Grįžti

PLĖŠYTA MĖSA ĮDARYTOS BULVĖS

Bulvė - vienas skaniausių produktų šitoje žemėje, o ją iškepus orkaitėje su lupena, be prieskonių ar kitų priedų, gaunu standų kamuoliuką, kurio viduje slypi minkšta, karšta, puri bulvių košė. Ant viršaus - puikaus česnakinio jogurto padažo ir keli šaukštai plėšytos mėsos. Tuomet šiek tiek žalumynų ir dar (aš asmeniškai mėgstu) kelis griežinėlius čili, nes aštrumas čia labai maloniai tinka. Ne eilinis patiekalas, atrodantis įspudingai ir viliojančiai, o skonis atitinka išvaizdą.

Ingredientai

  • 4-5 didesnio dydžio bulvės
  • 700 g plėšytos mėsos

padažui:

  • 200 g natūralaus jogurto
  • pusės laimo sultys
  • 1 traiškyta česnako skiltelė
  • druskos ir pipirų pagal skonį

patiekimui:

  • smulkintų žalumynų (pvz.: svogūnų laiškų, laiškinių česnakų, petražolių ar kt.)
  • šviežio čili pipiro (nebūtina)

Gaminimo eiga

bulvių kepimas:

  • Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsių. Režimas - kaitinimas iš viršaus ir apačios be vėjelio.
  • Į kepimo popieriumi ištiestą skardą sudedu šiek tiek peiliu ar šakute pabadytas švariai nuplautas neskustas bulves. Dedu skardą į orkaitę pasirinkdama cenrinę lentynėlę.
  • Kepu 50-80 min. Kepimo laikas priklauso nuo bulvių dydžio. Praėjus 50 min., bulves patikrinu smeigdama medinį pagaliuką. Jei dar ne visiškai minkštas vidus - kepu dar, kol įsmeigus pajaučiu, kad visas vidus yra iškepęs ir minkštas.

plėšoma mėsa:

  • Rinkausi jau pagamintą plėšymui skirtą mėsą, tad ją pagaminu pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės ir palaikau karštą, kol ateis laikas įdaryti bulves.

padažas:

  • Kol kepa bulvės pagaminu padažą: dubenėlyje sumaišau visus padažui skirtus ingredientus. Ragauju ir koreguoju druskos, pipirų, rugšties kiekius, jei to reikia.

surinkimas:

  • Dar karštas iškeptas bulves pjaunu išilgai perpus ir šakute šiek tiek sutrinu vidų (nesugadindama bulvių puselės formos) iki bulvių košės.
    Jei noriu bulves įdaryti kitą dieną, galiu bulves palikti neperpjautas ir imtis šio žingsnio atėjus tinkamam laikui.
  • Ant kiekvienos puselės dedu gan gausiai padažo ir jį tolygiai paskirstau.
  • Tuomet dedu didelį šaukštą (ar net du) karštos plėšytos mėsos.
  • Jei bulves patiekiu nieko nelaukdama, ant plėšytos mėsos iškart šlakštau likusio jogurtinio padažo barstau žalumynų ir čili griežinėlių. Patiekiu dar karštas.
    Šiame žingsnyje, jeigu norima bulves patiekti vėliau, irgi galima sustoti. Tuomet likus pusvalandžiui iki patiekimo įdarytas bulvių puseles pašaunu į karštą orkaitę maždaug 20-30 minučių, kol vėl taptų karštos. Tada išėmus ant viršaus šlakstau likusio jogurtinio padažo, barstyau žalumynais ir čili griežinėliais.
  • Tokias bulves gardu patiekti su mėgstamomis daržovių salotomis. O likusias įdarytas bulvių puseles kitą dieną galiu vėl pašildyti orkaitėje.