Pavasarį norisi visokių lengvesnių dalykų, nuo rubų iki maisto! Žieminiai sotūs troškiniai ir tirštos sriubos keliauja į antrą planą ir pradedu svarstyti į pirkinių sąrašą įtraukti ridikėlius, nes maniškiai darže dar tik vos išdygę. Pusryčiams vėl noriu trintų daržovių, uogų ir vaisių kokteilių, gal dar šaltos kavos ar kakavos su ledukais… O desertui, juk žinot, aš visad mėgstu įvairius kepinius. Bet mėgstu ir želė! Ypač pienišką, jogurtinę želė! Aš tokią vadinu baltąja želė ir visad laukiu, kada ją pagamins mano vyriausia sesuo, nes tai jos firminis desertas. Ji gamina su konservuotais persikais. Dėl pandemijos tiek ilgai laukusi ir nesulaukusi mūsų susitikimo, ištestavau savo receptą ir esu juo labai patenkinta! Pagaliau ir aš moku pagaminti labai gerą baltą želė, kuri nėra per kieta, o maloniai kremiška. Lengvo, gaivaus skonio, su apelsinų žievelėmis ir sultimis bei vanilės aromatu. Ah, gera, žinokit. Gera :)!
Šitam desertui reikės nedaug ingredientų, iš kurių pagrindinis yra natūralus jogurtas. Šįkart renkuosi ekologišką ir be laktozės natūralų BIOS jogurtą. Jis lengvesnės tekstūros, nei būna graikiški jogurtai, švelniai kremiškas ir malonaus skonio. Man patinka jį valgyti ir pusryčiams, visai paprastai su granola bei uogom. [reklama]
Čia yra visi produktai, kurių prireiks desertui pagaminti. Aš esu tikra, kad jį pagaminti gali bet kas. Net ir tie, kurie gyvenime nėra bandę gaminti želė ar apskritai gaminti :).
Pirmiausia nuo švariai nuplauto apelsino smulkia tarka nutarkuoju tiek žievelės, kad susidarytų pilnas šaukštelis. Tam reikės nutarkuoti maždaug trečdalį apelsino.
Spaudžiu sultis: darau tai tiesiai į sietelį ir į matavimo indą. Taip žinau, kada išspaudžiau reikalingą kiekį. Jei išspaudus visą apelsiną matote, kad trūksta visai nedaug, galite pripilti trūkstamą kiekį vandens.
Sultis ir smulkią želatiną beriu į mažą puodą. Rekomenduoju atidžiai pamatuoti želatinos kiekį: paėmus jos į šaukštelį nubraukti kaupą tiesiu peiliu. Taip būsite tikri, kad želė nebus per kieta. Per kieta želė man visai nepatinka. Taip pat rekomenduoju naudoti itin smulkią želatiną. Aš naudojau Dr. Oetker.
Puodą kaitinu ant itin mažos kaitros ir vis pamaišau, kol želatina visai ištirpsta. Labai svarbu nekaitinti stipriai. Sultys turi tik šiek tiek sušilti, netapti karštos ir negali užvirti. Jei perkaitinsite, želatina nesustings. Toks lėtas šildymas, kol želatina visiškai ištirps, užtruks kelias minutes.
Dubenyje sumaišau visą indelį jogurto, tarkuotą žievelę, cukrų ir vanilinį cukrų. Vis maišydama jogurto masę į ją supilu sultis su ištirpusia želatina ir gerai išmaišau. Paruoštą skystį išpilstau į taures ar stiklines. Iš šio kiekio gausis dvi didesnės porcijos arba 3-4 mažesnės stiklinėlės. Uždengiu ir dedu į šaldytuvą kol sustings. Tai užtruks bent kelias valandas.
Štai ir viskas! Sustingusią želė papuošiu apelsino skiltelėmis, tinka ir žiupsnelis cinamono.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždės prekiniu ženklu BIOS. Reklama.