Morkų tortas – vienas iš tradicinių desertų, valgomų Velykų proga. Gal dėl to, kad triušiai yra Velykų simbolis, o tortui pagaminti reikia triušių mėgstamiausios daržovės – morkų? Negaliu to patvirtinti, tačiau pasilikime prie šio paaiškinimo :). Šis morkų tortas yra ir visai paprastas, ir visai ypatingas:
Šiam tortui pagaminti reikės net trijų pieno produktų: sviesto, grietinės ir varškės. Visus juos renkuosi “Dvaro”. Na, sakykit ką norit, bet “Dvaro” produktai nugali savo kokybe ir skoniu. [reklama]
Kaip visada, gaminkime kartu, o apačioje rasite recepto kortelę, kurią lengva sekti jau gaminimo procese.
Pirmoji užduotis yra pagaminti degintą sviestą. Tai yra paprasčiau, nei skamba: sviestą reikia išlydyti keptuvėje arba puode ant vidutinės kaitros ir kepinti iki tamsaus gintaro spalvos.
Tai netruks ilgai, apie 5-7 min., priklausomai nuo kaitros. Sviesto spalvos kitimą patogu stebėti, jei jūsų keptuvė ar puodas yra šviesiu dugnu. Tačiau, jei kepinate ketaus ar kitokioje tamsaus dugno keptuvėje, spalvą galite tikrinti šaukštu (kaip nuotraukoje). Pakepintas sviestas turi tokias tamsias “nuosėdas”. Viskas gerai, čia slypi skonio burtas, reiškia mums nuosėdų reikia. Pakepintą sviestą palieku atvėsti iki kambario temperatūros.
Į dubenį, kuriame maišysiu tešlą, mušu kiaušinius, pilu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku iki tirštų baltų putų. Tai užtrunka kelias minutes.
Į kiaušinių masę supilu ataušusį degantį sviestą (su visomis nuosėdomis) ir dedu grietinę. Vėl išplaku iki vientisos masės.
Atskirame dubenėlyje išmaišau sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir muskatą.
Pasiruošiu torto priedus: sutarkuoju morkas ir pasveriu jų reikiamą kiekį. Riešutus pakepinu ant sausos keptuvės ir, kai atvėsta, šiek tiek pasmulkinu peiliu.
Dabar į plaktą masę supilu miltų mišinį ir mentele arba šaukštu šiek tiek permaišau, tačiau dar ne iki vientisumo.
Į beveik išmaišytą tešlą supilu morkas ir riešutus ir dabar jau maišau iki vientisos tešlos, kurioje viskas pasiskirstę tolygiai.
Tešlą supilu į kepimui paruoštą (dugnas ištiestas kepimo popieriumi, kraštai gausiai patepti sviestu) atsegamą torto formą (skersmuo 22 cm). Tešlą paskirstau tolygiai ir kepu iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio apie 30-35 min. arba kol į centrą įkištas pagaliukas yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla. Svarbu stebėti savo kepinį ir aklai nesivadovauti nurodytu kepimo laiku, nes, kaip visi žinome, VISOS ORKAITĖS YRA SKIRTINGOS :).
Iškeptą biskvitą atsargiai išimu iš kepimo formos ir palieku visiškai atvėsti ant grotelių.
Kol biskvitas vėsta, gaminu kremą: į virtuvinio kombaino (su peiliu apačioje) indą sudedu visus kremo ingredientus: varškę, grietinę ir cukrų. Viską sumalu iki šilkinio kremo, kuriame nebėra varškės grūdelių.
Kremą (visą!) užtepu ant ataušusio biskvito. Kremo sluoksnis storas ir standus, jis nenuslys ir neištirps, nes pagrindinė jo sudedamoji dalis yra varškė. Tortą puošiu cinamonu ir apelsino žievele. SKANAUS!
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO pieno produktais. Reklama.
Gaminu jau antrą kartą! Tikrai nuostabus, nuo stalo pradingsta :))
Kaip smagu! Labai ačiū už atsliepimą! 🙂
Laba diena, Amelija!
Dukters 1am gimtadieniui noriu pabandyti šį tortą pagaminti 2 aukštų🙈 Kaip manot, ar kremas ne per skystas , galėčiau jį tepti tarp biskvitų?
Taip, tikrai galėtumėt. Kremas gan tirštas 🙂
Ačiū
Labai prašau 🙂
Sveiki Amelija,
Gaminsiu si torta velykom, planuoju ji sloksniuoti keliais aukstais. Kaip geriausia islaikyti sviezu biskvita per nakti? Krema planuoju tepti ryte. 🙂 aciu!
Atleiskit už pavėluotą atsakymą. Ir pati šioms Velykoms jį kepiau ir sluoksniavau. Naudojau dvigubą ingredientų kiekį. Kepiau du biskvitus 26 cm skersmens formoje, juos laikiau maišelyje per naktį ir pjoviau išilgai perpus. Gavau 4 biskvitus. Juos sutepiau dvigubu kiekiu kremo.
Puikus receptas! Labai gardus ir sveikesnis desertas 🧚♂️
Teko net receptą atskleisti šeimos moterims 😁
Labai smagu, kad patiko ir net kilo susidomėjimas receptu 🙂
Super! Tėčio dienos progra irgi puikiai tiko 😊
Kaip smagu, ačiū, kad parašėte 🙂
Idomu ar tiktų grietinę pakeisti graikišku jogurtu ?
Taip 🙂