MINKŠTOS KEFYRO BANDELĖS BURGERIAMS

2024-05-23

Burgeriai – mūsų mėgstamas patiekalas, ypač šiltuoju sezonu. Nors dažniausiai juos kepu keptuvėje, o ne grilyje, tačiau šiltas oras prie burgerių taip tinka! Šįkart siūlau jums išsikepti minkštutėles, viduje drėgnas ir purias mielines kefyro bandeles, kurios puikiausiai tinka burgeriams, ypač jei mėgstate dvigubus mėsainius, kuriuos valgant bandelė neištirpsta padaže, o išlaiko formą išlikdama minkštutė bei sugerdama mėsos ir pomidorų skystį. Dar vienas jų pliusas – tiksliai žinau, iš ko jos pagamintos, o ingredientų sąrašas trumpas ir žinoma, jame nėra nei emulsiklių, nei tirštiklių ar hidrintų aliejų, kuriuos dažnai galima rasti burgerių bandelėse iš parduotuvės.

Kad bandelės būtų ne tik pasipūtusios ir minkštos, bet dar ir drėgnos viduje, pasitelkiu kefyrą. Žinoma, renkuosi puikiausią DVARO kefyrą, kurio dažnai turiu savo šaldytuve. Siūlau imti riebesnį variantą – 3,2% rieb. Visi kiti bandelių ingredientai paprastai irgi jau laukia mano atsargose: sausos mielės, cukrus, sviestas, kiaušinis, miltai ir druska.

Dideliame dubenyje (ar pastatomo plaktuvo dubenyje) gerai išmaišau cukrų, sausas mieles ir labai šiltą vandenį (naudoju karščiausią iš čiaupo). Palieku mišinį 5-10 min., kol mielės pabunda ir pradeda putoti paviršius. Svarbu! Jei mielės akivaizdžiai nesuputoja, jos nėra veiksmingos ir tešla nepakils.

Į suputojusį mielių mišinį mušu kiaušinį, pilu ištirpintą sviestą ir kambario temperatūros DVARO kefyrą. Gerai išmaišau plakimo šluotele.

Dabar sudedu miltus ir druską. 
Jei minkau rankomis: pradedu maišyti mediniu šaukštu ar mentele, kol skystis susigeria į miltus ir maišyti nebeišeina. Tuomet pradedu minkyti rankomis. Minkau energingai (dubenyje arba ant stalo / lentos) apie 7-10 minučių, kol tešla tampa vientisa, elastinga ir beveik nebelimpa prie rankų.
Jei minkymui naudoju pastatomą plaktuvą / maišytuvą: uždedu tešlos minkymo antgalį (kablį) ir pasirenku mažiausią minkymo greitį. Minkau 7 minutes.

Išminkytą tešlą suformuoju į rutulį ir patepusi aliejumi jo paviršių, uždengiu ir palieku dideliame dubenyje pakilti. Randu šiltesnę namų vietelę. Kildinu tešlą 1,5-2,5 val., kol ji padidėja beveik dvigubai. Stengiuosi leisti tešlai pakilti iki “aukščiausio taško” ir neleisti pradėti bliukšti.
Pakildintą tešlą išverčiu ant šiek tiek miltais barstytos lentos ar stalo ir, iš jos suformavusi diską, picos pjovimo principu padalinu į 8 lygias dalis. 
Iš kiekvienos dalies suformuoju tamprų tolygų tešlos rutuliuką.

Rutuliukus dedu į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Tarp jų palieku tarpus, nes išsipūs. Uždengusi rankšluostėliu leidžiu rutuliukams pakilti 30-60 min.
Prieš kepimą įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių, renkuosi kaitinimą iš viršaus ir apačios be ventiliavimo.
Pakilusius rutuliukus aptepu jogurtu / grietine / kiaušinio plakiniu, naudodama teptuką. Kiekvieną barstau sezamų sėklomis, jeigu norisi.
Skardą šaunu į įkaitintą orkaitę. Skardai renkuosi vienu lygiu žemesnę lentynėlę, nei centrinė. Bandeles kepu 17-20 min. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės ypatybių.

Iškeptas bandeles atvėsinu kambario temperatūroje. Jos puikiai išsilaiko minkštutės sandariame silikoniniame ar plastikiniame maišelyje kelias dienas.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO, reklama

MINKŠTOS KEFYRO BANDELĖS BURGERIAMS

Minkštutėlės, viduje drėgnos ir purios mielinės kefyro bandelės, kurios puikiausiai tinka burgeriams, ypač mėgstantiems dvigubus mėsainius, kuriuos valgant bandelė neištirpsta padaže, o išlaiko formą išlikdama minkštutė bei sugerdama mėsos ir pomidorų skystį.

Ingredientai

  • 2 šaukšteliai cukraus (be kaupo)
  • 2 šaukšteliai sausų mielių (be kaupo)
  • 70 g labai šilto vandens
  • 1 kiaušinis
  • 200 g kefyro – geriausia kambario temperatūros (rinkausi DVARO 3,2% rieb.)
  • 30 g sviesto
  • 450 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai druskos (be kaupo)
  • šlakelis aliejaus tešlai patepti kildinant

aptepimui:

  • 2 šaukštai jogurto / grietinės / kiaušinio plakinio
  • 1 šaukštas sezamų sėklų (nebūtina)

Gaminimo eiga

  • Dideliame dubenyje (ar pastatomo plaktuvo dubenyje) gerai išmaišau cukrų, sausas mieles ir labai šiltą vandenį (naudoju karščiausią iš čiaupo). Palieku mišinį 5-10 min., kol mielės pabunda ir pradeda putoti paviršius.
    Svarbu! Jei mielės akivaizdžiai nesuputoja, jos nėra veiksmingos ir tešla nepakils.
  • Į suputojusį mielių mišinį mušu kiaušinį, pilu ištirpintą sviestą ir kambario temperatūros kefyrą. Gerai išmaišau plakimo šluotele.
  • Dabar sudedu miltus ir druską.
    Jei minkau rankomis: pradedu maišyti mediniu šaukštu ar mentele, kol skystis susigeria į miltus ir maišyti nebeišeina. Tuomet pradedu minkyti rankomis. Minkau energingai (dubenyje arba ant stalo / lentos) apie 7-10 minučių, kol tešla tampa vientisa, elastinga ir beveik nebelimpa prie rankų.
    Jei minkymui naudoju pastatomą plaktuvą / maišytuvą: uždedu tešlos minkymo antgalį (kablį) ir pasirenku mažiausią minkymo greitį. Minkau 7 minutes.
  • Išminkytą tešlą suformuoju į rutulį ir patepusi aliejumi jo paviršių, uždengiu ir palieku dideliame dubenyje pakilti. Randu šiltesnę namų vietelę. Kildinu tešlą 1,5-2,5 val., kol ji padidėja beveik dvigubai.
    Stengiuosi leisti tešlai pakilti iki "aukščiausio taško" ir neleisti pradėti bliukšti.
  • Pakildintą tešlą išverčiu ant šiek tiek miltais barstytos lentos ar stalo ir, iš jos suformavusi diską, picos pjovimo principu padalinu į 8 lygias dalis.
  • Iš kiekvienos dalies suformuoju tamprų tolygų tešlos rutuliuką.
  • Rutuliukus dedu į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Tarp jų palieku tarpus, nes išsipūs. Uždengusi rankšluostėliu leidžiu rutuliukams pakilti 30-60 min.
  • Prieš kepimą įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių, renkuosi kaitinimą iš viršaus ir apačios be ventiliavimo.
  • Pakilusius rutuliukus aptepu jogurtu / grietine / kiaušinio plakiniu, naudodama teptuką. Kiekvieną barstau sezamų sėklomis, jeigu norisi.
  • Skardą šaunu į įkaitintą orkaitę. Skardai renkuosi vienu lygiu žemesnę lentynėlę, nei centrinė. Bandeles kepu 17-20 min. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės ypatybių.
  • Iškeptas bandeles atvėsinu kambario temperatūroje. Jos puikiai išsilaiko minkštutės sandariame silikoniniame ar plastikiniame maišelyje kelias dienas.

Įrašo “MINKŠTOS KEFYRO BANDELĖS BURGERIAMS” komentarų : 1

  1. […] namie išsikepti burgerių bandeles jau parodžiau, bet kas toliau? Mano mėgstamiausias burgerių kepimo metodas – traiškymas. […]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos