Ajaijai, negaliu kitaip pradėti šio įrašo, kaip pavaitojimu, mat šis filo tešlos tortas yra KAŽKAS NUOSTABAUS. Nesvarbu, kad jį pagaminti yra paprasta ir greita (šiek tiek užtrunku tik aptepdama filo tešlos lapus sviestu), nesvarbu, kad jis atrodo fantastiškai gražiai, nesvarbu, kad nereikia praktiškai jokių įgūdžių virtuvėje, nesvarbu nes… Jis man dieviškai skanus. Na tikrai… Juo su dideliu noru smaližiauja ir visi trys mano vaikai, kurie (maži šmikiukai), matyt, yra palepinti visokiausių valgių ir desertų ir yra tapę gan išrankiais gurmanais. Tad patiekalas ar desertas, kuris patinka visiems trims, nutinka ne taip ir dažnai. Ką vaišinau, tiems labai patiko. MAN PAČIAI LABAI PATIKO. Todėl siūlau ir jums išsikepti. Šventiniam Velykų stalui tokia gėlė būtų ne tik puošmena, bet ir hitas.
Soufra tortas yra sviestiškai traškiu paviršiumi su kreminiu kiaušininiu grietinėlės kremu apčioje. Reiškia, svarbu pasirinkti geros kokybės pieno produktus, nes jie čia kuria esminius skonius ir tekstūras. Be abejonių, mano virtuvėje tai reiškia aukščiausios kokybės DVARO produktus. Prireiks riebios 35% grietinėlės ir sviesto. Dar trys dideli kiaušiniai, cukrus, vanilė ir, žinoma, filo tešla. Jos galima rasti didesniuose prekybos centruose šaldytos tešlos skyriuose.
Pasiruošiu kepimo formą: naudojau 26 cm skersmens atsegamą apvalią torto formą. Tinka ir kitokia, svarbu, kad dydis būtų maždaug kaip aprašyto dydžio. Kepimo formos netepu riebalais, šiuo atveju tai nebūtina. Nedideliame puode (arba mikrobangų krosnelėje) ant mažos kaitros ištirpinu sviestą.
Įjungiu orkaitę nustačiusi 200 laipsnių be vėdinimo, kaitinimas iš viršaus ir apačios.
Atitirpintą filo tešlą (jei naudoju šaldytą), atsargiai išvynioju ir vieną lapą tiesiu ant švaraus stalo. Naudodama konditerinį teptuką apšlakstau lapą sviestu ir ištepu tolygiai visą lapo paviršių (tepimui naudoju teptuką arba pirštus).
Išteptą lapą lenkiu perpus (jis tampa dvigubas) ir atsargiai, nesuplėšydama įtiesiu į keimo formą, uždengdama kiek daugiau nei pusę jos dugno. Lapo kraštus užlankstau į vidų palikdama tešlą ant formos sienelių (suformuodama “dubenį”) ir gerai prispausdama prie kraštelių.
Imu antrą tešlos lapą ir taip pat aptepusi sviestu įtiesiu į likusią neuždengtą formos pusę, tiesdama naująjį lapą taip, kad “užliptų” ant pirmojo. Tikslas – suformuoti kiek pavyksta sandaresnį “dubenį”, kad kepant neišbėgtų užpilas.
Imu trečią lapą ir patepusi sviestu sulankstau kaip 5-6 cm aukščio armonikėlę (kaip lankstyti raskite nuotraukose viršuje). Sulankstytą armonikėlę susuku į rožę ir ją perkeliu į tešla išklotos formos centrą.
Likusius tešlos lapus tepu sviestu, lankstau armonikėlėmis ir suku aplink centrinę rožę per daug nesuspausdama, kad sudaryčiau didelį gelės formos tortą.
Dabar į dubenį mušu kiaušinius, pilu grietinėlę, cukrų, vanilę ir druską. Naudodama rankinę plakimo šluotelę išplaku užpilą. Plaku tiek, kad gerai išsimaišytų kiaušiniai ir cukrus, bet nesusiplaktų putos. Naudoju maišymo judesius, stengdamasi nepriplakti oro į mišinį.
Užpilą galima perkošti per sietelį, kad neliktų kiaušinių gumuliukų, bet jei užpilas gerai išmaišytas, perkošimas tikrai nebūtinas.
Užpilą tolygiai užpilu ant suformuotos tešlos gėlės, stendamasi užpilti ant visų iškilusių kauburėlių.
Torto paviršių pabarstau ruduoju cukrumi.
Jei naudoju atsegamą kepimo formą, ją statau ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir keliu skardą į vienu lygiu žemesnę už centrinę lentynėlę orkaitėje.
Kepu tortą apie 30-40 minučių, kol jis tampa rusvai apskrudęs, o atsargiai peiliu patikrinus centrą matyti, kad užpilas nebėra skystas.
Tortą ištraukusi iš orkaitės barstau smulkintomis pistacijos. Iškiliausius torto kauburėlius plona srovele apšlakstau skystu medumi.
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO, reklama.
Ar galiu kepti ir kitą dieną tik valgyti ? Ar skaniausias tos dienos kepimo ?
Taip, galima kepti ir iš vakaro, tik rekomenduoju neuždengti sandariai, nes nebebus traškumo 🙂
Ar tortą galima laikyti šaldytuve, ar geriau kambaryje? Aciu
Taip, galima laikyti šaldytuve, jei jis pilnai atvėso. Dalis žmonių labiausiai mėgsta šį tortą būtent atšalusį.
Detaliai ir aiškiai pateiktas receptas, puikiai pavyko 🙂 Apskritai receptai su Filo tešla vilioja savo gražiu vaizdu ir skrandžio neapsunkinimu.
Patarkite, kad darote, kai reikia panaudoti ne visą Filo tešlos pakuotę? Lietuvoje ją parduoda tik šaldytą, o jei reikia tik 10 lakštų, kaip darote? Juk negalima negalima atšildytos pakartotinai šaldyti.
Ačiū labai :). Sunaudoju visą filo tešlos pakelį iškart. Jei norėčiau pasilikti dalį, tai suvyniojusi sandariai dėčiau į šaldytuvą dar kelioms dienoms.