Šis patieklas yra mano koziris ypatingesnėmis progomis, kai užeina noras steikui. Man patinka, kaip viliojančiai ir prabangiai jis atrodo didžiulėje lėkštėje, o pagaminu išties nesudėtingai. Sultingi svieste kepti grybai ir ryškaus skonio brandintas jautienos steikas – man fantastiškai gardus derinys, o jei dar pridėsim apskrudusias bulvytes… Nėra ko daugžodžiauti, nes čia klasika, kuria vertą pasigaminti namuose.
Grybai čia tiktų įvairūs, o dažniausiai renkuosi lengvai prieinamus ruduosius pievagrybius, Kartais įmaišau kelis shiitake – puikiai tinka ir suintensyvina grybų skonius. O esminis ingredientas yra mėsa, t.y. jautienos steikas. Čia kepu tik brandintą mėsą: labai mėgstu ryškesnio skonio steikus, tad šįkart naudojau BIOVELA sausai brandintą jautienos nugarinę. Tai liesesnis steikas su nedidele juostele riebalo, ryškiu skoniu ir tvirtesne tekstūra. Man labai patiko! Kitas mano pasirinkimas – brandintas antrekotas, kurį renkuosi tikriausiai dažniausiai. O dabar – gaminkim 🙂
Kaitinu orkaitę iki 200 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Nuskutu ir nuplaunu bulves. Pjaustau kąsnio dydžio kubeliais. Stengiuosi, kad visi kubeliai būtų kuo panašesnio dydžio. Kubelius dedu į dubenį, barstau prieskoniais, dedu trintą česnaką, druską, pilu aliejų ir gerai išmaišau.
Prieskoniuotas bulves beriu į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir šaunu kepti į įkaitusią orkaitę vienu lygmeniu aukščiau, nei centrinis.
Kepimas:
– pirmas 15 min. kepu 200 laipsnių temperatūroje be vėjelio.
– perjungiu režimą į 180 laipsnių su vėjeliu ir kepu dar 15-25 min., kol bulvytės rusvai apskrunda. Tikslesnis kepimo laikas priklauso nuo orkaitės ypatybių ir bulvių kubelių dydžio, tad reikėtų stebėti, kad gautųsi tobulas apskrudimo lygis.
Svogūną supjaustau labai smulkiais kubeliais. Grybus pjaunu perpus, o tuomet pjaustau plonais griežinėliais. Nedidelį storadugnį puodą įkaitinu ant vidutinės – aukštesnės kaitros, pilu šlakelį aliejaus ir kepinu pjaustytus svogūnus, kol tampa skaidrūs ir minkšti. Dabar dedu sviestą, o jam ištirpus sudedu pjaustytus grybus. Kepinu maišydama, kol sumažėja grybų tūris, jie tampa minkšti ir išleidžia savo systį. Barstau druska, pipirais, pilu balzaminį actą. Jei atrodo mažoka skysčio, pilu šiek tiek vandens. Palieku stovėti šiltai, kol iškepsiu steikus.
Kol bulvytės kepa orkaitėje imuosi steiko. Jis turi būti kambario temperatūros. Steikus ant pjaustymo lentos ar lėkštės barstau druska ir šlakstau nedideliu kiekiu aliejaus, įtrinu pirštais iš abiejų pusių.
Keptuvę įkaitinu labai stipriai ir dedu steikus. Įdėjusi karštį vos sumažinu, bet vis dar turi būti labai karšta. Steiką su mentele spaudžiu prie keptuvės. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio steiko norisi ir kokio storio pjausnys, tad tai individualu. Kepu apie 5-7 minutes vieną pusę, tuomet apverčiu ir kepu dar 3-5 min.
Dabar sumažinu keptuvės kaitrą iki vidutinės ir dedu sviestą. Jis kaip mat ištirpsta. Tuomet paverčiu keptuvę ir šaukšto pagalba laistau steikus karštu sviestu apie 0,5 – 1 minutę.
Steikus išimu iš karštos keptuvės ant pjaustymo lentos. Leidžiu jiems pailsėti apie 3-4 minutes prieš pjaustymą. Tuomet supjaustau norimo storio griežinėliais.
Didelės lėkštės vieną pusę užpildau bulvytėmis, o kitą – steiko griežinėliais. Per vidurį tarp bulvių ir mėsos – dedu keptų grybų juostą. Ant steiko pamalu juodųjų pipirų. Ant grybų barstau šiek tiek petražolių ir viskas. Valgome kol neatšalo :).
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su BIOVELA, reklama
Ačiū už receptą 🙂 tik reikia rašyti režimas, o ne rėžimas 🙂
Ačiū 🙂
Laaaabai gerai! Aciu 🩷🩷 jauciausi kaip Alvitos restoranelyje 😀