Grįžti

MINKŠTOS KEFYRO BANDELĖS BURGERIAMS

Minkštutėlės, viduje drėgnos ir purios mielinės kefyro bandelės, kurios puikiausiai tinka burgeriams, ypač mėgstantiems dvigubus mėsainius, kuriuos valgant bandelė neištirpsta padaže, o išlaiko formą išlikdama minkštutė bei sugerdama mėsos ir pomidorų skystį.

Ingredients

  • 2 šaukšteliai cukraus (be kaupo)
  • 2 šaukšteliai sausų mielių (be kaupo)
  • 70 g labai šilto vandens
  • 1 kiaušinis
  • 200 g kefyro - geriausia kambario temperatūros (rinkausi DVARO 3,2% rieb.)
  • 30 g sviesto
  • 450 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai druskos (be kaupo)
  • šlakelis aliejaus tešlai patepti kildinant

aptepimui:

  • 2 šaukštai jogurto / grietinės / kiaušinio plakinio
  • 1 šaukštas sezamų sėklų (nebūtina)

Instructions

  • Dideliame dubenyje (ar pastatomo plaktuvo dubenyje) gerai išmaišau cukrų, sausas mieles ir labai šiltą vandenį (naudoju karščiausią iš čiaupo). Palieku mišinį 5-10 min., kol mielės pabunda ir pradeda putoti paviršius.
    Svarbu! Jei mielės akivaizdžiai nesuputoja, jos nėra veiksmingos ir tešla nepakils.
  • Į suputojusį mielių mišinį mušu kiaušinį, pilu ištirpintą sviestą ir kambario temperatūros kefyrą. Gerai išmaišau plakimo šluotele.
  • Dabar sudedu miltus ir druską.
    Jei minkau rankomis: pradedu maišyti mediniu šaukštu ar mentele, kol skystis susigeria į miltus ir maišyti nebeišeina. Tuomet pradedu minkyti rankomis. Minkau energingai (dubenyje arba ant stalo / lentos) apie 7-10 minučių, kol tešla tampa vientisa, elastinga ir beveik nebelimpa prie rankų.
    Jei minkymui naudoju pastatomą plaktuvą / maišytuvą: uždedu tešlos minkymo antgalį (kablį) ir pasirenku mažiausią minkymo greitį. Minkau 7 minutes.
  • Išminkytą tešlą suformuoju į rutulį ir patepusi aliejumi jo paviršių, uždengiu ir palieku dideliame dubenyje pakilti. Randu šiltesnę namų vietelę. Kildinu tešlą 1,5-2,5 val., kol ji padidėja beveik dvigubai.
    Stengiuosi leisti tešlai pakilti iki "aukščiausio taško" ir neleisti pradėti bliukšti.
  • Pakildintą tešlą išverčiu ant šiek tiek miltais barstytos lentos ar stalo ir, iš jos suformavusi diską, picos pjovimo principu padalinu į 8 lygias dalis.
  • Iš kiekvienos dalies suformuoju tamprų tolygų tešlos rutuliuką.
  • Rutuliukus dedu į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Tarp jų palieku tarpus, nes išsipūs. Uždengusi rankšluostėliu leidžiu rutuliukams pakilti 30-60 min.
  • Prieš kepimą įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių, renkuosi kaitinimą iš viršaus ir apačios be ventiliavimo.
  • Pakilusius rutuliukus aptepu jogurtu / grietine / kiaušinio plakiniu, naudodama teptuką. Kiekvieną barstau sezamų sėklomis, jeigu norisi.
  • Skardą šaunu į įkaitintą orkaitę. Skardai renkuosi vienu lygiu žemesnę lentynėlę, nei centrinė. Bandeles kepu 17-20 min. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės ypatybių.
  • Iškeptas bandeles atvėsinu kambario temperatūroje. Jos puikiai išsilaiko minkštutės sandariame silikoniniame ar plastikiniame maišelyje kelias dienas.