PURIAUSIA SENELIO PAULIAUS BULVIŲ KOŠĖ
Mano šešuras, kurį su vaikais vadiname seneliu Pauliumi, gamina skaniausią bulvių košę, kokią esu valgiusi. Tad jau ne vienus metus tik tokią košę, išmokusi iš jo, gaminu ir aš. Ji gaunasi itin puri ir lengvos tektūros. Visi ingredientai įprasti, bet gaminimui svarbūs keli momentai, kuriuos ir aprašau šiame recepte.
- 900 g bulvių
- 1 šaukštas druskos (be kaupo)
- 50 g sviesto
- 350 g pieno
Nuskustas ir nuplautas bulves supjaustau nedideliais gabalėliais. Jas sudedu į gilų puodą ir užpilu tiek vandens, kad jas vos apsemtų.
Į puodą dedu druską ir išverdu bulves iki visiško minkštumo.
Nukošiu bulves ir palieku tame pačiame puode, kur sudedu ir sviestą bei pieną. Puodą dedu ant vidutinės kaitros ir kaitinu, kol pienas švelniai užverda.
Puodą nuimu nuo kaitros ir atsargiai, kad nenusideginčiau, plaku elektriniu plaktuvu, liaudyje vadinamu mikseriu. Plakdama po truputį didindama plakimo greitį. Čia svarbu saugumas: dažniausiai prieš plakant saugiai pridengiu puodą rankšluostėliu arba paprašau pagalbos, kad rankšluostėlį kažkas palaikytų, kol plaksiu, nes ypač plakimo pradžioje gali taškytis karštas pienas.
Plaku keletą minučių, kol košėje nelieka gumulėlių ir ji tampa puri, vientisa ir padidėja jos tūris. Patiekiu iškart dar karštą.