STEIKO IEŠMELIAI MARINUOTI SU OBUOLIAIS IR ČIOBRELIAIS
Kas gali būti lietuviškiau už čiobrelius, obuolius, česnakus ir svogūnus? Vasarą visų šių produktų galima rasti lietuviškuose soduose ir daržuose, tad man kilo mintis - gal šiame derinyje pamarinuoti mėsą? Pavyko nuostabiai! Beje, šis marinatas tinka ir kitokiai mėsai, pavyzdžiui kiaulienai ar vištienai.
- 2 brandinti jautienos nugarinės steikai po 220 g (rinkausi Biovela sauso brandinimo)
marinatui:
- 1/2 rūgštesnio obuolio
- 1 mažas svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 5 piršto ilgio šviežio čiobrelio šakelės
- 1 šaukštelis cukraus (be kaupo)
- 1-2 šaukšteliai druskos (be kaupo)
- juodųjų pipirų (pagal skonį, siūlau negailėti)
- 80 ml vandens
Visus marinato ingredientus sumalu kokteilinėje arba rankiniu trintuvu iki vientisos tyrelės.
Steikus supjaustau plonomis, ilgomis juostelėmis.
Dubenyje ar kitame inde gerai išmaišau mėsą su marinatu, kad tolygiai pasiskirstytų. Marinuoju pernakt arba bent 1-2 valandas iki kepimo.
Artėjant kepimui mėsą sumaunu ant medinių ar metalinių iešmelių, pasitelkdama gyvatėlės principą (žiūrėti nuotraukas viršuje). Užmovus juostelę ant iešmelio ir ją suspaudus, maunu kitą, kol užpildau iešmelį. Kuo stipriau suspaudžiu mėsą, tuo lengviau pavyks iškepti vidutinišką ar pusiau žalią jautieną. O jei norisi geriau iškeptos mėsos, per daug nesuspaudžiu. Iešmelius kepu karštame grilyje arba keptuvėje iš visų pusių iki norimo iškepimo lygio. Patiekiu iškart su mėgstamais priedais, padažais ir daržovėmis.