AVIEČIŲ TORTAS SU CITRINOMIS

2024-08-29

Naujų mokslo metų pradžią mes šiemet švenčiame su gaiviu, uogišku, biskvitiniu aviečių tortu, gardintu citrinomis ir perteptu nuostabiu aksominiu maskarponės ir grietinėlės kremu. Jį iškepti visiškai nesudėtinga: lengvai užmaišoma puraus biskvito tešla, o kremas suplakamas dar paprasčiau. Man sudėtingiausia dalis buvo puošimas :)).

Kadangi tiek biskvitą, tiek kremą gardinu citrinos žievelėmis, siūlau rinktis ekologiškas citrinas, kurias aš perku LIDL, kartu su kitais produktais: puikiomis avietėmis, mūsų stalo kasdieniais ekologiškais kiaušiniais, Koros mėgstamiausiu aviečių džemu. Nepamirštu ir LIDL vanilinio cukraus bei kepimo miltelių, be kurių neapsieina daugelis mano naminių saldžiųjų kepinių. O kai produktai supirkti ir suruošti – laikas gaminti.

Paruošiu 22-24 cm skersmens apvalią atsegamą torto formą: dugną iškloju kepimo popieriumi, kraštus patepu sviestu. Tinka ir panašaus dydžio kvadratinė ar stačiakampė forma.
Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių, pasirinkdama kaitinimo iš viršaus ir apačios režimą, be vėjelio. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau, nei centrinė.
Dideliame dubenyje iki baltų purių putų elektriniu arba rankiniu plaktuvu plaku kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų. Tai užtrunka apie 7 minutes ar ilgiau ir yra svarbu biskvito purumui.

Į putas pilu pieną ir dedu tarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją žievelės dalį, be balto karčiojo sluoksnio). Trumpai praplaku, kol įsimaišo.
Atskirame dubenėlyje gerai išmaišau miltus, kepimo miltelius ir druską. Plakdama mažu greičiu po šaukštą sudedu miltus. Sudėjus miltus turiu vientisą, purią, bet gan skystą tešlą.

Tešlą supilu į paruoštą kepimo formą ir dedu į jau įkaitusią orkaitę. Kepu apie 30-35 min., nedarinėdama durelių. Praėjus pusvalandžiui, mediniu pagaliuku smeigiu į biskvito vidurį iki dugno ir jei ištraukus pagaliukas yra sausas, neapsivėlęs tešla – biskvitas iškeptas.

Ištraukiu iš orkaitės ir sviestiniu peiliu apvedu formos kraštus iš vidaus, kad biskvitas nebūtų prikibęs prie formos sienelių. Tuomet atsegu formą, išimu biskvitą ir aušinu ant grotelių apvertsą, t.y. dugnu į viršų. Biskvitas turi visiškai ataušti prieš sutepant kremu (tepant kremą ant karšto biskvitas, kremas ištiš).

Iki kambario temperatūros visiškai ataušintą biskvitą pjaunu dideliu peiliu išilgai perpus, kad gaučiau du maždaug vienodo dydžio biskvitus.

Į didelį dubenį sudedu visus kremo ingredientus. Naudoju kuo geriau atšaldytą grietinėlę ir maskarponę. Plaku kremą vidutiniu greičiu, kol gaunu purų vientisą kremą, jo neperplakdama.
Jei nutiko kremo perplakimas, t.y. jo tekstūra ne visai vientisa, o labiau “gabalais”, tuomet į kremą įpilu papildomą šlakelį grietinėlės ar pieno ir mentele lankstomaisiais judesiais jį švelniai įmaišau.

Pirmąjį biskvitą dedu pjuviu į viršų ir tolygiai sulaistau puse kiekio arbatos.
Dabar užtepu aviečių džemo, o ant džemo – pusę kiekio išplakto kremo.
Antrajį biskvitą taip pat dedu pjūviu aukštyn ir kartoju sulaistymą likusia arbata. Tuomet užtepu likusią kremo dalį, palikdama nuogus torto šonus.

Torto viršų puošiu avietėmis, plonais citrinų griežinėliais, gėlėmis ir žolelėmis pagal fantaziją :).
Tortas skaniausias pastovėjęs šaldytuve pernakt.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su LIDL, reklama

AVIEČIŲ TORTAS SU CITRINOMIS

Gaivus, uogiškas, biskvitinis aviečių tortas, gardintas citrinomis ir perteptas nuostabiu aksominiu maskarponės ir grietinėlės kremu. Jį iškepti visiškai nesudėtinga: lengvai užmaišoma puraus biskvito tešla, o kremas suplakamas dar paprasčiau.

Ingredientai

biskvitui:

  • 4 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 120 ml pieno
  • 1 citrinos žievelė
  • 230 g kvietinių miltų (rekomenduoju "ekstra")
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių

sulaistymui:

  • 200-300 ml aviečių arbatos (tinka ir kitokia vaisinė arbata)

kremui:

  • 250 g maskarponės
  • 250 ml grietinėlės 35% rieb.
  • 100 g aviečių džemo
  • 50 g cukraus
  • 1 citrinos žievelė
  • 1 citrinos sultys

džemo pertepimui:

  • 100 g aviečių džemo

puošimui:

  • 250 g aviečių
  • citrinos griežinėlių (nebūtina)
  • gėlių, mėtų ar čiobrelių šakelių (nebūtina)

Gaminimo eiga

biskvitas:

  • Paruošiu 22-24 cm skersmens apvalią atsegamą torto formą: dugną iškloju kepimo popieriumi, kraštus patepu sviestu. Tinka ir panašaus dydžio kvadratinė ar stačiakampė forma.
  • Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių, pasirinkdama kaitinimo iš viršaus ir apačios režimą, be vėjelio. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau, nei centrinė.
  • Dideliame dubenyje iki baltų purių putų elektriniu arba rankiniu plaktuvu plaku kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų. Tai užtrunka apie 7 minutes ar ilgiau ir yra svarbu biskvito purumui.
  • Į putas pilu pieną ir dedu tarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją žievelės dalį, be balto karčiojo sluoksnio). Trumpai praplaku, kol įsimaišo.
  • Atskirame dubenėlyje gerai išmaišau miltus, kepimo miltelius ir druską.
  • Plakdama mažu greičiu po šaukštą sudedu miltus. Sudėjus miltus turiu vientisą, purią, bet gan skystą tešlą.
  • Tešlą supilu į paruoštą kepimo formą ir dedu į jau įkaitusią orkaitę. Kepu apie 30-35 min., nedarinėdama durelių. Praėjus pusvalandžiui, mediniu pagaliuku smeigiu į biskvito vidurį iki dugno ir jei ištraukus pagaliukas yra sausas, neapsivėlęs tešla – biskvitas iškeptas.
  • Ištraukiu iš orkaitės ir sviestiniu peiliu apvedu formos kraštus iš vidaus, kad biskvitas nebūtų prikibęs prie formos sienelių. Tuomet atsegu formą, išimu biskvitą ir aušinu ant grotelių apvertsą, t.y. dugnu į viršų. Biskvitas turi visiškai ataušti prieš sutepant kremu (tepant kremą ant karšto biskvitas, kremas ištiš).

sulaistymui:

  • Pagaminu apie 300 ml stiprios avietinės (arba kitokios vaisinės ar uogų) arbatos. Palieku visiškai ataušti iki kambario temperatūros.

kremas:

  • Į didelį dubenį sudedu visus kremo ingredientus. Naudoju kuo geriau atšaldytą grietinėlę ir maskarponę. Plaku kremą vidutiniu greičiu, kol gaunu purų vientisą kremą, jo neperplakdama.
    Jei nutiko kremo perplakimas, t.y. jo tekstūra ne visai vientisa, o labiau "gabalais", tuomet į kremą įpilu papildomą šlakelį grietinėlės ar pieno ir mentele lankstomaisiais judesiais jį švelniai įmaišau.

torto sutepimas:

  • Iki kambario temperatūros visiškai ataušintą biskvitą pjaunu dideliu peiliu išilgai perpus, kad gaučiau du maždaug vienodo dydžio biskvitus.
  • Pirmąjį biskvitą dedu pjuviu į viršų ir tolygiai sulaistau puse kiekio arbatos.
  • Dabar užtepu aviečių džemo, o ant džemo – pusę kiekio išplakto kremo.
  • Antrajį biskvitą taip pat dedu pjūviu aukštyn ir kartoju sulaistymą likusia arbata. Tuomet užtepu likusią kremo dalį, palikdama nuogus torto šonus.

puošimas:

  • Torto viršų puošiu avietėmis, plonais citrinų griežinėliais, gėlėmis ir žolelėmis pagal fantaziją :).
  • Tortas skaniausias pastovėjęs šaldytuve pernakt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos