Rašydama šį receptą galvojau: gal reikėtų savo tinklaraštį pervadinti “čia salotos”? Juokai juokais, bet salotos YRA nerealus patiekalas ir man nenusibosta to kartoti 100-ąjį kartą. Iš esmės, yra daug atvejų, kai dvejas skirtingas salotas jungia tik vienintelis žodis “salotos”. Tas pats yra su sriubomis, troškiniais ar apkepais. Neįvardijama begalybė variacijų, kurios gali atnešti visiškai skirtingus skonius ir rezultatus. Taigi, po mano kalbos, kad salotų niekada nebus per daug, pereikime prie šio konkretaus patiekalo. Šios salotos mūsų namuose atlieka pagrindinio patiekalo, o ne garnyro, vaidmenį. Salotų skeptikams, kuriems galvoje sukasi stereotipas “nuo salotų nepavalgysi”, siūlyčiau jas iškonstruoti ir sudėti pagrindinius ingredientus į atskiras kruveles:
– vištiena (baltymai),
– anakardžiai (baltymai),
– brokolis (skaidulos, vitaminai, mikroelementai),
– granatai (antioksidantai ir vitaminai),
– vynuogės (pagrinde dėl saldumo),
– juodos duonos skrebučiai (sudėtiniai angliavandeniai ir malonus traškumas).
Atskirai sudėjus, gaunu puikiai subalansuotą sotų ir maistingą patiekalą, kuris pasotina, suteikia energijos ir neapsunkina. O visi kiti priedai ir prieskoniai šiuos produktus sujungia į vieną smagiai gardžią visumą.
Pagrindinius ingredientus jau išvardinau, o nuotraukoje matote vizualiai. Vištiena šioms salotomas mėgstu rinktis rūkytą, bet puikiai tinka tiek virta, tiek kepta. Gal, tarkim, liko mėsos po viščiuko kepimo? Puikiai tiks ir bus sunaudoti likučiai. Duoną čia renkuosi tamsią ruginę su saulėgrąžomis. Jos skrebučiai salotoms atneša keptos duonos, kurią labai mėgstu, užuominas ir tekstūrą.
Pradedu nuo padažo: visus jo ingredientus sudedu į trintuvo ar kokteilinės indą ir malu iki vientisos konsistencijos, kol nelieka riešutų gabalėlių. Sumaltą padažą atidedu. Jis šiek tiek sutirštėja, kol ruošiu kitus ingredientus, ir tampa itin kreminis.
Dabar ruošiu duonos skrebučius: duoną supjaustau nedideliais kubeliais ir suberiu į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Juos apšlakstau aliejumi ir užberiu druską. Išmaišau gabalėlius naudodama du šaukštus arba rankas, kad aliejus ir druska pasiskirstytų tolygiai.
Tuomet gabalėlius skardoje paskirtau vienu sluoksniu ir kepu orkaitėje naudodama grilio funkciją apie 10-15 min. Kepimo eigoje skrebučius pamaišau bent 1-2 kartus, kad apskrustų iš visų pusių. Kepu iki norimo apskrudimo lygio.
Iškepusius skrebučius ištraukiu iš orkaitės ir palieku atvėsti, kol ruošiu kitus ingredientus.
Vištieną supjaustau vidutinio dydžio kubeliais. Vynuoges pjaunu išilgai perpus. Brokolį supjaustau nedidelio kąsnio dydžio gabalėliais, panaudodama ir jo kotą (sumedėjusią koto dalį nupjaunu, o šerdį naudoju salotoms). Granato sėklas išlukštenu ir visus šiuos ingredientus dedu į didelę lėkštę ar dubenį.
Prieš pat patiekiant, į dubenį su vištiena ir daržovėmis beriu ir ataušintus duonos skrebučius. Užpilu kreminį padažą ir išmaišau. Valgome iškart!
Čia yra Dievų maistas, aš nerandu komentaro šitoms salotoms – crazy ! Be to, juokinga, nes aš net nelabai mėgstu brokolių, bet šitos salotos – wow ! Kartoju ir kartoju !
Labai skanios salotos. Laikui imlios, bet vertos to. Ačiū už receptą😘
O kelios porcijos šiame recepte paskaičiuotos?
Porcijų neskaičiuoju 🙂 jos kiekvienam skirtingos. Sunku atsakyti.