RIEŠUTAI GRILIAŽE

2021-12-14

Labai traškus skanėstas griliažo ir riešutų mėgėjams. Mano nuomone, smagi idėja valgomai dovanai. Pagaminti nebus sudėtinga, o permatomuose stikliniuose induose atrodys puošniai ir viliojančiai. Riešutus galima naudoti įvairius. Šįkart naudoju žemės riešutus ir skonis man primena Snickers. Tačiau bandžiau dar migdolus bei anakardžius – visi variantai pavyko puikiai. Pagaminti galima iš anksto, nes tokie riešutai sandariame inde laikysis tikrai ilgai. Esu daugiausiai išlaikiusi du mėnesius vesioje tamsioje spintelėje, nebuvo jokių problemų! Gaminkim 🙂

Į vidutinio dydžio puodą sudedu visus ingredientus, išskyrus riešutus. T.y. sviestą, grietinėlę, cukrų ir prieskonius. Išmaišau. Sviestas nebūtinai turi išsimaišyti, gali būti gabaliukais, kaip ir matyti nuotraukoje.

Kai ingredientai puode išmaišyti, ant jų pilu riešutus. Juos paskirstau ant viršaus tolygiai, tačiau neišmaišau.

Puodą kaitinu ant vidutinės kaitros apie 10 min. Šis laikas yra orientacinis, nes reikėtų stebėti, kad betirpstantis cukrus nedegtų ir nejuoduotų. Pastebėsite, kad pirmiausia pradeda burbuliuoti puodo kraštuose, o vėliau riešutai pradeda skęsti rusvoje karamelėje. Taip ir turi būti.

Po maždaug 10 min, kai matyti, kad visi karamelės ingredientai ištirpo ir susijungė į vientisą masę, išmaišau puodo turinį ir supilu viską į kepimo popieriumi išklotą orkaitės skardą. Mentele stengiuosi paskirstyti dar karštus riešutus vienu sluoksniu. Jei lauksite, kol masė atvės, karamelė pradės stingti ir paskirstyti darysis vis sunkiau.

Paskirsčius riešutus vienu sluoksnius, perkeliu skardą į iš anksto iki 170 laipsnių įkaitintą orkaię su vėjeliu. Skardą dedu vienu lygiu aukščiau, nei centras.

Kepu riešutus 10 minučių. Vėlgi kepimo laikas orientacinis, nes visos orkaitės yra skiritngos. Svarbu stebėti, kad karamelė nepradėrtų degti, t.y. juoduoti. Beje, kuo tamsesnė karamelė, tuo gilesnis jos skonis.

Praėjus ±10 minučių, skardą ištraukiu iš orkaitės ir, nelaukdama kol atvės, riešutus permaišau. Po išmaišymo vėl iškart paskirstau vienu sluoksniu. Šaunu atgal į orkaitę antram trumpesniam kepimui. Šįkart mano orkaitei pakanka 5-7 min. Tačiau stebėkite karamelės spalvą: jei norite šviesesnės, kepkite trumpiau. Turėkite omenyje, kad labai šviesi karamelė gali nesustingti į traškų griliažą, tad reikėtų išgauti maždaug tamsaus gintaro atspalvį.

Po antro kepimo išimu skardą iš orkaitės. SVARBU – dabar jau nemaišau! Leidžiu riešutams visiškai atvėsti. Palieku juos ramybėje ilgai, bent keletą valandų. Tik kai jie jau tikrai atvėsę, sulaužau griliažą norimo dydžio gabalėliais.

Griliažo gabalėlius sudedu į sandarius stiklinius indus, kad išliktų traškūs. Taip jie gali laukti savo šlovės momento vėsioje tamsioje spintelėje bent porą mėnesių.

RIEŠUTAI GRILIAŽE

Ingredientai

  • 150 g cukraus
  • 40 g sviesto
  • 80 g grietinėlės (35% riebumo)
  • 1-2 šaukšteliai* druskos (nebūtina)
  • 1-2 šaukšteliai* cinamono (nebūtina)
  • keli patarkavimai muskato (nebūtina)
  • Juodųjų pipirų (nebūtina)
  • 500 g žemės (arba kitų) riešutų

Gaminimo eiga

  • Įkaitinu orkaitę iki 170 laipsnių ir ištiesiu didelę kepimo skardą kepimo popieriumi.
  • Sviestą pasmulkinu kubeliais. Į vidutinio dydžio puodą sudedu visus ingredientus, išskyrus riešutus. Išmaišau mentele. Sviestas gali likti gabaliukais.
  • Ant išmaišytos cukraus masės beriu visus riešutus. Nemaišau, tik paskirstau paviršių tolygiai.
  • Puodą kaitinu ant maždaug vidutinės kaitros apie 10 min. nemaišydama. Stebiu, kaip besilydantis cukrus keičia spalvą ir pradeda burbuliuoti. Pirmiausia burbuliukai kyla puodo kraštuose, vėliau riešutai pradeda skęsti karamelėje. Svarbu reguliuoti kaitrą pagal savo viryklę, kad virimas būtų švelnus, cukrus nedegtų ir nejuoduotų.
  • Praėjus maždaug 10 min., puodo turinį permaišau ir iškart pilu riešutus į paruoštą kepimo skardą su popieriumi. Nieko nelaukdama riešutų masę mentele paskirstau vienu sluoksniu. Nelaukiu, nes karamelė pradės stingti ir paskirstyti darysis vis sunkiau.
  • Skardą perkeliu į įkaitintą orkaitę: 170 laipsnių su vėjeliu. Skardą įstatau į vienu lygmeniu aukštesnę padėtį nei centrinė. Visos orkaitės skirtingos, tad labai svarbu stebėti kepimo eigą: ar karamelė nepradeda juoduoti ir degti. Jei manote, kad per didelė kaitra, mažinkite kepimo temperatūrą 10-20 laipsnių.
  • Praėjus 10 min., riešutus reikia ištraukti ir permaišyti. Tai padariau greitai: ištraukiu skardą, permaišau mentele ir vėl paskirstau vienu sluoksniu.
  • Skardą dar kartą pašaunu į orkaitę. Šįkart kepu trumpiau: apie 5-7 min. Kuo tamsesnė karamelė, tuo gilesnio skonio bus griliažas. Nereikia sudeginti, bet reikėtų išgauti maždaug tamsaus gintaro spalvą. Tokia karamelė sustings į griliažą ir bus traški.
  • Praėjus antram kepimui, skardą ištraukiu iš orkaitės. SVARBU – nemaišau!!! Leidžiu riešutams atvėsti, bent kelias valandas jų neliečiu. Ir kai tik jie visiškai atvėsę, griliažą sulaužau norimo dydžio gabalėliais. Sudedu į sandarius stiklinius indus ir laikau tamsioje spintelėje. Ten jie gali laukti savo momento net kelis mėnesius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos