BAKLAVA BANDELĖS

2024-03-28

Baklava yra fantastiškas saldumynas. O dar šiuo metu mane apsėdo tikras pistacijų geidulys, tad gimė baklava bandelės. Tai mano baklavos skonių interpretacija sluoksniuotos bandelės pavidalu. Manau, kad Velykų pusryčiai būtų nuostabi proga joms patiekti. Juo labiau, kad bandeles galima pagaminti iš vakaro ir palikti skardoje apklotas iki ryto. Tuomet ryte aptepti kiaušinio ir klevų sirupo plakiniu prieš pašaunant į orkaitę. Nedaug dalykų gyvenime gali būti geriau už naminę šviežią gardžią bandelę ryte prie kavos :). O jei ji įdaryta saldžia pistacijų ir graikinių riešutų mase, tai tikrai tampa šventiniais pusryčiais.

Šaldyta sluoksniuota tešla yra šio recepto palengvinimas, nes pasigaminti tokią tešlą namuose UŽTRUNKA. Ne vieną ir ne dvi valandas. Tad imu ir nusiperku jau pagamintą iš LIDL. Pakelyje Culinea tešlos yra 4 vienodo dyžio lakštai – labai patogu naudoti. Kita esminė bandelių sudedamoji – riešutų masė, kuriai naudoju Alesto graikinius riešutus ir lukštentas sūdytas ir skrudintas pistacijas. Kad riešutų masė būtų saldi ir nebiri, pilu klevų sirupo. Taigi, kaip jau pasidarė aišku, visus šiuos produktus už gerą kainą lengvai radau LIDL. O kad jau pasiruošta, laikas kepti!

Šaldytą tešlą atitirpinu kambario teperatūroje (tai užtrunka apie 1-2 val.). Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinant iš viršaus ir apačios.
Pistacijas ir graikinius riešutus sumalu maisto smulkintuvu iki žvyro konsistencijos. Malu naudodama pulsavimo metodą – įjungiu malimą porai sekundžių ir išjungiu. Taip kartoju, kol gaunu norimą riešutų stambumą.
Į maltus riešutus pilu klevų sirupą, cukrų ir vanilinį cukrų. Gerai išmaišau ir gaunu tirštą riešutų košę.

Imu lakštą atitirpintos tešlos (mano pakelyje buvo 4 lakštai) ir jį pakočioju šiek tiek suplonindama bei padidindama. Ant lakšto lygiu sluoksniu tepu pusę riešutų košės. Tuomet ant viršaus dedu kitą taip pat pakočiotą lakštą, uždengdama riešutus.

Tešlos ir riešutų “sumuštinį” pjaustau tešlos ratuku arba peiliu į 2-3 cm pločio išilgas juosteles.

Imu po vieną juostelę ir šiek tiek pratampiusi ją į ilgį, suku kaip garbaną ar spiralę (vieną galą laikau nejudindama, o kita suku ratu).

Gavusi garbaną ją susuku į sraigę. Paskutinį tešlos galiuką pakišu po bandelės apačia, kad kepant sraigė neišsisuktų.
Susuktas bandeles dedu į kepimo popieriumi ištiestą skardą palikdama tarpelius, nes kepant bandelės išsipučia. Kepu per du kartus, nes visos bandelės netelpa į vieną skardą.

Dubenėlyje suplaku kiaušinį su šaukštu klevų sirupo ir teptuku gausiai aptepu badneles. Jei norisi – pabarstau ruduoju cukrumi.
Laikas bandeles kepti – skardą perkeliu į jau įkaitusią iki 180 laipsnių orkaitę be vėjelio. Dedu į centrinę lentynėlę. Kepu 17-20 min., arba kol bandelės išsipučia ir švelniai rusvai paskrunda paviršius.

Iškeptas bandeles valgome iškart dar karštas arba jau atvėsintas. Norint išgauti dar stipresnį “baklava” efektą, galima iškeptas bandeles patepti klevų sirupu.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su LIDL, reklama

BAKLAVA BANDELĖS

Tai mano baklavos skonių interpretacija sluoksniuotos bandelės pavidalu. Bandeles galima pagaminti iš vakaro ir palikti skardoje apklotas iki ryto. Tuomet ryte aptepti kiaušinio ir klevų sirupo plakiniu prieš pašaunant į orkaitę. Nedaug dalykų gyvenime gali būti geriau už naminę šviežią gardžią bandelę ryte prie kavos :).

Ingredientai

  • 70 g lukštentų sūdytų ir kepintų pistacijų
  • 100 g graikinių riešutų
  • 100 g klevų sirupo
  • 2 šaukštai cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos (1 pakelis)

aptepimui:

  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas klevų sirupo

barstymui (nebūtina):

  • 2 šaukštai rudojo cukraus

Gaminimo eiga

  • Šaldytą tešlą atitirpinu kambario teperatūroje (tai užtrunka apie 1-2 val.). Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinant iš viršaus ir apačios.
  • Pistacijas ir graikinius riešutus sumalu maisto smulkintuvu iki žvyro konsistencijos. Malu naudodama pulsavimo metodą – įjungiu malimą porai sekundžių ir išjungiu. Taip kartoju, kol gaunu norimą riešutų stambumą.
  • Į maltus riešutus pilu klevų sirupą, cukrų ir vanilinį cukrų. Gerai išmaišau ir gaunu tirštą riešutų košę.
  • Imu lakštą atitirpintos tešlos (mano pakelyje buvo 4 lakštai) ir jį pakočioju šiek tiek suplonindama bei padidindama. Ant lakšto lygiu sluoksniu tepu pusę riešutų košės. Tuomet ant viršaus dedu kitą taip pat pakočiotą lakštą, uždengdama riešutus.
  • Tešlos ir riešutų "sumuštinį" pjaustau tešlos ratuku arba peiliu į 2-3 cm pločio išilgas juosteles.
  • Imu po vieną juostelę ir šiek tiek pratampiusi ją į ilgį, suku kaip garbaną ar spiralę (vieną galą laikau nejudindama, o kita suku ratu).
  • Gavusi garbaną ją susuku į sraigę. Paskutinį tešlos galiuką pakišu po bandelės apačia, kad kepant sraigė neišsisuktų.
  • Susuktas bandeles dedu į kepimo popieriumi ištiestą skardą palikdama tarpelius, nes kepant bandelės išsipučia. Kepu per du kartus, nes visos bandelės netelpa į vieną skardą.
  • Dubenėlyje suplaku kiaušinį su šaukštu klevų sirupo ir teptuku gausiai aptepu bandeles. Jei norisi – pabarstau ruduoju cukrumi.
  • Laikas bandeles kepti – skardą perkeliu į jau įkaitusią iki 180 laipsnių orkaitę be vėjelio. Dedu į centrinę lentynėlę. Kepu 17-20 min., arba kol bandelės išsipučia ir švelniai rusvai paskrunda paviršius.
  • Iškeptas bandeles valgome iškart dar karštas arba jau atvėsintas. Norint išgauti dar stipresnį "baklava" efektą, galima iškeptas bandeles patepti klevų sirupu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos