Iš tikrai kokybiškos varškės GALIMA iškepti kreminį, šilkinės konsistencijos ‘cheesecake’, teigiu aš :). Jis nebus toks riebus, mat kreminis sūris dažniausiai yra 20-25% riebumo, o čia naudoju itin kokybišką 9% varškę. Kam rūpi mažesnis desertų riebumas, šiame punkte įžvelgs privalumą. Pamatysit, jei torto neperkepsite ir laikysitės recepto nurodymų, įdaras bus itin švelnus, šilkinis ir NEbirus, kaip pasitaiko varškės pyraguose. Džemo garbanėlės čia atneša papildomo džiaugsmo papuošdamos ir suteikdamos mėgstamų uogų skonį. O torto pagrindas, nors yra mažoji jo dalis, tačiau skonis tikrai suteikia cinkelio. Jei mėgstate trapius sviestinius sausainius (reliai tai būtų mano mėgstamiausi sausainiai), norėsite, jog pagrindas būtų dvigubai storesnis :D.
Beje, kaip aš mėgstu labiausiai, gaminimui užtrunku visai nedaug. Nuo pradžios iki galutinio pašovimo į orkaitę užtrunku apie 20 min. Kai jį ragauju, prisimenu, kiek laiko sugaišau ir tapšnoju sau per petį, nes rezulatas tikrai viršija 20 minučių įdėto darbo lūkesčius.
Kaip išsiaisškinome, kad pagamintume gerą tortą tikrai nebūtina investuoti pusdienį savo darbo ir aptaškyti visas virtuvės sienas, BET būtina naudoti kokybiškus ingredientus. Manau, net įmantriausias tortas iš prastų ingredientų nebus skanus. Renkuosi laiko ir savo patirties patikrintus natūralius lietuviškus DVARO pieno produktus. DVARO varškė yra biri, ne per drėgna ir puikiai tinka šio recepto proporcijoms. Neatsakysiu už jūsų torto rezultatą, jei pasirinksite kitokią varškę, nes visi žinom, kokios varškės būna skirtingos savo tektūra ir drėgme.
Orkaitę įjungiu, kad įkaistų iki 200 laipsnių be vėjelio, kaitinimas viršuje ir apačioje.
Pasiruošiu kepimo formą: renkuosi atsegamą apvalią 26 cm skersmens torto kepimo formą (tiktų ir kiek mažesnė, jei tokios neturite). Formos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu.
Į maisto kombaino indą su peiliu apačioje sudedu visus pagrindo ingredientus. Sviestą naudoju kuo šaltesnį ir kietesnį. Kombainą pirmus kelis kartus jungiu pulsuodama (ijungiu sekundei ir išjungiu, poto kartoju), o vėliau malu neišjunginėdama keletą sekundžių, kol nelieka didelių sviesto gabalėlių ir masė tampa panašį į smėlį su nedideliais grumsteliais.
Sumaltą masę supilu į paruoštą kepimo formą, paskirstau tolygiai ir delnu ar kokiu nors įrankiu prispaudžiu, kad trupiniai suliptų į pagrindą.
Kepimo formą su pagrindu dedu į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę ir kepu 15 min.
Kol pagrindas kepa orkaitėje, į tą patį maisto kombaino indą su peiliu apačioje sudedu visus varškės masės ingredientus išskyrus džemą. Sumalu iki vientisos šilkinės masės.
Iškepus pagrindui orkaitės temperatūrą sumažinu iki 170 laipsnių. Varškės masę supilu tiesiai ant pagrindo (atvėsinti nebūtina) ir mentele išlyginu paviršių.
Ant varškės masės į keturias ar penkias kruveles šaukšteliu sudedu džemą. Tuomet apverčiu šaukštelį, jo rankenėlę kelis centimetrus įsmeigiu į varškės masę ir “važinėju” torto paviršiumi taip iš džemo krūvelių sukurdama gražų išsiliejusį raštą bei šiek tiek įmaišydama džemą į varškę.
Tortą perkeliu į 170 laipsnių orkaitės žemesnę lentynėlę ir kepu 50-55 min. Praėjus kepimo laikui torto kraštai turi būti iškilę, o vidurys ne. Centras turi drebėti pajudinus kepimo formą ir tortas turi atrodyti ne visai iškepęs. Jei norisi kreminio torto, tai yra tinkamas rezultatas.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO prekės ženklu – reklama.
Ar galima naudoti uogienę vietoj džėmo?
Taip, jei tik uogienė yra gan tiršta 🙂