Grįžti
Spausdinti receptą
4.47 from 13 votes

FOCACCIA

Tai itališka mielinė plokščia duona, kepama su alyvuogių aliejumi. Gaminant "darbo" bus tik 10-15 min., o visa kita - palaukti kol iškils tešla ir iškeps orkaitėje. Reikės paprasčiausių produktų: miltų, druskos, mielių, vandens ir aliejaus. Rezultatas - ohh!

Ingredients

  • 200 g kvietinių miltų
  • 150 g viso grūdo kvietinių miltų (galima keisti įprastais miltais)
  • 1 šaušktelis druskos (5 g)
  • 1 šaukštelis sausų mielių (4 g)
  • 300 g/ml šilto vandens
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas sviesto (jei kepsite negrūdintoje formoje)
  • Norimų priedų barstymui (pvz.: druskos dribsnių ir rozmarinų)

Instructions

  • Į dubenį sudedu miltus, druską, mieles ir išmaišau.
  • Užpilu vandenį ir išmaišau tešlą, kol nelieka sausų miltų.
  • Dubenį uždengiu ir palieku iškilti:
    I variantas - šaldytuve 6-24 valandoms.
    II variantas - kambario temperatūroje 3-5 valandoms.
  • Pasiruošiu kepimo formą:
    I variantas - jei kepu stiklinėje ar keramikinėje formoje, ją ištepu visu šaukštu sviestu, negailėdama. Kitaip prilips. Tada pilu šaukštą alyvuogių aliejaus.
    II variantas - jei kepu grūdintoje ketaus keptuvėje, pilu tik šaukštą alyvuogių aliejaus.
  • Kai tešla iškyla, suriebaluoju delnus, tame pačiame dubenyje "išspaudžiu" iš tešlos susidariusį orą ir perkeliu ją į kepimo formą. Reikia, kad visas tešlos rutulio paviršius būtų riebaluotas.
  • Palieku pakilti kambario temperatūroje apie 1-3 val. (priklausomai nuo temperatūros), kol iškyla dvigubai.
  • Ant tešlos paviršiaus pilu šaukštą aliejaus ir švelniai ištepu jį delnu, neišleisdama iš tešlos oro. Pirštais padarau focacciai būdingas duobeles, apibarstau druska ir rozmarinais (arba kitais priedais).
  • Kepu įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje su vėjeliu apie 20-25 min. Iškepusią rekomenduoju bent šiek tiek atvėsinti ant grotelių, taip išlaikant traškią apatinę plutelę. SKANAUS :)