Grįžti
Spausdinti receptą
5 from 3 votes

POMIDORŲ TARTA SU VARŠKĖS SŪRIU

Trapi sviestinė tešla + saldūs pomidorai + varškės sūrio su kmynais trupiniais.
Nuostabi tarta, kurią verta kepti šimtus kartų.

Ingredients

tešlai:

  • 350 g baltų kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis druskos
  • 150 g šalto sviesto (rinkausi DVARO)
  • 100 g grietinės, 30% rieb. (rinkausi DVARO)

visa kita:

  • 1 kiaušinis
  • ±500 g pomidorų
  • juodųjų pipirų
  • druskos
  • sezamų sėklų pabarstymui (nebūtina)
  • 200 g varškės sūrio (rinkausi DVARO varškės sūrį su kmynais)
  • 1-2 šaukšteliai skysto medaus (nebūtina)

Instructions

tešla:

  • Į didelį dubenį arba ant stalo beriu miltus, druską ir kubeliais susmulkintą šaltą sviestą (jis turi būti šaltas, galima net truputėlį palaikyti šaldiklyje). Tarp pirštų trinu miltus su sviestu, taip traiškydama sviesto gabalėlius. Trinu tol, kol nebelieka stambių sviesto gabalėlių ir miltai primena drėgną smėlį.
  • Dabar dedu grietinę (ji irgi turi būti šalta) ir minkau tešlą. Minkau kol ji nebebyra ir galiu iš jos padaryti vieną apvalų tolygios formos diską.
  • Tešlą dedu ant kepimo popieriaus lapo ir pabėrusi vos miltų kočėlu iškočioju į apskritimą, kurio storis yra maždaug 4-5 milimetrai.
    *jeigu tešla yra per lipni ir per minkšta kočiojimui, įdedu ją į šaldytuvą pusvalandžiui ar ilgiau.

visa kita:

  • Dubenėlyje išplaku kiaušinį. Pomidorus supjaustau maždaug 5-7 milimetrų riekelėmis.
  • Tešlos apskritimą gausiai aptepu kiaušinio plakiniu. Pasilieku šiek tiek plakinio būsimiems krašteliams aptepti.
  • Ant pateptos tešlos sudėlioju pomidorų riekeles viena šalia kitos palikdama maždaug 3-4 cm laisvą tešlos kraštelį aplink visą tešlos apskritimą.
  • Ant pomidorų beriu juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.
  • Užlenkiu tešlos kraštelius, kad pomidorų sultys kepdamos liktų tartoje, o ne išbėgtų į skardą.
  • Užlenktus kraštelius patepu likusiu kiaušinio plakiniu ir pabarstau sezamų sėklomis.
  • Tartą dedu į jau įkaitintą 190 laipsnių orkaitę be vėjelio i kepu 30 min. Pasibaigus kepimo laikui, orkaitės rėžimą pakeičiu į kaitinimą su vėjeliu ir kepu dar 5 min. tokioje pat 190 laipsnių temperatūroje.
  • Tartai iškepus, ją ištraukiu iš orkaitės ir ant viršaus užberiu sutrupintą varškės sūrį. Ant sūrio trupinių užlašinu skystą medų. Patiekiu dar karštą arba atšaldytą.