VARŠKĖS TORTAS SU KAVA
Nuostabiai kreminis varškės tortas su trapiu karamelizuoto sviesto pagrindu ir varškės bei kavos įdaru. Nei torto ruošimui, nei puošimui nereikės gaišti laiko. Prieš kepant ant viršaus išraitysite ornamentą iš kavos kremo. Atšaldytas šaldytuve toks tortas pradžiugins visus varškės ar sūrio torto mėgėjus. Atšaldyti primygtinai rekomenduoju, kad pasiektumėte norimą efektą!
PAGRINDUI:
- 100 g baltų kvietinių miltų
- 50 g viso grūdo kvietinių miltų
- 130 g šalto sviesto DVARO
- 60 g cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 šaukštas tirpios kavos miltelių (tinka ir be kofeino arba miežinė, riešutinė)
ĮDARUI:
- 500 g vaškės 9% rieb. DVARO
- 3 kiaušiniai
- 170 g grietinės 40% rieb. DVARO
- 100 g cukraus
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 1 šaukštas tirpios kavos miltelių (tinka ir be kofeino arba miežinė, riešutinė)
Pasiruošiu formą, kurioje kepsiu. Renkuosi pailgą kekso/duonos formą (maniškė 19 cm ilgio, bet tiks ir trumpesnė). Jei noriu kepti didesnį apvalų tortą, dvigubinu visų produktų kiekius ir renkuosi 22 cm atsegamą tortinę formą. Formą patepu sviestu ir iškloju kepimo popieriumi.
Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių be vėjelio.
PAGRINDAS:
Į kombaino su peiliu apačioje indą sudedu visus pagrino ingredientus ir sumalu iki drėgno smėlio konsistencijos trupinių.
Trupinius supilu į paruoštą formą, paskirstau tolygiai ir delnu švelniai prispaudžiu. Dedu formą į šaldytuvą, kol ruošiu įdarą.
ĮDARAS:
Į tą patį kombaino indą su peiliu dedu visus įdaro ingredientus išskyrus kavą. Viską sumalu iki visiškai kreminės konsistencijos.
Į atskirą dubenėlį atidedu apie 80 g kremo ir sumaišau jį su kava.
Baltą kremą pilu ant pagrindo. Išlyginu paviršių mentele.
Rudą kavos kremą sudedu per vidurį ant balto kremo juostele. Šaukštelio rankenėle arba pagaliuku padarau ornamentą sumaišydama baltą kremą su rudu, darydama gyvatelės/ S formos raštą.
KEPIMAS:
Kepu įkaitintoje iki 170 laipsnių orkaitėje be vėjelio 40 min.
Praėjus kepimo laikui, tortą išimu iš orkaitės (jis drebės kaip želė ir gali pasirodyti neiškepęs, bet taip turi būti). Ataušinu jį neišėmusi iš formos ant grotelių kambario temperatūroje, o atvėsusį dedu į šaldytuvą bent 4 valandos prieš valgymą. Jis išliks nesugedęs ir skanus šaldytuve bent 5-7 dienas (rekomenduoju uždengti, kad neapdžiūtų ir nesugertų kitų maisto produktų kvapų).