BLENDERIO BANANŲ DUONA

2023-09-30

Bananai mūsuose nėra priskiriami kuriam nors sezonui, mat jų parduotuvėse būna visada, o daržuose juk neauga. Juos valgome visus metus, bet bananų duona man labiausiai asocijuojasi su pirmaisiais rudens kepiniais, kai vos atvėsus orams norisi kažkokio naminio, jaukaus ir kvapnaus kepinio, o už lango vis dar pašviečia saulė ir išryškina gelstančius ir raustančius medžių lapus. Argi ne romantiška? Na, tokia jau ta mano rudeninė nuotaika – svajinga. O kad liktų laiko pasivaikščioti tobuliausiu oru per visus metus (na bent jau man saulėtas ruduo yra nuostabiausias), to naminio kepinio norisi greitai, nepersistengiant su gaminimu. Taigi šią bananų duoną užmaišys ne rankos, o kokteilių plaktuvas, kurį vis noriu vadinti (ir vadinu, eghem) blenderiu. Užmaišau per 10 minučių, o kol kepa galiu nuveikti kažką rudeniško ir svajingo, nors realybėje dažniausiai turiu padirbėti prie kompo :)). Na, bet tai nekeičia šio gardumyno kvapnumo, drėgnumo ir skanumo. Duona (šiaip tai čia keksas) iškepa ypač drėgna, puri ir su traškiais riešutėliais paviršiuje. Norėčiau susapnuoti sapną, kuriame ištraukiu iš orkaitės šitą duoną ir po vieną nulupinėju nuo paviršiaus riešutėlius ir juos valgau. Iki paskutinio. Bet realybėje taip nedaryčiau, man tai primena vandalizmą. Nukrypau! Duona ne tik skani, bet ir ilgai išlieka drėgna. Ne tik pirmą dieną, kaip būna su kai kuriais kepiniais. Beje, po 2 dienų, jei netyčia dar vis turiu kokią riekelę, paskrudinu ją skrudintuve ir tepu sviesto. Šis būdas primena cepelinus, kurie man dažnai skanesni antrą dieną perpjauti išilgai ir pakepti keptuvėje. Na, viskas, pakaks man pliurpti.

Nuotraukoje visų reikalingų produktų demonstracija. Pastebėsite, kad nieko ypatingo nereikia, nebent riešutai spintelėje baigėsi arba nesimėto gerai prisirpę (o dar geriau – persirpę) bananai. Bet taip jau su jais būna – vieną dieną, žiūrėk, dar žaloki, o kitą jau išberti savo rudom strazdanėlėm. Kai tokius rasit savo vaisių krepšy, prisiminkit šitą lengvą receptą. Gaminkim!

Sausoje keptuvėje pakepinu riešutus ir leidžiu jiems ataušti ant pjaustymo lentos, kol ruošiu tešlą. Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas viršuje ir apačioje.

Į kokteilių plaktuvo arba maisto smulkintuvo indą sudedu visus ingredientus iš grupės “pirmam malimui”, kurie yra: bananai, kiaušiniai, cukrus ir vanilinis cukrus, druska, graikiškas jogurtas (arba grietinė), tirpintas sviestas, avižiniai dribsniai ir cinamonas. Gerai sumalu, kol masė tampa visiškai vientisa (nebesimato avižinių dribsnių gabalėlių).

Tuomet atidariusi indą į jį supilu ingredientus “antram malimui”: miltus ir kepimo miltelius. Šįkart malu neilgai, tik kol įsimaišo miltai.

Grįžtu prie ataušusių riešutų ir juos šiek tiek pasmulkinu dideliu peiliu. Maždaug trečdalį riešutų atidedu barstymui, o likusius suberiu į smulkintuvo indą su tešla ir išmaišau mentele ar šaukštu (jau nemalu!).

Tešlą supilu į gausiai sviestu išteptą kekso kepimo formą ir išlyginusi tešlos paviršių jį apibarstau atidėtais riešutais.

Formą šaunu į įkaitusią orkaitę, viena lentynėle žemiau nuo centrinės ir kepu apie 40-45 min., arba kol keksas iškils, rusvai apskrus jo paviršius ir įsmeigus medinį pagaliuką į kekso centrą jį ištraukiu neapsivėlusį tešla.

Iškeptą bananų duoną iškart išverčiu iš formos ant grotelių, kad šiek tiek arba visiškai atvėstų ir ragauju dar šilltą arba ataušintą. Labai gardu be jokių priedų arba su sviestu!

Spausdinti receptą
5 from 1 vote

BLENDERIO BANANŲ DUONA

Kvapni ir ypač drėgna bananų duona, kurios tešlą užmaišys ne rankos, o kokteilių plaktuvas (ir tai užtruks apie 10 min.). Ši saldi bananų duona išlieka drėgna ilgai, tad galima mėgautis kelias dienas.

Ingredientai

  • 150 g graikinių ar karijų riešutų (arba jų mišinio)

pirmam malimui:

  • 2 gerai prisirpę ar persirpę didesni bananai
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 100-120 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 100 g graikiško jogurto (tinka ir grietinė)
  • 100 g ištirpinto ir ataušinto sviesto
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 1 šaukštelis cinamono

antram malimui:

  • 130 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių (be kaupo)

Gaminimo eiga

  • Sausoje keptuvėje pakepinu riešutus ir leidžiu jiems ataušti ant pjaustymo lentos, kol ruošiu tešlą. Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas viršuje ir apačioje.
  • Į kokteilių plaktuvo arba maisto smulkintuvo indą sudedu visus ingredientus iš grupės "pirmam malimui" ir gerai sumalu, kol masė tampa visiškai vientisa (nebesimato avižinių dribsnių gabalėlių).
  • Atidariusi indą į jį supilu ingredientus "antram malimui": miltus ir kepimo miltelius. Šįkart malu neilgai, tik kol įsimaišo miltai.
  • Grįžtu prie ataušusių riešutų ir juos šiek tiek pasmulkinu dideliu peiliu. Maždaug trečdalį riešutų atidedu barstymui, o likusius suberiu į smulkintuvo indą su tešla ir išmaišau mentele ar šaukštu (jau nemalu!).
  • Tešlą supilu į gausiai sviestu išteptą kekso kepimo formą ir išlyginusi tešlos paviršių jį apibarstau atidėtais riešutais.
  • Formą šaunu į įkaitusią orkaitę, viena lentynėle žemiau nuo centrinės ir kepu apie 40-45 min., arba kol keksas iškils, rusvai apskrus jo paviršius ir įsmeigus medinį pagaliuką į kekso centrą jį ištrauksiu neapsivėlusį tešla.
  • Iškeptą bananų duoną iškart išverčiu iš formos ant grotelių, kad šiek tiek arba visiškai atvėstų ir ragauju dar šilltą arba ataušintą. Labai gardu be jokių priedų arba su sviestu!

Atsakymai į “BLENDERIO BANANŲ DUONA”: 3

  1. Inga parašė:

    Sveiki
    Ar galima kvietinius miltus pakeisti ryžių ar avižiniais miltais?
    Ačiū.

  2. Agnė parašė:

    5 stars
    Tobulo drėgnumo ir purumo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.