KOKOSINIS AVIŽINIS PIENAS
Malonaus, švelnaus poskonio augalinis pienas, tinkamas kavai balinti, blynų tešlai maišyti, košei virti, troškiniui "sutirštinti". Ilgai ieškotas ir pagaliau atsiradęs mano virtuvėje, šis receptas su manimi gyvena jau daug metų ir esu jo pagaminusi kokius 500 litrų. Gal patiks ir jums?!
- 750-1000 ml vandens (±kamb. temperatūros. Svarbu, kad nebūtų šiltas)
- 1/2 stiklinės* kokosų drožlių
- 1/3 stiklinės* avižinių dribsnių
- Žiupsnis druskos
- *naudoju 250 ml stiklinę
Į kokteilių plaktuvą (blenderį) supilu vandenį, kokosų drožles ir druską. Malu dideliu galingumu apie 1 minutę. (Naudodama Bosch Vitaboost, tiesiog spaudžiu "smoothie" programą bei malu tol, kol programa baigiasi ir išsijungia pati) Dabar supilu avižinius dribsnius ir vėl malu ant nedidelio galingumo apie 15-20 sekundžių ir ne ilgiau. Jei malčiau ilgiau, pienas pradėtų darytis "glitnus" dėl avižų brinkimo jau šiek tiek šiltame skystyje (skystis sušyla nuo malimo).
Tik pabaigus malti, pieną nukošiu per ploną virtuvinį rankšluostėlį (galim anaudoti ir sūrmaišį, jei turite). Rankomis išspaudžiu skystį iš tirčių. (tirščius galima panaudoti blynų tešlai, varškės apkepui, įdėti į košę, sausainių ar pyrago tešlą arba sukompostuoti) Pieną laikau stikliniame butelyje šaldytuve. Jis išlieka geras apie 4-6 dienas.