Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 4 votes

MIELINĖ SVIESTINĖ DUONA

Nuostabiai kvapni, minkšta ir tuo pačiu tvirta duona. Net ir supjaustyta plonai atlaikys tepamą sviestą. Taip pat idealiai tiks skrudinimui ar karštiems sumuštiniams, o gal kaip papildomas užkandis prie salotų, sriubų ar kitų patiekalų, kur norisi ir gabalėlio šviesios duonos. Beje, jei atsipjausite dar karštos, gali būti, kad suvalgysite tiesiog be nieko kaip gardžiausią mielinį pyragą.

Ingredientai

  • 480 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai* sausų mielių
  • 1 šaukštelis* druskos
  • 1 šaukštelis* cukraus
  • 150 g pieno (rinkausi DVARO)
  • 150 g vandens
  • 40 g sviesto (rinkausi DVARO)
  • sviesto formai patepti
  • kiaušinio plakinio, grietinės ar kefyro duonai aptepti (nebūtina)
  • *be kaupo

Gaminimo eiga

  • Dubenyje sumaišau miltus, mieles, druską ir cukrų.
  • Nedideliame puodelyje (arba migrobangų krosnelėje) pašildau pieną su vandeniu ir sviestu, kol sviestas išsilydo. Mišinys turi būti šiltas, bet ne karštas.
  • Pieno mišinį pilu į dubenį su miltais ir maišau šaukštu, kol nelieka skysčio. Tuomet rankomis užminkau tešlą. Ją energingai minkau apie 5-8 min., kol ji tampa elastinga, vientisa ir beveik nebelimpa prie rankų.
    Visa tai galima atlikti ir pastatomame plaktuve su tešlos kablio antgaliu! Minkykite tešlą plaktuvo mažiausiu greičiu apie 8-10 min.
  • Iš tešlos suformuoju kamuolį ir palieku pakilti uždengtame dubenyje. Kilimo laikas priklauso nuo sąlygų - jeigu pakankamai šilta, tešla pakyla per maždaug 2 valandas. Jei vėsiau, gali prireikti 3-4 val.
  • Kai tešla pakyla dvigubai, ją verčiu ant švaraus stalo ir rankomis suformuoju stačiakampį. Ant stalo miltų neberiu. Tešla riebi, tad neturėtų lipti prie stalo, jei yra išminkyta pakankamai gerai. Jei visgi šiek tiek limpa, stalą patepu nedideliu kiekiu aliejaus. Stengiuosi suformuoti maždaug tokio pločio stačiakampį, kaip turima pailga kekso kepimo forma.
  • Stačiakampį suvynioju į ritinį, kaip vyniotinį. Tuomet jį perkeliu į gausiai sviestu išteptą pailgą kekso kepimo formą ir palieku vėl pakilti. Antras kildinimas užtrunka kiek trumpiau, apie 1,5 - 2 val., tačiau vėlgi tai priklauso nuo kambario temperatūros, tad svarbu tešlą stebėti.
  • Prieš kepant duonos paviršių aptepu kiaušinio plakiniu, kefyru arba grietine, tačiau tai nebūtina. Perkeliu kepimo formą į iš anksto įkaitintą 180 laipsnių orkaitę be vėjelio maždaug 40 minučių.
  • Iškeptą duoną iškart išverčiu iš kepimo formos ir ataušinu ant grotelių.