FOCACCIA – DUONA, KURIĄ IŠKEPTI GALI VISI

2020-10-15

Focaccią (tar. fokačiją) kepu jau ne vienerius metus. Jei kas nors būtų ant manęs užsegęs patiekalų gaminimo skaitliuką, spėju, šis kepinys turėtų didžiausią skaičių. Tai itališka mielinė plokščia duona, kepama su alyvuogių aliejumi. Gaminant „darbo“ bus tik 10-15 min. (net nereikės minkyti tešlos!), o visas kitas laikas – palaukti kol iškils tešla ir iškeps orkaitėje. Reikės paprasčiausių produktų: miltų, druskos, mielių, vandens ir aliejaus. Rezultatas – ohh! Norėčiau grįžti į tą dieną, kai pirmąkart ją iškepiau ir vėl išgyventi paragavimo euforiją. Bet žinot, pirmas kąsnis kaskart būna mmm… Kad ir kiek kartų ją kepčiau.

Kepu ją prie sriubų, salotų, omletų, troškinių, darau iš jos sumuštinius. Labai universali, be galo skani ir traški, kol dar šilta. Super paprastai ir greitai iškepama. Ją dievina mano vaikai, todėl pradėjau kepti su viso grūdo miltais, kad būtų palankesnė sveikatai. Man patinka, kaip viso grūdo miltai praturtina skonį.

Focaccią dažniausiai suvalgome iškart. Jei lieka gabalėlis, dedu jį į silikoninį (tinka ir plastikinis) maišelį iki sekančios dienos. Jei žinau, kad sekančią dieną nesuvalgysim – šaldau. Beveik visos duonos nuostabiai išsilaiko užšaldytos labai ilgai. Ištraukus iš šaldiklio lieka paskrudinti. Man patinka tai padaryti keptuvėje su šlakeliu aliejaus arba tiesiog skrudintuve.

Gaminant įvairius kepinius mėgstu naudoti svarstykles. Šiai duonai didelis tikslumas nėra labai svarbus, bet sverdami neapsiriksite.

Dubenyje, kuriame maišysiu tešlą, pasveriu abiejų rūšių miltus, druską ir sausas mieles. Įsitikinkite, kad jūsų mielių galiojimo laikas nėra pasibaigęs! Duona iškils tik su veiksniomis mielėmis.

Man labai patinka, kai nereikia „žadinti“ mielių, jas užpilant skysčiu prieš įmaišymą į tešlą. Viskas paprasta – tiesiog sumaišyti visus sausus produktus prieš pilant vandenį!

Vandenį naudoju šiltą, beveik karštą, tiesiai iš čiaupo.

Tešlos minkyti nereikės! Tiesiog išmaišau silikonine mentele arba mediniu šaukštu.

Maišymas užtrunka ne daugiau pusės minutės. Tešla bus šlapia ir lipni. Tokia turi būti. Valio, tešlos užmaišymui, jau įgudus, užtrunku 3 min. Jei rečiau gaminate, o miltai jums retai matomas draugas – sugaišit gal 5 min :).

Dubenį uždengiu bičių vaško drobele arba virtuviniu rankšluostėliu ir palieku kilti. Kildinimą darau dviem variantas:
I VARIANTAS: kambario temperatūroje 3-5 val.
II VARIANTAS: šaldytuve 6-24 val.

Kildinant kambario temperatūroje tešla bus šiek tiek lipnesnė, kai dėsite į kepimo formą. Kildinant šaldytuve tešla būna truputį kietesnė ir mažiau lipni. Taip pat ilgesnė fermentacija duoda šiek tiek gilesnį skonį. Abu variantai vienodai puikūs ir plačiai mano naudojami.

Jei norisi duonos tos pačios dienos vakarienei, užmaišau tešlą apie pietus, 12-14 val. ir kildinu kambaryje. Taip jau iškeptą focaccią turiu 18-19 val.

Jei ryte išvažiuoju visai dienai arba nenoriu grįžti į virtuvę iki vakaro, užmaišau tešlą ryte, per pusryčius, ir kildinu šaldytuve – taip vėl turiu iškeptą focaccią vakarienei.

Na, o jei noriu jos vėlyviems pusryčiams ar dar kokiai nors planų konfigūracijai, visada galiu užmaišyti iš vakaro.

Dabar ruošiu formą, kurioje kepsiu. Dažniausiai kepu savo ketaus keptuvėje, kuri yra jau labai gerai užgrūdinta ir tokiu atveju nereikia sviesto – pakanka tik aliejaus. Taip pat kepant ketaus keptuvėje apatinė plutelė būna traškesnė. Bet jei kepu stiklinėje ar keramikinėje formoje, būtinai gausiai ir drąsiai ištepu formą sviestu, nes kitaip dugnas prilimpa.

Naudoju ypač gryną alyvuogių aliejų, taip, kaip daro italai. Jei neturite ar nenorite, tiks ir kitoks jūsų mėgstamas aliejus, kuriame kepate.

Iš pakilusios tešlos „išspaudžiu“ orą dubenyje darydama iš jos rutulį. Kai nenoriu teptis rankų, tai darau silikonine mentele arba paprasta šakute.

Tešlą perkeliu į paruoštą formą ir apverčiu, kad visas paviršius pasidengtų aliejumi. Palieku pakilti kambario temperatūroje 1-3 valandas. Kildinu, kol pakyla dvigubai ir užpildo visą formos dugną. Tai priklauso nuo temperatūros, kurioje kils tešla. Man antram kildinimui dažniausiai pakanka 1-1,5 valandos, nes namuose apie 22 laipsniai šilumos.

Ant iškilusios tešlos pilu antrą šaukštą alyvuogių aliejaus.

Švelniai, kad nesubliukštų pakilusi tešla, delnu ištepu aliejų ant paviršiaus. Tuomet pirštais įspaudžiu focacciai būdingas skyles. Galima papildomai pašlakstyti aliejumi, jei norisi extra traškios viršutinės plutelės.

Dabar barstau priedus. Klasikiniai ir mano mėgstamiausi – Maldon druskos dribsniai ir džiovinti arba švieži rozmarinai. Bet variantų galima sugalvoti daugybę: švieži pomidoriukai, saulėje džiovinti pomidorai, alyvuogės, česnakai, kitokios žolelės. You name it :).

Kepu iš anksto iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjeliu 20 min. Priklausomai nuo orkaitės tai gali užtrukti ir kiek ilgiau – iki 25 min. Kepimo formą dedu maždaug į orkaitės centrą.

Spausdinti receptą
5 from 4 votes

FOCACCIA

Tai itališka mielinė plokščia duona, kepama su alyvuogių aliejumi. Gaminant "darbo" bus tik 10-15 min., o visa kita – palaukti kol iškils tešla ir iškeps orkaitėje. Reikės paprasčiausių produktų: miltų, druskos, mielių, vandens ir aliejaus. Rezultatas – ohh!

Ingredientai

  • 200 g kvietinių miltų
  • 150 g viso grūdo kvietinių miltų (galima keisti įprastais miltais)
  • 1 šaušktelis druskos (5 g)
  • 1 šaukštelis sausų mielių (4 g)
  • 300 g/ml šilto vandens
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštas sviesto (jei kepsite negrūdintoje formoje)
  • Norimų priedų barstymui (pvz.: druskos dribsnių ir rozmarinų)

