Apverstainiu vadinu pyragą, kur prieš supildama tešlą į kepimo formą, jos dugne sudėlioju kokius nors vaisius ir kepdami jie karamelizuojasi su cukrumi ar karamele, o iškeptą pyragą patiekiu apvertusi, t.y. dugnu į viršų. Šįkart sezonas vis dar diktuoja kaulavaisius, kuriuos aš dievinu. Apverstainis su persikais yra ypatingo gardumo desertas: saldus, aromatingas, minkštas ir drėgnas. Persikai, kuriuos sudėlioju kepimo formos dugne prieš tai pabėrusi rudojo cukraus, kepdami išskiria savo sultis ir ištirpsta drauge su cukrumi virsdamos nuostabaus skonio karamelizuota pyrago karūna. Be to, įdomiausia akimirka – apvertus pyragą nuplėšti kepimo popierių ir atidengus pasidžiaugti, koks gražus vaisių raštas pavyko.
Nors pirmiausia visas dėmesys atitenka karamelizuotiems persikams, ne ką mažiau svarbi pyrago tešla. Šiuo atveju noriu ypač drėgno, gan sunkaus ir minkšto pyrago, kuris derėtų prie saldžios persikų karūnos. Visiems norams pasiekti man padeda AMFORA graikiškas jogurtas su persikais, pyragui suteikdamas ne tik drėgnumo ir minkštumo, bet ir malonų persikų poskonį, kuris idealiai išpildė mano persikų apverstainio viziją, kurią turėjau kurdama šį receptą.
Pasiruošiu 22 cm skersmens atsegamą kepimo formą: jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu.
Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, o groteles įstatau į apatinę orkaitės lentynėlę.
Rudąjį cukrų tolygiai išbarstau į kepimo formos dugną.
Nuplautus persikus pjaunu perpus ir išėmusi kauliuką puseles pjaustau plonomis skiltelėmis.
Persikų skilteles sudėlioju kepimo formos dugne ant rudojo cukraus. Kadangi tai apverstas pyragas, jam iškepus persikai atsiras pyrago viršuje kaip puošmena, tad stengiuosi išdėlioti gražų raštą, pavyzdžiui gėlę. Dėliodama raštą stengiuosi nepalikti tarpelių, kad tešla kepimo metu neprasiskverbtų žemyn į dugną ir mano raštas išliktų “nenuskandintas”.
Didesniame dubenyje maišau tešlą: mušu kiaušinius, pilu cukrų ir vanilinį cukrų. Gerai išplaku šluotele arba elektriniu plaktuvu iki vientisumo ir suputojimo.
Mažame puode ar mikrobangėje ištirpinu sviestą ir kiek ataušintą supilu į kiaušinių masę. Taip pat sudedu graikišką jogurtą ir šluotele gerai išmaišau.
Dabar į tešlą sudedu miltus, krakmolą, druską ir kepimo miltelius. Šluotele maišau, kol nelieka jokių miltų gumuliukų ir gaunu vientisą nelabai tirštą tešlą.
Leidžiu tešlai pastovėti 5-10 min., o tada atsargiai ją supilu ant persikų, išdėliotų kepimo formoje. Mentele išlyginu tešlos paviršių ir dedu pyragą kepti į apatinę orkaitės lentynėlę maždaug 40-50 min.
Iškeptą pyragą ištraukiu iš orkaitės ir leidžiu pastovėti formoje apie 5 min., o tada peiliu apvedusi kepimo formos perimetrą ir įsitikinusi, kad pyragas neprilipęs prie formos, atsegu ir nuimu formos žiedą.
Laikas apversti pyragą: ant jo dedu lėkštę ir naudodama rankšluostėlį, kad nenusideginčiau rankų, greitu judesiu apverčiu pyragą (jis atsiduria lėkštėje). Atsargiai nuimu kepimo formos dugną ir švelniai nuplėšiu kepimo popierių, atidengdama karamelizuotų persikų raštą.
Pyragą valgome iškart, nes karštas arba katik atvėsintas man jis skaniausias. Patiekiu su vaniliniais ledais arba graikišku jogurtu, arba be papildomų priedų.
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždėmis, reklama