VARŠKĖS TORTAS SU KAVA

2020-12-11

Varškės tortai yra tikrai vieni mano mėgstamiausių desertų. Dar labai mėgstu sūrio tortus! Jie būna kreminiai, riebūs ir šilkiniai. Varškės tortai dažnai labiau primena pyragus, nes kreminio sūrio ir varškės riebumas ženkliai skiriasi, todėl varškės įdaras dažnai yra biresnis, mažiau riebus ir ne toks kreminis, palyginus su sūrio įdarais. Bet tik ne šįkart! Todėl šį kepinį ir pavadinau TORTU, nes jis išties nuostabiai kreminis, šventiškas, su trapiu karamelizuoto sviesto pagrindu ir cinkeliu – kava! Man tai tobulas desertas!

Kad išgaučiau norimą įdaro kremiškumą vis eksperimentavau, kol pagaliau radau atsakymą. Mane jis taip džiugina, nes, pasirodo, tokį tortą galiu iškepti iš vietinių lietuviškų aukščiausios kokybės DVARO pieno produktų. Jie niekada manęs nenuvilia, o perku labai dažnai. Šiam tortui naudojau ne tik DVARO sviestą, varškę (9% rieb.), bet ir kremiškumo garantą – DVARO 40% riebumo grietinę. Štai ko trūko mano varškės įdarui, kad pyragas be jokio apsimetimo virstų šventiniu tortu! Aleliuja :). [reklama]

Torto gaminimui ir net puošimui nereikės sugaišti daug laiko. Pagaminu jį maždaug per 20 min., nes didžiąją dalį darbo atlieka virtuvinis kombainas. Visa kita – palaukti kol iškeps, atvėsinti ir atšaldyti šaldytuve. Labai rekomenduoju jį gerai atšaldyti, nes šaltas jis atskleidžia savo tekstūrą ir skonius, kaip ir dauguma varškės ar sūrio tortų. Dažniausiai jį gaminu dieną prieš valgymą ir laikau šaldytuve per naktį. O dabar: gaminkime!

Pirmiausia pasiruošiu formą, kurioje kepsiu tortą. Tokiam produktų kiekiui renkuosi pailgą kekso/duonos formą. Maniškė yra 19 cm ilgio, bet jei turite kiek trumpesnę, ji irgi puikiai tiks. Jei noriu gaminti apvalų tortą, dvigubinu visų produktų kiekį ir renkuosi apvalią 22 cm atsegamą torto formą. Formą ištiesiu kepimo popieriumi ir kraštus patepu sviestu. Dėl patogumo iki kepimo popierių prisegu segtukais.

Imuosi gaminti pagrindą. Dažnai sūrio ar varškės tortų pagrindai yra gaminami iš jau iškeptų sausainių, bet šįkart jį gaminsiu panašiai kaip trapią tešlą iš paprastų produktų. Toks pagrindas man patinka, nes ne tik nereikia pirkti sausainių (sutaupau tiek pinigų, tiek plastiko pakuočių), bet ir pagaminu be konservantų ar kitų nereikalingų priedų.

Visus ingredientus sudedu į virtuvinio kombaino indą su peiliu apačioje. Svarbu, kad sviestas būtų visiškai šaltas ir neminkštas. Kavą šįkart renkuosi miežinę arba cikorijų. Ji yra be kofeino ir tokios galima nuspirkti beveik visose maisto prekių parduotuvėse. Žinoma, puikiai tinka ir įprasti tirpios kavos milteliai.

Pagrindo ingredientus sumalu kombainu iki šlapio smėlio trupinių. Nereikėtų permalti, nes trupiniai pradės lipti į gumuliukus.

Trupinius supilu į paruoštą formą, išlyginu ir delnu bei pirštais švelniai prispaudžiu. Formą su paruoštu torto pagrindu dedu į šaldytuvą kol ruošiu įdarą.

Ir įdarui nereikės jokių retų ar brangių produktų: juos matote nuotraukoje.

Kolkas net nereikės plauti kombaino indo, nes iškart po trupinių ten keliauja visi įdaro ingredientai. Juos sumalu iki visiškai kreminės konsistencijos, kol nelieka varškės gumuliukų.

Prieš pilant kremą ant pagrindo, į atskirą dubenėlį atidedu kelis šaukštus kremo (apie 80 g). Į atidėtą kremą beriu tirpios kavos miltelių ir gerai išmaišau.

Taip turiu baltą ir rudą kremus, todėl galėsiu padaryti gražų ornamentą ant torto višraus. Tai ir bus pagrindinė torto puošmena.

Visą baltą kremą sudedu ant torto pagrindo ir išlyginu paviršių. Rudą kremą sudedu torto centre juostele per visą ilgį.

Šaukštelio rankenėle arba pagaliuku darydama S arba gyvatėlės formos judesį sumaišau rudą kremą su baltu išgaudama ornamentą.

Tortą kepu iš anksto iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio 40 minučių. Pasibaigus kepimo laikui tortą išimu iš orkaitės ir vėsinu neišėmusi iš formos ant grotelių kambario temperatūroje. Tik išimtas iš orkaitės jis drebės kaip želė ir gali pasirodyti neiškepęs, bet taip turi būti. Nesusigundykite jo kepti dar ilgiau, nes galite prarasti išsvajotą kremiškumą! Kai tortas atvėsta iki kambario temperatūros, perkeliu jį į šaldytuvą bent 4 valandoms. O tada jau galima skanauti atsargiai išėmus iš formos.