Gaminimo eiga

  • Į dubenį sudedu miltus, druską, mieles ir išmaišau.
  • Užpilu vandenį ir išmaišau tešlą, kol nelieka sausų miltų.
  • Dubenį uždengiu ir palieku iškilti:
    I variantas – šaldytuve 6-24 valandoms.
    II variantas – kambario temperatūroje 3-5 valandoms.
  • Pasiruošiu kepimo formą:
    I variantas – jei kepu stiklinėje ar keramikinėje formoje, ją ištepu visu šaukštu sviestu, negailėdama. Kitaip prilips. Tada pilu šaukštą alyvuogių aliejaus.
    II variantas – jei kepu grūdintoje ketaus keptuvėje, pilu tik šaukštą alyvuogių aliejaus.
  • Kai tešla iškyla, suriebaluoju delnus, tame pačiame dubenyje "išspaudžiu" iš tešlos susidariusį orą ir perkeliu ją į kepimo formą. Reikia, kad visas tešlos rutulio paviršius būtų riebaluotas.
  • Palieku pakilti kambario temperatūroje apie 1-3 val. (priklausomai nuo temperatūros), kol iškyla dvigubai.
  • Ant tešlos paviršiaus pilu šaukštą aliejaus ir švelniai ištepu jį delnu, neišleisdama iš tešlos oro. Pirštais padarau focacciai būdingas duobeles, apibarstau druska ir rozmarinais (arba kitais priedais).
  • Kepu įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje su vėjeliu apie 20-25 min. Iškepusią rekomenduoju bent šiek tiek atvėsinti ant grotelių, taip išlaikant traškią apatinę plutelę. SKANAUS 🙂

Atsakymai į “FOCACCIA – DUONA, KURIĄ IŠKEPTI GALI VISI”: 36

  1. Renata parašė:

    Sveiki, kokias sausas mieles naudojate?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Nėra, kad naudočiau vieną prekės ženklą. Esu išbandžiusi tikriausiai visas, kokias galima nusipirkti mūsų prekybos centruose ir visos veikė vienodai man. Svarbiausia, kad nebūtų pasibaigęs galiojimo laikas 🙂

  2. Gabriele parašė:

    Ar gautusi sis receptas naudojant grikiu miltus? 🙂
    Dekui!

  3. Žiedūnė parašė:

    5 stars
    Labai ačiū, kad įdedat tiek darbo viską taip detaliai paaiškinti. Tik pamačius receptą taip užsimaniau, bet pagalvojau, kad man bus,, misija neįmanoma“. O viską perskaičius nusprendžiau, kad būtinai bandysiu ir kepsiu 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kaip gera skaityti tokį atsiliepimą!!! Ačiū už nuodugnaus aprašymo ir proceso nuotraukų pastebėjimą. Tai tikrai man kainuoja daug darbo ir laiko, bet būtent tam, kad visi galėtų gaminti patys, visa tai ir darau. Džiaugiuosi, kad bandysite kepti ir tikiuosi, kad pavyks :). Parašykite poto įspūdžius.

  4. Agnė parašė:

    Sveiki. Kokio dydžio jūsų keptuvė, kurioje kepate? Ačiū 🙂

  5. Benita parašė:

    5 stars
    Myliu Jūsų ankstesnį focaccia receptą. Super lengva, skanu ne tik kaip duona, bet kaip užkandis su lydytu sūriu ar varškės užtepėle. Nesulaukiu išmėginti naują variaciją.
    Ačiū, mieloji ❤️

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kaip smagu, kad jau pirmąją versiją pamėgote. Tikiuosi ir antroji nenuvils 🙂 Ačiū, kad skaitote ir gaminate kartu 🙂

      • Vita parašė:

        sveiki, šią antrąja versiją gaminu jau antrą kartą, bet abu kartus visai nesigavo.. neiškilo tešlą, o kai iškepė, tai blynas tiesiog gavosi kažkos, nežinau, ką aš čia blogai dariau. o vat pirma versija, tai visad pavykdavo, jokių pretenzijų. 🙂

        • Amelija Kuzmarskė parašė:

          Sveiki 🙂 Galbut neveiksnios mieles? Gali būti pasibaigusio galiojimo arba sudrėkusios. Nes abi versijos tikrai pavyksta. Esu pati bandžiusi dešimtis kartų ir taip pat gavusi labai daug teigiamų atsiliepimų! Dažniausia nesėkmės priežastis: neveiksnios mielės.

