FOCACCIA
Tai itališka mielinė plokščia duona, kepama su alyvuogių aliejumi. Gaminant "darbo" bus tik 10-15 min., o visa kita - palaukti kol iškils tešla ir iškeps orkaitėje. Reikės paprasčiausių produktų: miltų, druskos, mielių, vandens ir aliejaus. Rezultatas - ohh!
- 200 g kvietinių miltų
- 150 g viso grūdo kvietinių miltų (galima keisti įprastais miltais)
- 1 šaušktelis druskos (5 g)
- 1 šaukštelis sausų mielių (4 g)
- 300 g/ml šilto vandens
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas sviesto (jei kepsite negrūdintoje formoje)
- Norimų priedų barstymui (pvz.: druskos dribsnių ir rozmarinų)
Į dubenį sudedu miltus, druską, mieles ir išmaišau.
Užpilu vandenį ir išmaišau tešlą, kol nelieka sausų miltų.
Dubenį uždengiu ir palieku iškilti:I variantas - šaldytuve 6-24 valandoms.II variantas - kambario temperatūroje 3-5 valandoms. Pasiruošiu kepimo formą:I variantas - jei kepu stiklinėje ar keramikinėje formoje, ją ištepu visu šaukštu sviestu, negailėdama. Kitaip prilips. Tada pilu šaukštą alyvuogių aliejaus.II variantas - jei kepu grūdintoje ketaus keptuvėje, pilu tik šaukštą alyvuogių aliejaus. Kai tešla iškyla, suriebaluoju delnus, tame pačiame dubenyje "išspaudžiu" iš tešlos susidariusį orą ir perkeliu ją į kepimo formą. Reikia, kad visas tešlos rutulio paviršius būtų riebaluotas.
Palieku pakilti kambario temperatūroje apie 1-3 val. (priklausomai nuo temperatūros), kol iškyla dvigubai.
Ant tešlos paviršiaus pilu šaukštą aliejaus ir švelniai ištepu jį delnu, neišleisdama iš tešlos oro. Pirštais padarau focacciai būdingas duobeles, apibarstau druska ir rozmarinais (arba kitais priedais).
Kepu įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje su vėjeliu apie 20-25 min. Iškepusią rekomenduoju bent šiek tiek atvėsinti ant grotelių, taip išlaikant traškią apatinę plutelę. SKANAUS :)