Labai traškus skanėstas griliažo ir riešutų mėgėjams. Mano nuomone, smagi idėja valgomai dovanai. Pagaminti nebus sudėtinga, o permatomuose stikliniuose induose atrodys puošniai ir viliojančiai. Riešutus galima naudoti įvairius. Šįkart naudoju žemės riešutus ir skonis man primena Snickers. Tačiau bandžiau dar migdolus bei anakardžius – visi variantai pavyko puikiai. Pagaminti galima iš anksto, nes tokie riešutai sandariame inde laikysis tikrai ilgai. Esu daugiausiai išlaikiusi du mėnesius vesioje tamsioje spintelėje, nebuvo jokių problemų! Gaminkim 🙂
Į vidutinio dydžio puodą sudedu visus ingredientus, išskyrus riešutus. T.y. sviestą, grietinėlę, cukrų ir prieskonius. Išmaišau. Sviestas nebūtinai turi išsimaišyti, gali būti gabaliukais, kaip ir matyti nuotraukoje.
Kai ingredientai puode išmaišyti, ant jų pilu riešutus. Juos paskirstau ant viršaus tolygiai, tačiau neišmaišau.
Puodą kaitinu ant vidutinės kaitros apie 10 min. Šis laikas yra orientacinis, nes reikėtų stebėti, kad betirpstantis cukrus nedegtų ir nejuoduotų. Pastebėsite, kad pirmiausia pradeda burbuliuoti puodo kraštuose, o vėliau riešutai pradeda skęsti rusvoje karamelėje. Taip ir turi būti.
Po maždaug 10 min, kai matyti, kad visi karamelės ingredientai ištirpo ir susijungė į vientisą masę, išmaišau puodo turinį ir supilu viską į kepimo popieriumi išklotą orkaitės skardą. Mentele stengiuosi paskirstyti dar karštus riešutus vienu sluoksniu. Jei lauksite, kol masė atvės, karamelė pradės stingti ir paskirstyti darysis vis sunkiau.
Paskirsčius riešutus vienu sluoksnius, perkeliu skardą į iš anksto iki 170 laipsnių įkaitintą orkaię su vėjeliu. Skardą dedu vienu lygiu aukščiau, nei centras.
Kepu riešutus 10 minučių. Vėlgi kepimo laikas orientacinis, nes visos orkaitės yra skiritngos. Svarbu stebėti, kad karamelė nepradėrtų degti, t.y. juoduoti. Beje, kuo tamsesnė karamelė, tuo gilesnis jos skonis.
Praėjus ±10 minučių, skardą ištraukiu iš orkaitės ir, nelaukdama kol atvės, riešutus permaišau. Po išmaišymo vėl iškart paskirstau vienu sluoksniu. Šaunu atgal į orkaitę antram trumpesniam kepimui. Šįkart mano orkaitei pakanka 5-7 min. Tačiau stebėkite karamelės spalvą: jei norite šviesesnės, kepkite trumpiau. Turėkite omenyje, kad labai šviesi karamelė gali nesustingti į traškų griliažą, tad reikėtų išgauti maždaug tamsaus gintaro atspalvį.
Po antro kepimo išimu skardą iš orkaitės. SVARBU – dabar jau nemaišau! Leidžiu riešutams visiškai atvėsti. Palieku juos ramybėje ilgai, bent keletą valandų. Tik kai jie jau tikrai atvėsę, sulaužau griliažą norimo dydžio gabalėliais.
Griliažo gabalėlius sudedu į sandarius stiklinius indus, kad išliktų traškūs. Taip jie gali laukti savo šlovės momento vėsioje tamsioje spintelėje bent porą mėnesių.