Šiandien antroji Velykų diena. Pandemijos reikalai ir kitos aplinkybės mūsų šeimos Velykas nuspalvino nelabai šventiška nuotaika, bet visada sau primenu, kad gyvenimas nėra tiesi linija. Pasitaiko, kad kalendoriui skelbiant, jog šiandien šventinė diena, nuotaika nebūna nei kiek šventinė. Bus kitaip, bus nauja diena, bus kita šventė. Prieš Velykas pora dienų praleistos Vilniuje buvo fantastiškos ir tai įrodo, kaip viskas plaukia savu ritmu ir lūkesčių kėlimas sukelia daugiau neigiamų padarinių, nei naudos ar laimės. Neturi lūkesčių – netenka nusivilti. Gyveni šia akimirka ir jautiesi, kad esi. O šią akimirką pasistengti galima visada!
Kiek nukrypau :). Velykos, kiaušiniai… Mhm! Šiandien daug kas šaldytuve turime virtų kiaušinių, aka margučių. Jūs jau žinot, kaip aš nenoriu išmesti maisto. Todėl šis receptas bus labai į temą. Įdaryti kiaušiniai prikelia nuliūdusius margučius į kitą lygmenį. Tikrai! Jei niekad neragavot, labai verta susimąstyti. Ši mano variancija su mažaisiais marinuotais agurkėliais ir garstyčiomis.
Pirmiausia verdu kiaušinius, jei neturiu jau išvirtų. Mėgstu pradėti kiaušinius virti jau verdančiame vandenyje. Tai yra, pirmiausia puode užverdu vandenį ir tada atsargiai šaukštu juos dedu į puodą. Taip verdami kiaušiniai lengviau nusilupa. Tokiam patikelaui juos verdu 11 min.
Kai tik baigiasi virimo laikas, kiaušinius iškart vėsinu po šaltu vandeniu. Nenoriu, kad jie pervirtų ir trynys iš kieto taptų miltingu ir sprangiu. Beje, staigus vėsinimas irgi prisideda prie lengvesnio lukšto lupimo.
Dabar kiaušinius nulupu ir atsargiai perpjaunu perpus, stengdamasi nepažeisti baltymo puselių.
Itin smulkiai supjaustau mažuosius marinuotus agurkėlius. Galima tarkuoti, bet mažų kubelių tekstūra čia taip tinka, o agurkėlių juk visai nedaug, todėl ir laiko daug tam neprireikia. Agurkėlius, garstyčias ir majonezą dedu į dubenį.
Dabar atsargiai šaukštelio pagalba iš kiaušinio puselių išimu trynius ir dedu į dubenėlį prie agurkėlių.
Viską maišau šakute iki kreminės masės. Tada ragauju ir sūdau bei beriu pipirų. Įdaras turi būti šiek tiek sūrokas, nes keliaus ant baltymo puselės, kuri iš esmės neturi jokio ryškaus skonio.
Įdarą šaukteliu dedu ant baltymų puselių, pabarstau turimais žalumynais ir iškart galima ragauti!