DEŠRELĖS ALUJE IR PURIAUSIA BULVIŲ KOŠĖ

2023-11-20

Rudens ir žiemos metu, kai už lango dargana, dažnai norisi šilto, jaukaus ir naminio maisto. Dešrelės man primena vaikystę, o patiektos su bulvių koše ir gardžiu padažu tampa deriniu, kuriam negaliu atsispirti. Beje, bulvių košė nėra lygi bulvių košei. Kai pirmą kartą paragavau Pauliaus tėčio, kurio vardas irgi Paulius, gamintą bulvių košę, supratau, kad ji skaniausia, kokią esu valgiusi. Tad nuo to laiko tik tokią gaminu pati, o dabar jos receptu pasidalinsiu ir su jumis.

Bet prie skaniausios bulvių košės reikia dar šio to, kad lėkštė būtų išpildyta ir nieko netrūktų. Siūlau man skaniausias BIOVELOS bratwurst dešreles (originalias arba su jalapenais), troškintas aluje su karamelizuotais svogūnais. Labai jaukus ir gardus derinukas. Gaminkim!

Bratwurst dešrelėms iš abiejų pusių padarau negilius įpjovimus, kaip armonikėles. Tuomet įkaitinu keptuvę, pilu šiek tie kepimo aliejaus ir dešreles pakepu iš abiejų pusių, kad gražiai paskrustų. Paskrudintas dešreles išimu ir atidedu į lėkštę.

Svogūnus supjaustau plonais pusžiedžiais ir kepu toje pačioje keptuvėje, kur skrudinau dešreles (keptuvės po dešrelių neplaunu). Jei atrodo, kad trūksta, prieš supilant svogūnus į keptuvę įpilu dar šiek tiek aliejaus. Svogūnus vis pamaišydama kepu kol jie susileidžia ir tampa švelniai rusvi. Kepimas užtrunka apie 10 min.

Dabar į keptuvę su svogūnais sudedu sviestą, smulkiai pjaustytus česnakus, raudonėlius ir juodųjų pipirų. Pamaišydama kepu porą minučių. tuomet į keptuvę supilu cukrų, druską ir balzaminį actą. Kepu maišydama dar porą minučių, kol svogūnai karamelizuojasi.

Galiausiai dedu miltus ir gerai juos išmaišau su bekepančiais svogūnais. Tuomet supilu alų ir maišau padažą, kol jis švelniai užverda ir sutirštėja.

Stipriai primažinu kaitrą ir ant padažo su svogūnais sudėlioju pakeptas dešreles. Keptuvę uždengiu dangčiu ir leidžiu dešrelėms pasitroškinti apie 15 minučių.

Nuskustas ir nuplautas bulves supjaustau nedideliais gabalėliais. Jas sudedu į gilų puodą ir užpilu tiek vandens, kad jas vos apsemtų. Į puodą dedu druską ir išverdu bulves iki visiško minkštumo. Nukošiu bulves ir palieku tame pačiame puode, kur sudedu ir sviestą bei pieną. Puodą dedu ant vidutinės kaitros ir kaitinu, kol pienas švelniai užverda.

Puodą nuimu nuo kaitros ir atsargiai, kad nenusideginčiau, plaku elektriniu plaktuvu, liaudyje vadinamu mikseriu. Plakdama po truputį didindama plakimo greitį. Čia svarbu saugumas: dažniausiai prieš plakant saugiai pridengiu puodą rankšluostėliu arba paprašau pagalbos, kad rankšluostėlį kažkas palaikytų, kol plaksiu, nes ypač plakimo pradžioje gali taškytis karštas pienas. Plaku keletą minučių, kol košėje nelieka gumulėlių ir ji tampa puri, vientisa ir padidėja jos tūris. Patiekiu iškart dar karštą.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Biovela, reklama.

DEŠRELĖS ALUJE SU KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS

Jaukus patiekalas ypač tinkantis esant vėsiam orui ir norint vadinamo komfortiško maisto.

Ingredientai

  • 6 dešrelės (rinkausi bratwurst)
  • aliejaus kepimui
  • 3 dideli raudonieji svogūnai
  • 30 g sviesto
  • 4 česnako skiltelės
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • 2 šaukšteliai cukraus (be kaupo)
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • 1 šaukštas balzaminio acto
  • 1 šaukštas kvietinių miltų (be kaupo)
  • 330 ml nealkoholinio alaus

Gaminimo eiga

  • Bratwurst dešrelėms iš abiejų pusių padarau negilius įpjovimus, kaip armonikėles. Tuomet įkaitinu keptuvę, pilu šiek tie kepimo aliejaus ir dešreles pakepu iš abiejų pusių, kad gražiai paskrustų. Paskrudintas dešreles išimu ir atidedu į lėkštę.
  • Svogūnus supjaustau plonais pusžiedžiais ir kepu toje pačioje keptuvėje, kur skrudinau dešreles (keptuvės po dešrelių neplaunu). Jei atrodo, kad trūksta, prieš supilant svogūnus į keptuvę įpilu dar šiek tiek aliejaus. Svogūnus vis pamaišydama kepu kol jie susileidžia ir tampa švelniai rusvi. Kepimas užtrunka apie 10 min.
  • Dabar į keptuvę su svogūnais sudedu sviestą, smulkiai pjaustytus česnakus, raudonėlius ir juodųjų pipirų. Pamaišydama kepu porą minučių.
  • Tuomet į keptuvę supilu cukrų, druską ir balzaminį actą. Kepu maišydama dar porą minučių, kol svogūnai karamelizuojasi.
  • Galiausiai dedu miltus ir gerai juos išmaišau su bekepančiais svogūnais. Tuomet supilu alų ir maišau padažą, kol jis švelniai užverda ir sutirštėja.
  • Stipriai primažinu kaitrą ir ant padažo su svogūnais sudėlioju pakeptas dešreles. Keptuvę uždengiu dangčiu ir leidžiu dešrelėms pasitroškinti apie 15 minučių.
  • Patiekiu su puria bulvių koše (receptas apačioje).

PURIAUSIA SENELIO PAULIAUS BULVIŲ KOŠĖ

Mano šešuras, kurį su vaikais vadiname seneliu Pauliumi, gamina skaniausią bulvių košę, kokią esu valgiusi. Tad jau ne vienus metus tik tokią košę, išmokusi iš jo, gaminu ir aš. Ji gaunasi itin puri ir lengvos tektūros. Visi ingredientai įprasti, bet gaminimui svarbūs keli momentai, kuriuos ir aprašau šiame recepte.

Ingredientai

  • 900 g bulvių
  • 1 šaukštas druskos (be kaupo)
  • 50 g sviesto
  • 350 g pieno

Gaminimo eiga

  • Nuskustas ir nuplautas bulves supjaustau nedideliais gabalėliais. Jas sudedu į gilų puodą ir užpilu tiek vandens, kad jas vos apsemtų.
  • Į puodą dedu druską ir išverdu bulves iki visiško minkštumo.
  • Nukošiu bulves ir palieku tame pačiame puode, kur sudedu ir sviestą bei pieną. Puodą dedu ant vidutinės kaitros ir kaitinu, kol pienas švelniai užverda.
  • Puodą nuimu nuo kaitros ir atsargiai, kad nenusideginčiau, plaku elektriniu plaktuvu, liaudyje vadinamu mikseriu. Plakdama po truputį didindama plakimo greitį. Čia svarbu saugumas: dažniausiai prieš plakant saugiai pridengiu puodą rankšluostėliu arba paprašau pagalbos, kad rankšluostėlį kažkas palaikytų, kol plaksiu, nes ypač plakimo pradžioje gali taškytis karštas pienas.
  • Plaku keletą minučių, kol košėje nelieka gumulėlių ir ji tampa puri, vientisa ir padidėja jos tūris. Patiekiu iškart dar karštą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos