ir jo kraštai stipriai iškyla.
Pasibaigus kepimo laikui, tortą ištraukiu ir leidžiu ataušti kambario temperatūroje neišimdama iš formos. Katik iškeptas jis būna visai netvirtas ir liūliuoja pajudintas, panašiai kaip želė. Taip ir turi būti. Jis subliūkšta aušdamas – taip irgi turi būti. Kai pasiekia kambario temperatūrą, jį perkeliu į šalčiaušią šaldytuvo lentyną ir šaldau pernakt. Patiekiu tiesiai ant kepimo popieriaus, nulupusi popierių nuo kraštelių (galima apkirpti, jei taip norisi). Tortas labai minkštas, tad stengiuosi jį patiekti kuo šaltesnį, kad būtų lengviau atpjauti. Kambario temperatūroje jis minkštėja.
Šis tortas man asmeniškai vertas kiekvieno kąsnelio. Beje, jis puikiai laikosi šaldytuve savaitę, tad galima iškepti iš anksto. Taip pat tinka šaldymui. Nuostabus nuostabus desertas!
Kaip seniai norėjau baskų deginto sūrio pyrago, bet kažkodėl maniau, kad jis kažkoks sudėtingas. O šitas, wow, idealiai šventėms, kai norisi ne dirbt, o būti ilsėtis ir skaniai valgyti 😉😋 bandysiu!
Ačiū. Nuostabus tortas. Nesitikėjau, kad bus toks paprastas ir toks gardus. 😉
Kaip smagu, kad taip patiko 🙂 Ačiū už įvertinimą
Kepiau Kalėdoms, labai skanus gavosi, tirpstantis burnoje, o svarbiausia tiek mažai laiko jam!!! Ačiū už receptą, Amelija 🫶
Kaip malonu, ačiū, kad išbandėt ir parašėt 🙂
Kepiau šį tortą Kalėdom, nes su mažu lelium nenorėjau apsiimti sudėtingu receptu. Torto neliko iškart, o šiandien jau iškepiau antrą. Tikrai nuostabus pastangų ir rezultato santykis 🙂
Oho, net du iškepėt :). Man labai malonu gauti tokį atsiliepimą. AČIŪ
As ka tik is parduotuves,su visais reikalingais ingridientais ir kepsiu si vakara,kad rytoj su kava smaguriauciau😉
Tikiuosi pavyko ir skonis patiko 🙂
Tobulas tortas! Kepiau jau du kartus. Visi liko sužavėti. Kepsiu tikrai dar ne kartą ☺️
LABAI džiaugiuosi 🙂 ačiū jums
Du kartus kepiau ir jau nusipirkau produktų trečiam kartui 😀 Taip paprastai pagaminamas, o toooks skanus! Lengva padaryti įspūdį svečiams 😊
Negaliu nesišypsoti skaitydama. Labai džiaugiuosi 🙂 Ačiū Jums
Laaaabai gardus!
Ačiū labai 🙂
Sveiki, kokį kremini sūrį naudojote?
Amfora! 🙂
Sveiki ☺️ Kokiu kitu kreminiu sūriu būtų galima pakeisti Amfora?
Sveiki 🙂 iš esmės tinka bet koks riebus kreminis (ne lydytas!) sūris, pvz.: Amfora, Philadelphia, Arla ar pan.
Labai paprastas receptas, bet skonis nepakartojamas. Tai retas atvejis, kai receptas kartojamas mūsų šeimoje.
Kaip malonu, kad receptas taip pasiteisino 🙂 Ačiū už įvertinimą!
Sveiki ☺️ Viską dariau pagal receptą, tik kažkodėl torto kraštai kiaušinio skonio, tik vidurys skanus…
Masė buvo išmaišyta tikrai gerai, galbūt numanote kodėl taip nutiko? 🤔
Sveiki 🙂 Hm, na sunku pasakyti kodėl, nes jei gerai išties gerai išmaišyta taip nutikti tikrai neturėtų.
Be jokio gailesčio 5 žvaigždutės už nuostabaus skonio ir sudėtingumo santykį. Įvertintas kaip skonio bomba tiek šeimoje, tiek kolegų.ačiū už receptuką 🥰
Kaip smagu skaityti 🙂 Ačiū už įvertinimą!
Nuostabus 🙂
Ačiū už įvertinimą! 🙂
Tobulas šitas, jau patapo mano visad tiekiamų svečiams, lengva pagaminti, ir labai skanus🤩🥰😍🤤
Kaip smagu, kad taip pasiteisino. Ačiū už atsliepimą 🙂
Superinis🤩
Ačiū labai 🙂
Pyragas- neišpasakyto gardumo. O tai, kad nereikia ypatingų įgūdžių jam gaminti- išvis- fanastika! Ačiū už recepto paviešinimą. Kažin, jei mažiau apskrustų- gal nebūtų neiškepęs, tiesiog labiau kremiškas? Kažkaip tie nurudę kraštai nelabai žavi
Dėkui, smagu, kad patiko :). Ačiū! Deginti krašteliai ir paviršius yra šio iš Baskų krašto kilusio pyrago autentiški ypatumai, bet, žinoma, jei nepatinka, galima bandyti kepti ir trumpiau. Tačiau galimas daiktas, kad centras neiškeptų tokiu atveju.
Damn! Tobulas!
valiooo 🙂 ačiū