  6. Ieva parašė:

    Miela Amelija, man Jūsų profilis vis dar yra kažkoks atradimas visame kame! Ačiū, kad dalinatės receptais, idėjomis, rekomendacijomis. Čia užsukti visada taip malonu ir jauku. O Focaccia kokio skanumo gavosi, ir taip paprasta pasigaminti pačiai!

  7. Guste parašė:

    5 stars
    Visų pirma, labai patinka puslapis 🙂 tokie detalūs receptai, estetika! O foccaccia pavyko net ir man, kuri jau bandė šimtą receptų, ir nei vienas nebuvo gerai.. ši nereali! ačiū!

  8. Martyna parašė:

    Tešla jau ilsisi šaldytuve iki rytdienos. Pritrūkau miltų, tai kartu su kvietiniais įbėriau gal 80g ruginių, tikiuosi pakils ir bus skaniai suvalgyta 🙂

  9. Donata parašė:

    Miela Amelija, gavau dovanų lodge keptuvę, ar pirmam kartui focacia būtų tinkmas kepinys? Ar verčiau ką nors riebesnio ir ne orkaitėje, o ant kaitlentės mėginti? 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kaip smagu, kad turite naują ketaus keptuvę :). Bent jau aš pirmuosius kartus rinkčiausi kepti kažką ant kaitlentės, riebesnio. Bet, jei norite kepti focaccią, tuomet siūlau ją riebiai ištepti sviestu, tada pilti aliejaus ir taip kepti. Tikėtina, kad neprilips :).

  10. Giedre parašė:

    O kokia butent orkaites funkcija naudojate? Tiek daug siuolaikinese 🙈

  11. Aurelija parašė:

    Labai, labai skani :)! Šiandien kepiau pirmą kartą, jau planuoju, jog nakčiai užmaišysiu vėl :). O skaniausia man jau atvėsusi, su medumi :)).

  12. Asta parašė:

    5 stars
    Focaccia puikiai pavyko! Kepiau su pomidoriukais ir sūriu.

    O kai/jei kepate su saulėje džiovintais pomidorais, kaip padarote, kad jie nesudegtų? Esu kažkada bandžiusi su pirmuoju receptu, tai padegė.

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kaip puiku, kad receptas patiko ir pasiteisino :).

      Jei saulėje džiovinti pomidorai padege kepdami, juos geriau pasmulkinčiau ir įmaišyčiau į tešlą kartu su vandeniu!

  13. Laura Volkaite parašė:

    5 stars
    duona gavosi nerealiai skani! rekomenduoju visiems, dalinuos receptu:))
    ačiū už tokį visokeriopą gėrį, Amelija! <3

  14. Ieva parašė:

    Nuostabi Focaccia! Kepiau pirmą ir tikraaaaai ne paskutinį kartą ☺️ Labai ačiū už puikius receptus, labai daug visko išbandžiau iš Jūsų siūlomų receptų ir vis ieškau, ką čia dar pabandyti. Šiaip visi mėginti receptai lieka visiškais favoritais šeimoj, dar nei karto nenuvylė! ❤️

  15. Evelina parašė:

    5 stars
    Puikus receptas! Kepu jau kelintą kartą, ir gaunasi vis geriau. Įdomu pažaisti ir paieškoti skaniausių miltų proporcijų, naudoti vis kitus priedus 🙂

  16. Vaida parašė:

    Dar pirmos kampas likęs, bet dukrą jau sumaišė rytdienai naują 😁

  17. Vaida parašė:

    5 stars
    Labai norėjau padėkoti už nerealų receptą ! Duona gavosi super nereali, lengvai ir greitai pagaminama. Jus atradau netyčia , interneto platybėse ieškodama lengvo recepto duonai. Nepasigailėjau, kad kepiau iš kart iš trigubos normos. Išėjo išipūtusi, traškia plūtele, labai skaniai kvepianti, tokios ir norėjau. Ačiū !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos