KOKOSINIS AVIŽINIS PIENAS

2021-10-19

Prieš kokius 4 metus pagalvojau, kad būtų puiku rasti tokį augalinio pieno receptą, kuriame nebūtų nereikalingų priedų, galėčiau nesunkiai pasigaminti, “nekainuotų karvės” ir atitiktų mano skonį bei poreikius. Internete išties pilna visokiausių straipsnių ir video medžiagos, kaip pasigaminti riešutų, avižų ar sėklų pieno. Tai kam tada man ieškoti savo recepto? Nes bandžiau visą krūvą variantų ir vis nusivildavau. Migdolų pienas man kažkodėl nelabai patinka savo poskoniu, o ir yra gan brangus (buvo laikai, kai per dieną gamindavau bent litrą pieno). Visai mėgstu anakardžių pieną, bet jis dar brangesnis. Avižinis pienas man ne visai patinka savo “tekstūra”, jei galima taip išsireikšti (turi tokį glitnumą, kuris tartum “veliasi” burnoje, o kaitinamas dar labiau tirštėja). Naminis kokosinis pienas man yra per skystas kavai balinti, o jei gaminu jį tirštą su labai daug kokosų, tuomet jis gaunasi man per riebus. Tai patikėkit, kaip džiaugiausi, kai po krūvos eksperimentų radau SAVO saugalinio pieno receptą. Tai buvo seniai ir nuo tos eksperimentų virtinės aš nebenorėjau nieko ieškoti. Šis pienas atitinka tai, ko iš jo noriu!

Kokosinis avižinis pienas man sujungia viską, ko man reikėjo:
– yra švelnaus ir man malonaus skonio;
– lengvai ir greitai pagaminamas;
– jo savikaina yra nedidelė;
– jis yra pakankamai kremiškas (dėl avižų) ir turi riebalų (dėl kokosų);
– man tinka kavos balinimui;
– man tinka maisto gaminimui (košėms, troškiniams, blynų tešlai ir pan.)

Pieną gaminu kokteilių plaktuvu (blenderiu), nieko nemirkau ir nelaukiu, kol išbrinks. Naudoju tris ingredientus: pilno grūdo avižinius dribsnius, kokosų drožles ir žiupsnį druskos. Na, galima priskaičiuoti ir ketvirtą ingredientą, tai yra vandenį. Procesas tikrai nesudėtingas ir greitas. Mano blenderis Bosch Vitaboost yra išties galingas: nesunkiai ir taip smulkias kokosų drožles susmulkina į dar smulkesnes daleles [reklama].

Beje, šio pieno gamybai yra svarbus procesas: jei viską sudėsiu iškart į vandenį ir malsiu, pienas toks, koks turi būti, nesigaus. Svarbu pirmiausia malti tik kokosus su vandeniu. Tada vėliau pridėti avižas bei pamalti jas jau neilgai. Ir iškart nukošti, nes malamas skystis sušyla, o tuomet avižos pradeda brinkti ir pienas įgauna vis daugiau “glitnumo”. To “glitnumo” aš noriu tik šiek tiek, kad pienas būtų vos kremiškas (ir geriau atliktų balinimo funkciją), bet nenoriu burnoje jausti “tąsumo”. Sakysit, gal aš čia per daug smulkmenų įžvelgiu, beeeet tikrai geras augalinis pienas man yra svarbus kasdienybėje :)).

Įrašas parengtas bendardarbiaujant su Bosch Vitaboost [reklama].

KOKOSINIS AVIŽINIS PIENAS

Malonaus, švelnaus poskonio augalinis pienas, tinkamas kavai balinti, blynų tešlai maišyti, košei virti, troškiniui "sutirštinti". Ilgai ieškotas ir pagaliau atsiradęs mano virtuvėje, šis receptas su manimi gyvena jau daug metų ir esu jo pagaminusi kokius 500 litrų. Gal patiks ir jums?!

Ingredientai

  • 750-1000 ml vandens (±kamb. temperatūros. Svarbu, kad nebūtų šiltas)
  • 1/2 stiklinės* kokosų drožlių
  • 1/3 stiklinės* avižinių dribsnių
  • Žiupsnis druskos
  • *naudoju 250 ml stiklinę

Gaminimo eiga

  • Į kokteilių plaktuvą (blenderį) supilu vandenį, kokosų drožles ir druską. Malu dideliu galingumu apie 1 minutę.
    (Naudodama Bosch Vitaboost, tiesiog spaudžiu "smoothie" programą bei malu tol, kol programa baigiasi ir išsijungia pati)
  • Dabar supilu avižinius dribsnius ir vėl malu ant nedidelio galingumo apie 15-20 sekundžių ir ne ilgiau. Jei malčiau ilgiau, pienas pradėtų darytis "glitnus" dėl avižų brinkimo jau šiek tiek šiltame skystyje (skystis sušyla nuo malimo).
  • Tik pabaigus malti, pieną nukošiu per ploną virtuvinį rankšluostėlį (galim anaudoti ir sūrmaišį, jei turite). Rankomis išspaudžiu skystį iš tirčių.
    (tirščius galima panaudoti blynų tešlai, varškės apkepui, įdėti į košę, sausainių ar pyrago tešlą arba sukompostuoti)
  • Pieną laikau stikliniame butelyje šaldytuve. Jis išlieka geras apie 4-6 dienas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos