POMIDORŲ TARTA SU VARŠKĖS SŪRIU

2022-09-20

Tie keli mėnesiai per metus, kai turime lietuviškų pomidorų iš savų šiltnamių, yra ypatingi mano virtuvėje. Gal kažkas pasakytų, kad susižavėjimas pomidorais perdėtas, bet aš esu iš tų, kurie myli umamišką, saldžiai rūgštų naminių pomidorų skonį. Tad ir dar vienas pomidorinis receptas pravers mano receptų archyvuose ir bus kartojamas ne kartą. Šįkart tai trapios, sviestinės tešlos tarta su pomidorais ir varškės sūriu. Ragaudama iškeptą tartą svarsčiau, ką reikėtų pridėti ar pakeisti. Na ir nieko! Man asmeniškai ji nuostabi. Tokį patį atsakymą gavau ir iš kitų ragavusių. Iškepti pomidorai atsiskleidžia dar saldžiau ir intensyviau, o sviestinė trapi tešla suteikia jiems pagrindą. Pabaigoje ant iškepto tarto gausiai užberiu trupinto DVARO varškės sūrio su kmynais, kuris atneša malonaus kremiškumo ir švelnumo. Tobula… Kepiau jau kelissyk ir planuoju kepti dar. Gal išbandysit ir jūs?

Pradedu nuo trapios sviestinės tešlos: į didelį dubeni beriu miltus, druską ir šaltą kubeliais supjaustytą sviestą. Jį galima ir sutarkuoti, jei norisi greitesnio proceso. Jei sviestas yra minkštokas, rekomenduoju jį šiek tiek palaikyti šaldiklyje, kad būtų tikrai šaltas.

Tešlos gamyba kombaine: tešlą galima gaminti ir maisto kombaine. Tokiu atveju visus tešlos ingredientus sudedu į kombaino indą su peiliu apačioje ir pulsuodama malu, kol gaunu stambius grumstus. Tuomet tešlą išpilu ant stalo ir rankomis suminkau į vieną plokščią diską.

O jeigu gaminu rankomis, tarp pirštų trinu miltus ir sviesto gabalėlius kol miltai tampa panašūs į drėgną smėlį ir nebelieka didesnių sviesto gabalėlių.

Dabar ant “drėgno smėlio” sudedu šaltą grietinę ir minkau tešlą tol, kol ji susijungia ir nebetrupa.

Iš tešlos suformuoju vieną šiek tiek plokščią diską. Jei tešla nėra lipni, ją kočioju iškart. Jei su minkymu užtrukau ir tešloje esantis sviestas patirpo, tešla gali būti per minkšta ir per lipni kočiojimui, tuomet ją įdedu į šaldytuvą, kad pusvalandį pastingtų ir kočioju tada.

Kočioju tiesiai ant kepimo popieriaus lapo. Stengiuosi išgauti maždaug taisyklingą apskritimą, kurio storis yra apie 4-5 milimetrai. Tada dubenėlyje išplaku kiaušinį ir plakiniu gausiai aptepu tešlą. Pasilieku tik šiek tiek plakinio, kurį panaudosiu būsimiems tartos krašteliams aptepti.

Pomidorus supjaustau maždaug pusės centimetro storio juostelėmis ir išdėlioju juos vieną šalia kito ant tešlos, palikdama apie 3-4 centimetrų laisvą kraštelį, kad galėčiau užlenkti kraštelius.

Ant pomidorų užberiu šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Užlenkiu tartos kraštelius, kad kepamų pomidorų sultys neišbėgtų. Kraštelius aptepu likusiu kiaušinio plakiniu ir pabarstau sezamų sėklomis.

Tartą dedu tiesiai į jau įkaitintą iki 190 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu 30 minučių. Pasibaigus kepimo laikui, įjungiu rėžimą su vėjeliu ir tokioje pat temperatūroje kepu dar 5 minutes.

Kol tarta kepa, riekelėmis supjaustau varškės sūrį. Pasirinkau DVARO varškės sūrį su kmynais. Puikus sūris, kurio net nenoriu kepti šiuo atveju. Supjausčius plonomis riekelėmis jį nesunku sutrupinti dideliais trupiniais, kurie tartai suteiks ne tik kremiškumo, papildomų baltymų, kmynų prieskonį, bet ir malonios tekstūros bei švelnumo. [reklama]

Pasibaigus kepimo laikui, ištraukiu tartą iš orkaitės.

Tiesiai ant karštos tartos beriu varškės sūrio trupinius.

Paskutinis žingsnis – ant viršaus užlašinu skysto medaus. Patiekiu iškart dar karštą arba atvėsusią. Abu variantai ypatingai skanūs.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO prekiniu ženklu – reklama.

Spausdinti receptą
5 from 1 vote

POMIDORŲ TARTA SU VARŠKĖS SŪRIU

Trapi sviestinė tešla + saldūs pomidorai + varškės sūrio su kmynais trupiniais.
Nuostabi tarta, kurią verta kepti šimtus kartų.

Ingredientai

tešlai:

  • 350 g baltų kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis druskos
  • 150 g šalto sviesto (rinkausi DVARO)
  • 100 g grietinės, 30% rieb. (rinkausi DVARO)

visa kita:

  • 1 kiaušinis
  • ±500 g pomidorų
  • juodųjų pipirų
  • druskos
  • sezamų sėklų pabarstymui (nebūtina)
  • 200 g varškės sūrio (rinkausi DVARO varškės sūrį su kmynais)
  • 1-2 šaukšteliai skysto medaus (nebūtina)

Gaminimo eiga

tešla:

  • Į didelį dubenį arba ant stalo beriu miltus, druską ir kubeliais susmulkintą šaltą sviestą (jis turi būti šaltas, galima net truputėlį palaikyti šaldiklyje). Tarp pirštų trinu miltus su sviestu, taip traiškydama sviesto gabalėlius. Trinu tol, kol nebelieka stambių sviesto gabalėlių ir miltai primena drėgną smėlį.
  • Dabar dedu grietinę (ji irgi turi būti šaltą) ir minkau tešlą. Minkau kol ji nebebyra ir galiu iš jos padaryti vieną apvalų tolygios formos diską.
  • Tešlą dedu ant kepimo popieriaus lapo ir pabėrusi vos miltų kočėlu iškočioju į apskritimą, kurio storis yra maždaug 4-5 milimetrai.
    *jeigu tešla yra per lipni ir per minkšta kočiojimui, įdedu ją į šaldytuvą pusvalandžiui ar ilgiau.

visa kita:

  • Dubenėlyje išplaku kiaušinį. Pomidorus supjaustau maždaug 5-7 milimetrų riekelėmis.
  • Tešlos apskritimą gausiai aptepu kiaušinio plakiniu. Pasilieku šiek tiek plakinio būsimiems krašteliams aptepti.
  • Ant pateptos tešlos sudėlioju pomidorų riekeles viena šalia kitos palikdama maždaug 3-4 cm laisvą tešlos kraštelį aplink visą tešlos apskritimą.
  • Ant pomidorų beriu juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.
  • Užlenkiu tešlos kraštelius, kad pomidorų sultys kepdamos liktų tartoje, o ne išbėgtų į skardą.
  • Užlenktus kraštelius patepu likusiu kiaušinio plakiniu ir pabarstau sezamų sėklomis.
  • Tartą dedu į jau įkaitintą 190 laipsnių orkaitę be vėjelio i kepu 30 min. Pasibaigus kepimo laikui, orkaitės rėžimą pakeičiu į kaitinimą su vėjeliu ir kepu dar 5 min. tokioje pat 190 laipsnių temperatūroje.
  • Tartai iškepus, ją ištraukiu iš orkaitės ir ant viršaus užberiu sutrupintą varškės sūrį. Ant sūrio trupinių užlašinu skystą medų. Patiekiu dar karštą arba atšaldytą.

Įrašo “POMIDORŲ TARTA SU VARŠKĖS SŪRIU” komentarų : 1

  1. Irma parašė:

    5 stars
    Paprastas ir greitas receptas, o rezultatas labai skanus 😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos