Granola yra populiarus pagardas pusryčiams ar užkandžiams. Dažniausiai ji būna saldi ir mes ją barstom ant jogurto ir vaisių ar valgom su pienu. O šįkart noriu pasidalinti pikantiškos, sūrios granolos su prieskoniais receptu. Ji tiks barstyti ant salotų, sriubų, sumuštinių, į budos dubenėlius, net sukti į tortilijas ar tiesiog skanauti su jogurtu ar varške. Galbūt nesate saldumynų mėgėjas, o gal norite vartoti mažiau cukraus. Arba tiesiog išbandyti naują pikantišką granolos pusę ir praplėsti jos panaudojimo ribas! Tokia granola šauniai tiks ir Kalėdų dovanoms. Ją dovanosiu sesei, kuri mažina suvalgomo cukraus kiekį. Tikiu, kad ji apsidžiaugs!
Prieskonių variacijų galima sugalvoti daugybę. Šįkart naudosiu mano mėgstamus kuminus, kalendrų sėklas ir čili. Manau, kad būtų puiku pridėti dar ir česnakų miltelių. O gal daryti curry granolą? Gal jūs ar žmogus, kuriam dovanosite, mėgsta aštrų maistą? Tuomet berkite daugiau čili. Taigi, galimybės įvairios ir tai puiki proga eksperimentuoti.
Granola bus tinkama valgyti ilgai, bent du mėnesius ar daugiau. Svarbu laikyti sandariame stikliniame inde ir ji išliks traški.
Pirmiausia į didesnį dubenį sudedu avižinius dribsnius, riešutus ir sėklas. Šįkart naudosiu žemės ir graikiškus riešutus, saulėgrąžas ir moliūgų sėklas, sezamus ir linų sėmenis. Granolos receptuose dažniausiai galima griežtai nesilaikyti nurodytų priedų ir juos keisti turimais ar mėgstamais.
Dabar ruošiu sirupą. Pirmiausia atskiriu du kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynių nereikės, todėl juos padedu į šaldytuvą ir panaudosiu kažkam kitam: blynams, omletui, padažui…
Baltymus plaku, kol lengvai suputoja ir “atlaisvėja”. Tikrai nereikia plakti iki standžių putų!
Dabar pilu visus likusius sirupo ingredientus: aliejų, medų (arba klevų sirupą), balzaminį actą ir sojos padažą.
Sirupėlis paruoštas. Reikės tik gerai išmaišyti prieš pat pilant ant dribsnių.
Dribsnius sumaišau su pasirinktais prieskoniais.
Pilu gerai išmaišytą sirupą ir išmaišau masę, kol nelieka sausų dribsnių ir sirupas visur tolygiai pasiskirsto.
Granolą pilu į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepu įkaitintoje iki 170 laipsnių orkaitėje su vėjeliu apie 20 min. Būtinai pamaišau du kartus kepimo eigoje. Dažniausiai pirmąkart maišau praėjus 10 minučių kepimo ir antrąkart praėjus 15 minučių kepimo laiko.
Iškepus granolos nebemaišau ir leidžiu jai visiškai atvėsti skardoje, išimtoje iš orkaitės. Tik jai visiškai atvėsus, dedu į sandarų stiklinį indą, kuriame ji galės ilgai išlikti tinkama valgyti it traški.
Miela Amelija,
kiek laiko gali stovėti inde tokia granola? mane sužavėjo sūrios granolos koncepcija. net nesusimąsčiau, kad galima padaryti 😀
Labai skani granola!
Tiesa, nedėjau linų semenų, nes ,,linų sėmenyse yra daug kepimui neatsparių riebalų, kurie aukštoje temperatūroje virsta sveikatai žalingais transriebalais“. (Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.)
Tai tiek, liux tikrai:))
Labai ačiū už teigiamą įvertinimą :)!