Šaldytuve jis laikysis ilgai, apie savaitę. Rekomenduoju tik uždengti, kad neapdžiūtų ir neįgertų kitų produktų kvapų.

VARŠKĖS TORTAS SU KAVA

Nuostabiai kreminis varškės tortas su trapiu karamelizuoto sviesto pagrindu ir varškės bei kavos įdaru. Nei torto ruošimui, nei puošimui nereikės gaišti laiko. Prieš kepant ant viršaus išraitysite ornamentą iš kavos kremo. Atšaldytas šaldytuve toks tortas pradžiugins visus varškės ar sūrio torto mėgėjus. Atšaldyti primygtinai rekomenduoju, kad pasiektumėte norimą efektą!

Ingredientai

PAGRINDUI:

  • 100 g baltų kvietinių miltų
  • 50 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 130 g šalto sviesto DVARO
  • 60 g cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 šaukštas tirpios kavos miltelių (tinka ir be kofeino arba miežinė, riešutinė)

ĮDARUI:

  • 500 g vaškės 9% rieb. DVARO
  • 3 kiaušiniai
  • 170 g grietinės 40% rieb. DVARO
  • 100 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštas tirpios kavos miltelių (tinka ir be kofeino arba miežinė, riešutinė)

Gaminimo eiga

  • Pasiruošiu formą, kurioje kepsiu. Renkuosi pailgą kekso/duonos formą (maniškė 19 cm ilgio, bet tiks ir trumpesnė). Jei noriu kepti didesnį apvalų tortą, dvigubinu visų produktų kiekius ir renkuosi 22 cm atsegamą tortinę formą. Formą patepu sviestu ir iškloju kepimo popieriumi.
  • Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių be vėjelio.

PAGRINDAS:

  • Į kombaino su peiliu apačioje indą sudedu visus pagrino ingredientus ir sumalu iki drėgno smėlio konsistencijos trupinių.
  • Trupinius supilu į paruoštą formą, paskirstau tolygiai ir delnu švelniai prispaudžiu. Dedu formą į šaldytuvą, kol ruošiu įdarą.

ĮDARAS:

  • Į tą patį kombaino indą su peiliu dedu visus įdaro ingredientus išskyrus kavą. Viską sumalu iki visiškai kreminės konsistencijos.
  • Į atskirą dubenėlį atidedu apie 80 g kremo ir sumaišau jį su kava.
  • Baltą kremą pilu ant pagrindo. Išlyginu paviršių mentele.
  • Rudą kavos kremą sudedu per vidurį ant balto kremo juostele. Šaukštelio rankenėle arba pagaliuku padarau ornamentą sumaišydama baltą kremą su rudu, darydama gyvatelės/ S formos raštą.

KEPIMAS:

  • Kepu įkaitintoje iki 170 laipsnių orkaitėje be vėjelio 40 min.
  • Praėjus kepimo laikui, tortą išimu iš orkaitės (jis drebės kaip želė ir gali pasirodyti neiškepęs, bet taip turi būti). Ataušinu jį neišėmusi iš formos ant grotelių kambario temperatūroje, o atvėsusį dedu į šaldytuvą bent 4 valandos prieš valgymą. Jis išliks nesugedęs ir skanus šaldytuve bent 5-7 dienas (rekomenduoju uždengti, kad neapdžiūtų ir nesugertų kitų maisto produktų kvapų).

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO pieno produktų prekiniu ženklu.

Atsakymai į “VARŠKĖS TORTAS SU KAVA”: 9

  1. Donata parašė:

    Neturiu tirpios kavos, bet į pagrindą bersiu kakavos, o į kremo dalį naminį šokolado padažą pagal Estos knygos receptą. Tai mano cinkelis bus ne kava, o šonoladas! Jau laukiu vakaro, kol kepsiu.🥰

  2. Gerda parašė:

    Sveiki Amelija,

    Kazi ar iseitu pagrindas jei naudociau GF miltus? 🙂

  3. Liucija parašė:

    Pyragas-tortas tobulas, tikrai! 🤩 gaminau su tirpia kava, pasaka kaip dera! Skonio receptoriai sproginėjo iš malonumo kaip fejerverkai 😀🙃💕
    Wow, kaip ir kiti jūsų receptai 👌

  4. Rita parašė:

    Nemaniau, kad taip lengva bus jį padaryti 👍, o jau skonis 🤤👏dar darysiu ir darysiu, ačiū už puiku recepta 🤗

  5. Vaida parašė:

    Man varske nesutvirtejo, nepavyko isimti iš formos, tai kabinom saukstais. Naudojau grietine 34% riebumo. Gal tai priežastis? Maniškis net iškilo bet paliko labai minkštas ir nesutvirtejas.
    Skonis labai geras.
    Noreciau gaminti dar karta, bet galvoju, ką kitaip daryt, kad gautusi taip kaip pas Amelija 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Kaip gaila, kad nepavyko taip, kaip norėjosi. O ar atšaldėte? Gali būti, kad grietinė turėjo įtakos, nes audojau riebesnę. Tikiuosi sekantį kartą pavyks sėkmingiau 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos