Ar kada pagalvojot, kad šalta sriuba nebūtinai tik šaltibarščiai? Nebūtinai tik rožinė? Šaltų sriubų variantų yra daug daugiau ir neverta sustoti vien ties mūsų tradiciniais (ir aišku, neneigsiu – tobulais) šaltibarščiais. Šįkart jūsų dėmesiui šalta kefyro sriuba su ridikėliais ir agurkėliais. “Šaltibarščiai” tik kabutėse, nes išties juk čia visai ne barščiai :).
Pavasaris jau čia, nors dar kartais prabudę ryte randam snieguotą kiemą. Žiema spardosi šiemet. Bet praeis savaitė, kita ir nepastebėsim, kaip tas sniegas jau bus pamirštas ir galėsim pagaliau padėti šiltas pirštines į stalčius.
Sakau, būtent ŠILTAS pirštines, nes yra kitos, kurių labiausiai reikia pavasarį ir vasarą: DARŽO pirštinės! Savo darže jau pradėjau paruošiamus darbus, o virtuvėje ant lentynų ir palangės žaliuoja pirmieji daigai. Deja, iš derliaus kolkas turiu tik svogūnų laiškų. Bet juk norisi tų ridikėlių, sunku tiek ilgai tverti! Todėl sriubai šviežių ridikėlių ir trumpųjų lietuviškų agurkų radau IKI parduotuvėje. Mano nuomone, IKI pavasariais siūlo išskirtinį šviežio derliaus asortimentą. Morkytės su lapais, kurioms (tikriausiai pastebėjot) aš irgi negaliu atsispirti, garbanotieji kopūstai, romanesco… [reklama]
Na gerai, juk aš apie sriubą! Pirmiausia – eiga, o apačioje jūsų mėgstama recepto kortelė.
Mažame puode užverdu vandenį ir atsargiai šaukštu įdedu kiaušinius. Kiaušinius mėgstu pradėti virti jau verdančiame vandenyje, nes taip jie geriau lupasi. Juos patieksiu perpjautus pusiau ant sriubos viršaus, todėl noriu, kad trynys būtų kremiškas, ne kietas, bet ir ne per skystas. Todėl verdu 8 minutes. Pasibaigus virimo laikui iškart nupilu karštą vandenį ir vėsinu kiaušinius po kuo šaltesniu čiaupo vandeniu.
Jei norėčiau kiaušinius patiekti susmulkintus ir įmaišytus į sriubą, tuomet virčiau 10 min tokia pat tvarka.
Agurkus mėgstu pjaustyti mažais kubeliais. Galima ir šiaudeliais ar net tarkuoti. Kaip labiau mėgstate. Klaidų nėra!
Ridikėlius pjaustau šiaudeliais, dėl įvairesnės sriubos tekstūros.
Krapus šįkart naudojau šaldytus – vienus iš paskutiniųjų praėjusios vasaros daržo derliaus. Žinoma, dar puikiau būtų švieži. Atskirame dubenėlyje ant smulkintų krapų užberiu gerą žiupsnį druskos. Išmaišau ir palieku kelioms minutėms. Taip krapai išskiria sultis, pradeda stipriau kvepėti (šis žingsnis tinka tiek šaldytiems, tiek šviežiems).
Dabar susmulkinu svogūnų laiškus – mėgstu tai daryti žirklėmis. Išspaudžiu česnaką. Jei neturite česnako spaudyklės, galite susmulkinti česnaką peiliu, užberti žiupsnį druskos ir plokščiąja peilio dalimi ištrinti druską į česnakus. Turėsite tyrę. Į dubenį sudedu ir krapus.
Pilu kefyrą. Renkuosi tirštesnį ir riebesnį. Mano mėgstamas yra 3,2% riebumo. Pradžiai pilu tik šaukštelį obuolių acto. Išmaišau sriubą. Tada ragauju: sūdau ir pridedu acto pagal skonį. Patiekiu su ant viršaus uždėtu pusiau perpjautu kiaušiniu. Valgome su šviežiomis virtomis bulvytėmis. Dar skanu ir keptos! Jūsų teisė rinktis :).
Su pavasariu!
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su IKI prekybos centrais [reklama]