“MAROKO” SALOTOS

2022-01-18

Šias salotos gaminu kokius 5 metus ir niekaip nepamenu, kaip jos atsirado mano virtuvėje ir kodėl jas vadinu Maroko salotomis. Galvoju, kad gal dėl avinžirnių, razinų ir prieskonių, būdingų tiems kraštams? Kad ir kaip bebūtų su atsiradimo istorija ir pavadinimo kilme, jos yra fantastiškos! Sočios, bet kartu gaivios, su visa palete tekstūrų ir skirtingų tarpusavyje derančių skonių. Siūlau nepraleisti recepte nurodyti prieskonių, o daržoves galima ir pakeisti kitomis pagal skonį, esamą šaldytuvo turinį ir sezoną.

Pirmiausia sietelyje nuplaunu bolivines balandas. Mėgsta jas vadinti kynva :). Šįkart naudoju bolivinių blandų mišinį, tačiau tiks ir vien baltos, raudonos ar juodos. Nedideliame puode kruopas užpilu vandeniu ir užkaičiu. Nuo užvirimo momento skaičiuoju 5 min. Iškart po to kruopas vėl pilu į sietelį ir ataušinu perliedama šaltu vandeniu iš čiaupo.

Dabar suruošiu daržoves. Morkas tarkuoju šiaudeliais. Turiu puikią Gefu tarką. Jeigu panašios tarkos neturite, rekomenduočiau morkas pjaustyti peiliu plonais šiaudeliais, kad gautumėte tą traškią tekstūrą. Na, o labai tingint pasidarbuoti peiliu, galima morkas sutarkuoti įprasta stambia tarka.

Paprikas supjaustau lazdelėmis, svogūnus labai plonais pusžiedžiais, o fetą arba brinzą sutrupinu naudodamą smailųjį peilio galą.

Atėjo laikas sumaišyti padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudedu į mažą dubenėlį ir gerai išmaišau. Mėgstu česnaką ir druską, todėl jų dedu didenius kiekius, nurodytus recepte.

Visus salotoms skirtus ingredientus sudedu į didelį dubenį, kuriame bus patogu jas išmaišyti.

Ant daržovių pilu padažą ir išmaišau naudodama du šaukštus. Salotas dažniausiai valgome iškart, tačiau jei šiek tiek lieka, pastovėjusios pernakt šaldytuve jos man tampa dar skanesnės. Skoniai susijungia ir susistovi, tad drąsiai gaminkite ir iš vakaro.

“MAROKO” SALOTOS

Sočios ir kartu gaivios salotos, pilnos skirtingų tekstūrų ir tarpusavyje suderintų įvairių skonių. Jas galima pagaminti iš vakaro, nes po nakties šaldytuve skoniai dar glaudžiau apsijungia. Rekomenduoju nepraleisti recepte nurodytų prieskonių, o daržoves galima pakeisti ir kitomis, atsižvelgiant į esamą šaldytuvo turinį, sezoną ir pomėgius. Pavyzdžiui: vasaros metu į salotas pridedu bent porą didelių saujų įvairių šviežių žalumynų: petražolių, kalendrų, laiškinių česnakų…

Ingredientai

salotoms:

  • 200 g bolivinių balandų (nevirtų)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 didelė raudona ar geltona paprika
  • 1 skardinė avinžirnių (arba ±250 g virtų avinžirnių)
  • 1 nedidelis raudonasis svogūnas
  • 200 g fetos arba brinzos sūrio
  • 80 g razinų
  • Pora saujų šviežių arba šaldytų žalumynų (nebūtina) (petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų, laiškinių česnakų…)

padažui:

  • 1 vidutinės citrinos sultys (apie 50-60 ml)
  • 1-3 traiškytos česnakų skiltelės (pagal skonį)
  • 1 šaukštelis maltų kuminų
  • 1 šaukštelis maltų kalendrų sėklų
  • 1-2 šaukšteliai druskos (pagal skonį)
  • Juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • 50 alyvuogių ar kito mėgstamo aliejaus

Gaminimo eiga

  • Bolivines balandas nuplaunu sietelyje ir užpylusi vandeniu užkaičiu mažame puode. Nuo užvirimo momento verdu apie 5 min. Iškart poto kruopas vėl supilu į sietelį ir ataušinu perliedama šaltu vandeniu iš čiaupo.
  • Morkas sutarkuoju (arba supjaustau peiliu) šiaudeliais. Paprikas pjaustau lazdelėmis, svogūną plonais pusžiedžiais. Fetos arba brinzos sūrį sutrupinu naudodama peilio smailųjį galą.
  • Visus salotų ingredientus sudedu į dubenį.
  • Nedideliame dubenėlyje gerai sumaišau visus padažo ingredientus. Mėgstu česnakus ir druską, todėl dedu didesnį kiekį, nurodytą recepte.
  • Išmaišytą padažą užpilu ant daržovių ir viską išmaišau. Valgyti galima tuoj pat arba leisti salotoms pastovėti, kad skoniai geriau pasijungtų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos