Skelbiu savo vaikų mėgstamiausio pyrago receptą. Bent jau paskutinius metus jie taip vadina šį šokoladinį pyragą su gervuogėmis. Ir praktiškai dėl šio pyrago aš rudenį šaldau bent kelis didelius maišus gervuogių, kad galėtume pyragą išsikepti ir žiemą. Dažniausiai jo tešlą maišau tiesiai keptuvėje, kurioje pyragą ir iškepu. Čia mano mėgstamas fokusas, kai net nereikia tepti dubens tešlos maišymui ar puodelio sviesto tirpinimui. O jei noriu kepti dvigubą pyragą, jau renkuosi kepimo formą, nes keptuvėje dvigubas niekaip netilps (tokiu atveju reikia ilginti ir kepimo laiką). Beje, vietoje gervuogių puikiausiai tinka ir kitos uogos ar vaisiai, kurie dera su šokoladu, pavyzdžiui avietės, slyvos, vyšnios, mėlynės, šilauogės ar pan.
Ingredientų kiekis numatytas maždaug vidutinio dydžio keptuvei arba kepimo formai (apie 25 cm skersmens). Kaip tokio dydžio pyragui, naudoju pakankamai daug gervuogių – apie 300 g. Tačiau uogų kiekį galima ir mažinti, jei mėgstate jų mažiau.
Keptuvėje ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą ir šokoladą.
Keptuvę su tirpintu sviestu ir šokoladu palieku kelias minutes atvėsti. Tuomet beriu cukrų ir mušu kiaušinius. Plakimo šluotele išmaišau masę iki vientisumo.
Pastebėsite, kad recepte esu nurodžiusi nuo 80 iki 120 g cukraus, tad jo kiekį galite reguliuoti pagal saldumo pamėgimą. Beje, gervuogės paprastai yra rūgštesnės uogos, tad tešlą galima daryti ir kiek saldesnę, o jei naudosite saldesnes uogas ar vaisius (pvz., šilauoges), cukraus galite dėti mažesnį kiekį.
Tuomet į keptuvę beriu miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Mentele arba šaukštu išmaišau tešlą, kol nelieka miltų.
Tešlą keptuvėje paskirstau tolygiu sluoksniu ir ant jos beriu uogas.
Keptuvę šaunu į orkaitę, kurią būnu iš anksto įkaitinusi iki 180 laipsnių be vėjelio ir kepu pyragą apie 35-40 min. Pyragą valgome dar karštą su vaniliniais ledais arba šaltu kreminiu graikišku jogurtu. Tačiau pyragas išlieka itin drėgnas ir atšalęs, tad abu variantai nenuvils.
Tobulas!
Yayy, AČIŪ ir smagu, kad išbandėte :)!
Superinis! Laabai derėjo gervuogių rūgštele😍
Labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂 Ačiū už įvertinimą!
Naudojau avietes – puikus pyragas. Rekomenduoju!
Nuostabu, labai jums ačiū 🙂
Labai geras ! Kepu jau 100tąjį kartą :). Su įvairiausiom uogom